Už v roce 1976 byl založen místní klub motorismu, a to připojením k 168. závodní organizaci tehdejšího Svazarmu odbornosti kynologické, jak stojí v klubové kronice. V roce 1977 byla vybudovaná motokrosová trať místními nadšenci rychlých strojů.

První závod s názvem Kontrolní závod jezdců Severomoravského kraje se odjel 18. a 19. března 1978, od té doby se na trati v Petrovicích u Karviné jezdí pravidelně.

V roce 1981 se zde jel první „mistrák“, tedy závod Československého mistrovství.

V areálu bývalého dolu Barbora se bude koncem května konat hudební festival, na kterém mj. vystoupí zpěvák Richard Müller.
Festival reBarbora nabídne plno muziky. Vystoupí i umělci z Ukrajiny

Po sametové revoluci, konkrétně v roce 1990, vznikl současný samostatný Automoto klub Petrovice u Karviné, zosobněný jeho vedoucím představitelem Jindřichem Hrabicou starším. Členové klubu navazují na tradici pořádání motokrosových závodů a jejich obětavé úsilí nese ovoce.

I v posledních dvou letech, kdy se spousta závodů kvůli onemocnění Covid-19 neuskutečnila, se v Petrovicích rozburácely motory silných strojů a Petrovická kotlina ožila, i když se musela různě překládat a hrozilo, že ani ona se nemusí odjet. Petrovičtí to ale nedopustili.

Takovou soustavnou motocyklovou činností se nemůže pochlubit ani sousední Zlatý kahanec, který se v posledních letech nejel.

Vojtěch Patzel se loučí, po sezoně odchází do druhé německé ligy.
Vojtěch Patzel se chce loučit titulem. Po sezoně míří do Německa

„Jsme rádi, že si udržujeme takovou tradici. Krizové období covidu jsme přečkali, v roce 2020 se jela kotlina sice až v říjnu, ale jela. Loni se uskutečnila také s problémy, ale dokonce v klasickém letním termínu, za což patří všem dík. Letos se pojede přesně uprostřed prázdnin, 31. července,“ upozornil šéf AMK Petrovice Jindřich Hrabica.

Sezona na petrovické trati odstartuje Přeborem Moravy 15. května. Klub také pokračuje ve spolupráci s jezdci z nedalekého Cieszyna, kde se představí na jejich trati za železniční tratí.

A jak to na trati v petrovické Prstné vypadalo v minulosti? Na to se už podívejte v naší galerii.