Jeho kamarádi ihned zavolali Horskou službu, která vyrazila na Skalku s potřebnou lanovou technikou. „Paraglidista totiž krátce po startu zalétl do lesa a skončil na jednom ze stromů ve výšce asi deseti metrů. Naštěstí jsme tentokrát nemuseli ošetřovat žádné poranění, mladý letec byl totiž zcela v pořádku,“ popsal okolnosti nehody Pavel Masopust, zasahující člen Horské služby Beskydy.

Snímek ze zásahu při záchraně paraglidisty.Zdroj: Horská služba Beskydy

Záchranáři museli nejprve pomocí stoupacích želez vylézt k uvízlému letci. „Pak jsme ho vyprostili z postroje a šetrně pomocí lanové techniky spustili na zem. Jsem rád, že v toto případě mohl paraglidista odejít po svých,“ komentoval záchrannou akci Pavel Masopust. Připomněl tak nedávné případy tří zřícených paraglidistů, z nichž dva utrpěli velmi těžká zranění a museli být transportováni vrtulníkem.

Rysa ostrovid byl odchycen v oblasti Huslenky-Uherská v Javorníkách.
Postřelený rys v Beskydech: Organizace podávají trestní oznámení

Vzhledem k současným klimatickým podmínkám je v Beskydech v těchto dnech velké množství návštěvníků. „Registrujeme značné množství paraglidistů, ale také cyklistů na horských kolech a turistů. Chápu, že vzhledem k existujícímu nouzovému stavu je nutné tu a tam vysadit a vyrazit do přírody. Nicméně by si měli všichni uvědomit, že dodržování bezpečnostních pravidel je nutné vždy,“ apeloval Radan Jaškovský, náčelník Horské služby Beskydy.

Náčelník Jaškovský také doporučil všem paraglidistům, aby ve výbavě pro let měli vždy lano, pomocí kterého by byli schopni sami slanit ze stromu.

Spanilá jízda hasičů. Ilustrační foto.
VIDEO: Hasiči v Ostravě slaví 75 let. Připomeňte si jejich spanilou jízdu městem