Název přednášky: Mezinárodní noc pro netopýry 2020
Přednášející: Martin Gajdošík, Česká společnost pro ochranu netopýrů
Termín: středa 2. září od 18:00 hod.
Místo konání: výukové centrum zoo
Vstup na přednášku je zdarma.

Ve středu 2. září 2020 proběhne ve výukovém centru Zoo Ostrava od 18 do cca 22 hodin 24. ročník Mezinárodní noci pro netopýry (IBN). V zoo tato akce probíhá každoročně již od roku 2005. Letos se zde tedy uskuteční již pošestnácté. Účastníci se budou moci seznámit s životem netopýrů – jak tito jediní létající savci žijí, kolik druhů se vyskytuje v české přírodě, co je nejvíce ohrožuje, jak je lze chránit a proč jsou v přírodě důležití. Účastníci získají rovněž aktuální informace z výzkumu a ochrany netopýrů. Přednáška bude doprovázena audio i video ukázkami, děti se mohou těšit na zábavné aktivity a soutěžní kvízy.

Zájemci si budou moci prohlédnout i techniku užívanou při výzkumu netopýrů. V případě příznivého počasí bude po přednášce následovat vycházka po večerní zoo s detektorem ultrazvuků sloužícím ke sledování těchto živočichů. V minulých ročnících se podařilo zajistit též živé netopýry ze záchranného chovu, které si návštěvníci mohli nakrmit a poté vypustit. Nejinak tomu bude i letos. Akci povede Martin Gajdošík z České společnosti pro ochranu netopýrů.

 

V České republice se v současnosti IBN koná na přibližně 50 místech. Akci zajišťují členové České společnosti pro ochranu netopýrů (ČESON), založené roku 1991, a probíhá vždy na přelomu srpna a září. Průkopníky IBN se stali polští chiropterologové, kteří v letech 1995 a 1996 uspořádali dvě Polské noci pro netopýry. Tato aktivita pak v roce 1997 pokračovala jako Evropská noc pro netopýry (EBN), přičemž její 1. ročník se tehdy uskutečnil v Polsku, Švýcarsku a Velké Británii. Česká republika se připojila již ke 2. ročníku EBN v roce 1998, v Zoo Ostrava probíhá pravidelně od roku 2005.