Zatímco pro většinu českých plavců skončila letní sezóna 2009 mistrovstvím republiky jednotlivých kategorií, ti nejlepší se kvalifikovali na další významné soutěže. V Praze se konalo Mistrovství Evropy staršího dorostu, ve finském Tampere proběhl pro mladší dorostence Evropský olympijský festival mládeže EYOF 2009 (European Youth Olympic Festival) a v Římě pak jako vrchol Mistrovství světa.

Olympijského festivalu se zúčastnili reprezentanti 45 zemí Evropy, kteří soutěžili v devíti různých sportech. Jedním z nich bylo plavání, probíhající v 50 metrovém krytém bazénu. David startoval ve třech individuálních disciplínách. Na 400 m volný způsob postoupil z rozplaveb jako 11. v čase 4:03,16, což byl jeho osobní rekord, který dokázal v odpoledním finálovém bloku ještě vylepšit na 4:02,19, což stačilo na 2. místo v B-finále, takže celkově skončil 10.

Další disciplínou byla vytrvalecká trať 1500 m volný způsob. Také zde dokázal David doplavat v OR 16:14,12 a posunul se v celkovém pořadí na 11. místo.V závěrečný den her nastoupil nejdříve k závodu na 200 m volný způsob. V rozplavbách zlepšil své osobní maximum na 1:55,64, což stačilo na 11. místo. Hned pár minut poté nastoupil jako finišman české polohové štafety 4× 100 metrů, když svůj kraulový úsek zvládl v letmém čase 0:53,67, a pomohl tak chlapeckému týmu k 15. místu. Odpoledne potom nastoupil do B-finále na 200 m volný způsob, kde přes velký boj a další časové zlepšení dorazil do cíle na 12. místě v čase 1:55,35.

„Byl to můj první mezinárodní šampionát, kterého jsem se zúčastnil. Byl jsem moc zvědavý, jak jsou takové závody zorganizovány, kolik lidí se sejde na jednom místě, aby si změřilo síly a vyměnilo zkušenosti. Celou akci po stránce technické zajišťoval Český olympijský výbor, který nás vybavil oblečením a dalšími doplňky. Doprava do Tampere byla letecky, vojenským speciálem. Ubytováni jsme byli v moderních vysokoškolských kolejích Mikko v olympijské vesnici. Z olympijské vesnice, kde jsme nejen bydleli, ale i jedli, jsme na bazén jezdili shuttle busy,“ prozradil samotný reperzentant David Kunčar a pokračoval: „Plavecké soutěže měly vysokou sportovní úroveň. Ti nejlepší plavci dosahovali výkonů, které by u nás i mezi dospělými stačily na zisk medailí nebo dokonce titulů. Nejvíc na mě ale zapůsobilo slavnostní zahájení a zakončení her. Perfektní atmosféra, spousta lidí, legrace.“

Kvalifikaci na EYOF podle jeho slov podřídili s trenérkou Petrou Kahánkovou vše. „Vytipovali jsme si jednotlivé fáze přípravy, kdy a na jakých závodech zaplavat dobré časy, vynechali jsme proto i letní republiku dospělých, abych nemusel špičkově plavat co čtrnáct dnů. Takže prvním vrcholem letní sezóny bylo začátkem června Mistrovství ČR dorostu, kde jsem se soustředil jen na disciplíny, které jsem měl plavat na EYOF. V těch jsem získal tituly, ale hlavně si zlepšil osobní rekordy a potvrdil, že výkonnost roste. Potom jsem se v klidu připravoval doma. Začátkem července jsem se zúčastnil dvou reprezentačních soustředění ve Strakonicích a v Příbrami, kam dokonce za mnou přijela i trenérka, aby mi pomohla vyladit formu. Všechno se povedlo, komplikace žádné nebyly, takže jsem ve Finsku mohl plavat na doraz,“ popsal Kunčar.
„Nyní mám nařízený klid a relaxaci. Budu tedy odpočívat, mám nabrat i nějaká kila navíc, aby tělo vydrželo další sezónu. Vrcholy opět s trenérkou naplánujeme, teď to vidím tak, že nejblíže máme v prosinci 2009 republiku dorostu v 25 m bazénu v Plzni, tam bych chtěl obhájit tituly a rozloučit se s kategorií mladšího dorostu. A v roce 2010 mě láká světová olympiáda dorostu v Singapuru. Vše záleží na výkonnosti a na konkurenci,“ poukázal kopřivnický talent.

„Celá skupina českých juniorů vystupovala na EYOF velmi příkladně. David Kunčar potvrdil své postavení ve startovní listině a dvakrát postoupil do finále B. Nestartoval na Mistrovství ČR dospělých a se svou trenérkou dobře načasoval formu. Na EYOF si v každém startu zlepšil osobní rekordy. S Davidovým výkonem jsem maximálně spokojen,“ nešetřil slova chvály reprezentační trenér mladšího dorostu Boris Neuwirt a uzavřel: „Chci především poděkovat všem osobním trenérům za přípravu jejich svěřenců na tuto významnou juniorskou soutěž.“