Po čtvrtku se v čele průběžného pořadí ocitla Američanka Evelyn Stevens ze stáje Team Specialized, který patří k hlavním adeptům na prvenství v soutěži týmů. Ve svém středu má totiž ještě vítězku z roku 2009 Trixi Worrackovou či vítězku středečního havířovského prologu Ellen Van Dijkovou z Nizozemska.

Silniční Gracia, zařazená do kategorie Elite, přivítala na startu 124 závodnic. „To je konečný počet. Oproti předpokladům nedorazila loňská vítězka Marianne Vos ani několikanásobná vítězka Hanka Kupfernagel, která se přihlásila mezi posledními, ale my nakonec kvůli dlouhodobým dobrým vztahům s polskými kolegy upřednostnili reprezentační tým Polska, který se rovněž přihlásil na poslední chvíli," objasňoval nový ředitel závodu Petr Koláček.

Jak upozornil, letošní Gracia se vrací na tratě, na kterých se jezdívala před rokem 2009. „V minulých dvou letech docházelo k opravám silničních úseků, nyní už by měly být tyto komunikace, nebo alespoň většina z nich, v lepším stavu a my se tak můžeme vrátit k původním trasám Gracie," informoval Koláček.

VÝSLEDKY
I. etapa: 1. Stevens (USA) 2:55:52 hod., 2. Laws (GBR) + 00:02 min., 3. Amjaljusik (BLR) + 00:02, 4. Brzezna-Bentkowska (POL) + 00:02, 5. Graus (AUT) + 00:44, 6. Šarha (UKR) + 00:04, … 33. Růžičková + 00:23, … 68. Machačová + 01:02, … 72. Hranaiová + 01:16, … 74. Šulcová + 01:24, … 89. Trefná + 06:47, … 93. Bláhová + 07:36, … 105. Kuntová + 17:11, 114. Vítová + 20:23, 115. Berková + 22:30, … Macíková a Šmídová po časovém limitu.

Kdo je favorit?

Možnost získat další body do žebříčku a tím pádem se kvalifikovat na Olympijské hry v Londýně, je pro cyklistky logicky velkým lákadlem.

K favoritkám letošního ročníku se budou bezesporu řadit Taťjana Antošina, loňská vítězka Gracie, dále nejvýše postavená ze startovního pelotonu - Italka Tatiana Guderzo (jedenáctá na světě), Van Dijk (13.) z Nizozemska, Trixi Worrack (15), Larisa Pankova (30) a další Rusky - Alexandra Burčenkova, Natalija Bojarskaja či Světlana Bubněnkova.

Gracii letos jedou znovu Češky. „Dokonce se postavil i jeden společný česko-slovenský tým, takže českých závodnic v barvách různých týmů je deset," doplnil Petr Koláček.

Prolog vyhrála Van Dijk

Havířovský prolog ve středu vyhrála Nizozemka Van Dijk, jelikož se nejlépe popasovala s technickými pasážemi havířovských chodníků a ulic. „Hrubá síla zde nerozhoduje, proto také předloňská vítězka Marianne Vos tyhle prology nevyhrává. V nich mají navrch technicky zdatné závodnice," přiblížil Koláček cyklistickým laikům.

Perfektní policie

Ředitel závodu vyzdvihl rovněž havířovské pořadatele, kteří zvládli úvodní prolog v ulici Na Nábřeží a chystají se na druhou páteční etapu, kterou bude časovka. Organizátoři si pochvalovali i pomoc policejních složek. „Jak městská, tak státní policie fungovaly bezvadně, jsme velmi spokojeni, usnadnili nám práci. Kdyby tento stát fungoval tak, jak funguje policie na letošní Gracii, byla by to paráda," zasmál se Koláček.

V pátek časovka

V pátek pojedou cyklistky druhou etapu. Startuje se v Havířově v 11 hodin na ulici Ostravské v prostoru startu a cíle bývalých automobilových závodů a pak se pojede tradičně směrem na Šenov a dále na Ostravu. Po čtyřproudovce na Rudné, na níž budou mít cyklistky vyhrazeny svůj dvoupruh směrem na Ostravu, pojedou závodnice celou trasu (do Ostravy-Radvanic a zpět) celkem dvakrát. „Cyklistky budeme vypouštět po skupinkách, aby se nám jako v předešlých letech nesjížděly dohromady, za což pak byly penalizovány. Dáme si na to větší pozor," informoval závěrem Koláček.

Čtěte také: 
Ve středu startuje Gracie Orlová, začíná se v Havířově
Cyklistická Gracia začala v Havířově, ve čtvrtek se jede první etapa
Cyklistky si daly dvakrát výjezd do Bludovického kopce