Jeden měsíc. Přesně tolik zbývá extraligovým házenkářům Kopřivnice do startu české nejvyšší házenkářské soutěže, v níž sestupující Zlín nahradil prvoligový vítěz z Nového Veselí. Kopřivničtí zahájí ročník 2016/2017 v sobotu 3. září na palubovce HC Robe Zubří.

Extraligová Kopřivnice začala s přípravou 16. července, kdy vedení představilo nové hráče a předneslo představy ohledně následující sezony.

„Kluky čekala tradiční dřina. Na řadu přišlo běhání, posilování a podobně. Suchou, a pro hráče nejvíce neoblíbenou, část přípravy jsme zakončili víkendovým soustředěním ve Velkých Karlovicích, kam jsme jeli tam i zpět, v rámci tréninkové jednotky, na kole," prozradil průběh přípravy kopřivnický trenér Ivo Vávra, kterého cyklistická vložka také neminula.

„Musel jsem jet spolu s hráči, když jsem jim to slíbil. Tašky a tréninkové pomůcky nám vezl mikrobus. Bohužel nás ani cestou tam ani zpět neminul déšť. Zvlášť zpátky to bylo asi hodinu v prudkém lijáku hodně nepříjemné," vzpomínal na nedělní návrat do Kopřivnice Vávra, jenž týmu na pondělí naordinoval zasloužené volno.

PRVNÍ TRÉNINK

Včera už čekal na kopřivnické házenkáře první trénink s míčem a první přípravný duel pak mají Kopřivničtí naplánovaný na středu 10. srpna, kdy hrají na palubovce Zubří.

Od 12. do 14. srpna čeká na Vávrovy hochy mezinárodní turnaj v rakouském Linci, kde se kromě domácího výběru postaví také celkům z Maďarska a Slovinska.

„Pro kluky to bude určitě dobré zpestření přípravy," má jasno šéf kopřivnické lavičky. Další týden (19. a 20. srpna) pak Kopřivnice hostí tradiční turnaj O pohár PS OS Kovo Tatra, kde se domácí tým postaví slovenskému celku Modra, extraligovému Frýdku-Místku a prvoligovému Náchodu.

Turnaj se kvůli rekonstrukci zázemí na hale ZŠ Emila Zátopka odehraje ve sportovní hale VOŠ, SOŠ a SOU Kopřivnice.

„V naší hale se dělají úpravy šaten a sociálního zařízení, takže to je pro nás super zpráva," těší se do nových prostorů kouč extraligových házenkářů.

VÁVRA: ZA POSILY JSEM RÁD

V Kopřivnici s radostí uvítali návrat Miroslava Rachače. 201 centimetrů vysoká spojka nastřílela v loňské sezoně v hranickém dresu 119 branek. Další dvoumetrovou spojkou, která bude od nové sezony oblékat dres Kopřivnice, je Dalibor Mynář z Frýdku-Místku.

„Chtěli jsme se zaměřit právě na pozici spojek a jsem moc rád, že se nám to podařilo. Takové hráče jsme potřebovali," pochvaloval si Vávra, jenž prozradil, že klub ještě další případné posily intenzivně řeší. Hostování pivota Jaromíra Petříka z Ostravy se pak definitivně změnilo v přestup a v kariéře by měl nadále pokračovat také Jiří Gřes.

„Slíbil, že ještě týmu pomůže a bude pokračovat," uvedl na adresu zkušeného borce kopřivnický lodivod, který už nahlédl také do příštího extraligového ročníku. „Bude to třetí těžká sezona po sobě. Nejprve jsme se chtěli ihned vrátit do extraligy, následně jsme ji nutně chtěli udržet a nyní bychom se chtěli probojovat do společné československé soutěže, která je v plánu," přiznal Vávra.

První osmičku týmů čeká tradiční play-off a celky na 9. až 12. místě si ještě zahrají o dvě volná místa do plánované soutěže se Slováky. Devátý celek má jistotu, desátý odehraje baráž s vítězem 1. ligy a týmy na 11. a 12. příčce se pak s nejvyšší soutěží rozloučí.

„Ideální je vejít se do první osmičky, ale víme, že to bude těžké. Říkám upřímně, že společné soutěži nejsem moc nakloněn. Měli bychom nejprve vylepšit podmínky pro hráče a týmy v naší lize. Až pak můžeme teprve hrát s předními slovenskými celky, které jsou na profesionální úrovni. Nebudeme si nic nalhávat, ale třeba v takovém Prešově bychom byli bez šancí. Podle mě tak tím spíše budeme pomáhat slovenským týmům. Ale musíme to vzít tak, jak to je. Pro nás bude důležité, abychom byli součástí nejvyšší soutěže, a uděláme pro to maximum," řekl závěrem trenér KH Kopřivnice.

Prozatímní pohyb v kádru KH Kopřivnice:
 
Přišli: Miroslav Rachač (Hranice), Dalibor Mynář (Frýdek-Místek)

Odešli: Filip Hardt (Hranice)