Zavřel klec. A to doslova. Gólman extraligové Kopřivnice Vít Pyško se v novém působišti nemohl uvést lépe. Favorizovaná Karviná vedla v poločase 18:12 a směřovala za dvěma body.

Zdroj: Deník/Dalibor TobolaV úvodních dvaceti minutách druhého poločasu však bývalý hráč Frýdku-Místku či Karviné, který do branky nastoupili v polovině první půle, dovolil soupeři skórovat pouze dvakrát, když několika parádními zákroky deptal karvinské hráče a kopřivnické příznivce naopak dostával do euforie.

Vávrův soubor nakonec dokonal spanilý obrat a branka Jana Gřese ze samotného závěru dramatického regionálního derby znamenala kopřivnickou výhru 26:25.

„Je pravda, že lepší premiéru jsem si snad ani přát nemohl. Získali jsme strašně důležité body a chtěl jsem se zapsat dobrým způsobem, což se možná podařilo," skromně se usmíval čtyřiadvacetiletý Vít Pyško, kterého Kopřivničtí vytáhli zpět do extraligového kolotoče z prvoligové Velké Bystřice, a jehož čeká zítra s novými spoluhráči duel v Jičíně (18 h).

Jak došlo k vašemu příchodu do Kopřivnice?

Po loňské sezoně jsem skončil ve Frýdku a kontaktovala mě Velká Bystřice. Byla tam vidina postupu do extraligy, což se mi líbilo a chtěl jsem s tím být spojený. Bohužel se nám úplně nepovedla podzimní část (Velká Bystřice půjde do jara ze 3. místa s šestibodovou ztrátou na vedoucí Strakonice – pozn. red.) a navíc mi začala extraliga chybět. S Kopřivnicí jsem byl navíc v kontaktu už v létě, ale z legislativních důvodů z toho sešlo. Vyšlo to až teď. Původně bylo v plánu, že bych kromě extraligy chytal i první ligu v Bystřici, ale nakonec jsem přestoupil do Kopřivnice a už jsem jejím hráčem.

Hned na úvod jste s novým týmem přivítal Karvinou. Čím to, že vám první poločas nevyšel?

Věděli jsme, že Karviná má sílu. Je to kvalitním mančaft, který je pátý v tabulce. Ale věřili jsme si a nepřipouštěli jsme si nic jiného než výhru, což nás možná na začátku trošku svazovalo. Dělali jsme chyby, neproměňovali jsme šance, obrana nebyla dostatečně agresivní a tím pádem hráči Karviné měli dobré příležitosti k zakončení.

Po změně stran jste však předvedli velký obrat, který jste řídil několika důležitými zákroky. Za dvacet minut druhé půle jste inkasoval pouze dvakrát. Pamatujete něco podobného?

To se moc často nestává a sám jsem z toho byl celkem překvapený. Byl to úsek zápasu, kdy se nám dařilo úplně všechno. Začali jsme dobře bránit, dávali jsme góly, a když už něco prošlo, tak si mi to podařilo chytit. Naopak Karviná, jak ztrácela náskok, tak se dostávala čím dál více dolů. Dostali jsme se dokonce do vedení, lidi se začali ozývat a začali ještě více fandit, takže nás to všechno nakoplo.

V závěru jste ale mohli ještě zápas ztratit, protože půl minuty před koncem měla míč v držení Karviná…

Hlavně jsme ale předtím byli v útoku a navíc jsme měli přesilovku. Rozhodčí nám však zapískal útočný faul, což si myslím, že nebylo úplně správné, ale to už je teď jedno. Karviná mohla zápas dohrát na bod, ale zkusila to. Přišla střela, kterou jsem naštěstí chytil. Míč se odrazil přímo k nám, proměnili jsme rychlý útok a závěr už jsme zvládli.

Jak jste zápas proti bývalému klubu prožíval?

Občas si něco napíšeme s Lukášem Frančíkem, ale jinak moc ne. Ono to možná někteří ani nevěděli, protože přestup se upekl až na konci týdne. Já jsem ani moc nepočítal s tím, že bych měl chytat, ale před zápasem jsem říkal, že si na Karvinou věřím. Kluci mi strašně pomohli, protože naše obrana se ve druhém poločase zlepšila a začala být agresivní. Lépe jsme přistupovali k hráčům a Karviná neměla jednoduché pozice ke střelbě, jako tomu bylo v prvním poločase.

Co vlastně říkáte na svůj nový tým?

Tím, že jsem předtím působil ve Frýdku-Místku, tak se všema hráčema znám. Jsou tady mí bývalí spoluhráči z Frýdku nebo z mládežnických reprezentací. Je pravda, že si mysleli, že na tom budou lépe, ale všechno se bohužel asi nesešlo. Ale je to kvalitní a mladý mančaft, který má před sebou doufám lepší budoucnost, než momentální předposlední místo.

Zítra hrajete v Jičíně, který má na 8. místě jen o pět bodů více. Jaký čekáte zápas?

Tam je to vždycky těžké. Čeká nás agresivní soupeř s dobrou obranou. Osobně si myslím, že v utkání nepadne moc branek a rozhodne momentální forma. Jičín minule prohrál, takže si můžeme možná více věřit. Navíc se tam moc nevyhrává, i když v letošní sezoně občas jo, ale v minulých letech tam nevyhrával skoro nikdo. Nemáme tam co ztratit a jedeme tam překvapit. Snad nám to vyjde, jako proti Karviné.

VÍT PYŠKO
Datum narození: 9. března 1992
Post: brankář
Číslo dresu: 16
Kluby v kariéře: Frýdek-Místek, Zubří, Karviná, Velká Bystřice, Kopřivnice.