Start letošního rončíku je naplánován na pátek 6. září ve 22 hodin z náměstí v Třinci a cíl je na náměstí ve Frenštátu pod Radhoštěm. Na zdolání trasy mají závodníci časový limit třiceti hodin. Vítězové loňského ročníku Tomáš Petreček a Pavel Štryncl ji zvládli za 13 hodin a 5 minut. Pořadatelé v těchto dnech dolaďují poslední detaily. Závodníky čeká několik novinek, které nám přiblíží leader závodu, známý horolezec Libor Uher.

Měnili jste trasu závodu, proč?
Z organizačního i bezpečnostního hlediska jsme byli nuceni provést menší úpravu na vrcholu Travný, kde se loni utvořil půl hodinový špunt závodníků, takže jsme posunuli vrcholovou kontrolu a mírně usnadnili trasu pro kategorii Hobby. Další změna se týká Lysé hory, kde je čilý stavební ruch, a kde se závodníci budou při výstupu i sestupu pohybovat ve smyčce, kterou vyznačíme tak, aby na vrcholu nikdo nezakufroval, vydáme k tomu i podrobnou mapu.

Jaké novinky na závodníky čekají?
Oproti loňsku bude mít každý závodník svůj vlastní čip, který bude snímat jeho průchod měřícími branami. Těmi budou muset členové týmu projít společně, v opačném případě budou diskvalifikováni. Důvod je prostý, bezpečnost. Není možné, aby členové týmu měli mezi sebou velké rozestupy, navíc, je to eXtrémní závod, jehož podmínkou je účast ve dvojici.

Jaký je zájem o závod?
Čtyři týdny po spuštění registrace byla zaplněna všechna místa. Těší nás, že si závod chtějí zkusit i známé osobnosti, které si většinou nepřeji publicitu, jsou mezi nimi prestižní novináři, moderátoři i sportovci.

Kdy očekáváte první závodníky v cíli?
V sobotu dopoledne budeme připraveni přivítat ve Frenštátu první závodníky, loňský ročník ukázal, že trasa se dá zvládnout za 13 hodin a 5 minut.

Celý rozhovor s Liborem Uhrem si pak můžete přečíst ve čtvrtečním vydání Frýdecko-místeckého a třineckého deníku, nebo jeho elektronické podobě epaper, kterou si lze koupit za jednorázovou platbu přes sms nebo za výhodných podmínek předplatit.
#flash|https://g.denik.cz/72/f9/denik-tisk.swf|500|115|denik_tisk# 

Výškový profil letošní Beskydské sedmičky.