Závod je rozdělen na dvě trasy, dlouhé 54 a 36 km, a trasa je vedena polními a lesními cestami. Závodníci startují na fotbalovém hřišti SK Velké Albrechtice, pokračují směrem na Bílov, Bravinné, Lukavec, Požahu, Starou Ves, Slatinu, Bíloveckou přehradu a zpět do Velkých Albrechtic. Delší trasa je rozdělena do čtyř kategorií, dle věku, muži a ženy zvlášť. „Na krátké trase se vyhlašují pouze první tři muži a ženy. Navíc je tato trasa určena i juniorům a juniorkám ve věku patnáct až osmnáct let," doplnil hlavní pořadatel celého závodu, Josef Magera, který pořádá, čím dál oblíbenější závod společně s manželkou Adélou. Absolutním vítězem trasy dlouhé 54 km byl Břetislav Rohel z klubu Bikestyle.cz Opava v čase 2:18:46. Nejlepší ženou byla Renata Najsrová z klubu Bikeone Opava v čase 2:56:25. Na kratší, 36 km dlouhé, trase zvítězil Martin Szuscik, ze Stevens Supshop.cz v čase 1:28:44. Mezi ženami pak nenašla přemožitelku Taťána Pokorná z Bikeone Opava v čase 1:51:39. Nejlepším juniorem na kratší trase byl Radek Oslizlo z Novatop Lapierre v čase 1:44:18. Juniorka se na trati nepředstavila žádná.

Hlavní pořadatel Josef Magera začal, jako bývalý závodník v roce 2008, společně s kamarády, pořádat závody horských kol pro širokou veřejnost. V roce 2011 pak vznikl závod Albrechtická pohoda a přibyl závod pro děti, kterého se zúčastňuje bezmála 80 dětí ve věku od 2 do 14 let. „Tuto akci se daří organizovat díky vstřícnému přístupu obce Velké Albrechtice a pomáhají také místní spolky, jako SDH Velké Albrechtice, Sportovní klub, agentura pro volný čas Mája, spolek Pralinky, Kulturní komise a spousta známých a kamarádů. Všem těmto lidem patří velké díky. Akce se samozřejmě neobejde bez finanční podpory obce a dalších sponzorů a partnerů," vysvětloval jeden z hlavních pořadatelů závodu horských kol.

Počasí závodu nepřálo

Pořadatelé museli bojovat s nepřízní počasí. Celý měsíc před závodem převážně pršelo, a trať tak byla značně podmáčená. Díky tomu se na start hlavního závodu postavilo 79 závodníků. „V porovnání s minulým rokem můžeme říct, že jsme s průběhem celého závodu spokojení. Samozřejmě, jak se říká, dobrá hospodyňka není nikdy spokojená, takže pár chybiček se vždycky najde, ale nešlo o nic zásadního. Je to jen naše touha se zlepšovat a nabídnout to nejlepší," vracel se za druhým ročníkem závodu Josef Magera.

Ve Velkých Albrechticích by do budoucna rádi uvítali nárůst startovního pole alespoň na trojnásobek. „Akce je po všech stránkách kvalitně zajištěná. Dovolím si říct, že nabízíme stejný servis jako velké závody pod hlavičkou silných firem, za minimálně poloviční startovné, to vše se zachováním osobního a přátelského přístupu. Naším cílem je být se závodníky v kontaktu, dobře se pobavit, užít si kolo a potkat se při dalším pohodovém ročníku. Chceme vytvořit akci zaměřenou na bikery srdcaře, kteří mají kolo rádi, provozují jej při práci a chtějí si užít závod se vším, co k tomu patří," přeje si do budoucna Josef Magera, který představil i plány do budoucna. „Hlavním cílem je navázat spolupráci s partnerem v oblasti cyklistiky. Dále zvažujeme vytvoření opravdové maratonské trasy v délce 90 km. Další úpravou projde trasa pro děti, kde plánujeme trasu zatraktivnit pro diváky a vytvořit okruhy uvnitř areálu. Doufáme, že diváci a rodiče vytvoří pravou závodnickou atmosféru, podobnou velkým cyklistickým závodům. Změny se dotknou taky doprovodného programu. Ten bude probíhat po celý den, jako soutěže pro děti i dospělé, atrakce, kapely, prezentace sportovních klubů z okolí, završené večerní zábavou a ohňostrojem," řekl závěrem hlavní pořadatel závodu Josef Magera.