Druholigové volejbalistky Bílovce zakončily letošní ročník 2. ligy, sk. C, kterému potřetí za sebou vládl suverénně Nový Jičín, na 8. příčce, když za sebou nechaly celky Svitav a Opavy.

TRENÉŘI volejbalistek Bílovce Vítězslav Pjentak (v popředí) a Radomír Surák, letos skončili se svým týmem na 8. místě. Tým trenérů Pjentaka a Suráka se vinou nepříliš povedené druhé poloviny sezony propadl tabulkou, ale rozhodující duely zvládl a do baráže tak nakonec nemusel.

Bílovec vstupoval do sezony oslaben o kapitánku Barboru Kaletovou z důvodů mateřské, tým naopak posílila zkušená Iveta Procházková.

Kádr ŠSK Bílovec v sezoně 2015/2016M. Stoklasová, I. Procházková, T. Polášková, L. Míčková, M. Ondrušová, L. Kratochvílová, K. Zelená, Z. Kyprová, J. Pavelková, M. Kaletová, M. Řeháčková, D. Hošová. Trenéři: V. Pjentak a R. Surák.

„Po solidní přípravě se nám bohužel nepodařilo od začátku dostat do týmu juniorky Hošovou, Řeháčkovou a Rozehnalovou. V první polovině jsme podávali slušné výkony a zisk čtyřiatřiceti bodů byl dobrý základ a předpoklad, že bychom mohli hrát okolo čtvrtého místa. A to i přesto, že jsme se potýkali s výpadky na příjmu a útoku, který byl nedůrazný a málo agresivní," vracel se k průběhu první poloviny sezony trenér bíloveckých volejbalistek Vítězslav Pjentak.

Do odvet šly navíc hráčky Bílovce oslabeny, z důvodu mateřské, o kapitánku a velkou oporu týmu nejen na palubovce, ale i mimo ni Martinu Stoklasovu.

„Jak se později ukázalo, tak jsme se nebyli schopni s její absencí po zbytek sezony srovnat. Holky sice na hřišti dřely, ale vítězství a body jsme nezískavali a nedokázali jsme přenést kvalitu z tréninku do zápasů. Dokonce jsme jasně vyhraná utkání nedokázali dotáhnout k vítězství. Kádr se navíc díky zranění zužoval a nedobré výsledky, herní výpadky a nemožnost střídání se začaly projevovat. Hlavně klíčové hráčky toho měly opravdu dost," vyjádřil se kouč osmého celku druholigové tabulky.

Do příští sezony s novým týmem

Bílovci, který ve 36 zápasech posbíral 44 bodů, když mu na šestý celek Brna Juliánova scházely čtyři body, v klíčových momentech pomohly hráčky, které netrénovaly Jana Pavelková a Marie Kaletová.

„Navíc jsme si z juniorek vytáhli Majdu Řeháčkovou, která je věkem ještě kadetka. Díky důvěře mančaftu a tím, že byla dost vytěžovaná, podávala velmi dobré výkony a pravidelně pak nastupovala v základu. Je velká škoda, že se některé juniorky, i jejich trenér, díky liknavému přístupu k tréninkům a k utkáním, výkonnostně nikam neposunuly a ženy tak nemohly víc využít jejich potenciál," prohlásil dále trenér žen ŠSK Bílovec.

Nad týmem se jednu dobu dokonce snášela možnost baráže, ale k tomu naštěstí nedošlo.

„Musím holky pochválit, že klíčové zápasy zvládly a soutěž udržely. I když se ve druhé polovině podařilo uhrát jen jedenáct bodů a propad byl veliký. Byla to zvláštní sezona plná výkonnostních výkyvů," přiznal zkušený volejbalový kouč, který v loňském roce oslavil 60. narozeniny.

Bílovecký tým projde přes léto několika změnami.

„Čeká nás složení nového týmu. Některé hráčky ohlásily odchod, u juniorek uvidíme, kam se dostanou na školu. Bude s nimi hodně práce je posunout výkonnostně výš. Musíme se pokusit sehnat hráčky na doplnění kádru, protože příští sezona bude hodně složitá," nastínil závěrem Pjentak.