„Po celý čas jsme hráli zbytečně v křeči. Nehráli jsme špatně, ale neproměňovali své šance. Vzhledem k průběhu remízu beru. Série je zcela otevřená,“ cítil bezprostředně po utkání s pěti trefami nejlepší střelec českého týmu Matěj Klíma.

O postupujícím tak rozhodne nedělní odveta od 19 hodin ve Skopje. „Hůře už asi hrát ani nemůžeme. Jsme v poločase a odhodláni vyhrát na horké makedonské palubovce,“ přiznala česká úderná spojka.

I díky skvělým fanouškům dokázala české házenkářská reprezentace ve Zlíně mohutným finišem smazat ztrátu se Severní Makedonií a do nedělní odvety o postup na MS si odvézt remízu 24:24-
Skvělí fanoušci ve Zlíně pomohli házenkářům! NAJDETE SE?

Národní tým se v parádní atmosféře zlínské haly od prvních minut trápil. Naopak nápaditá a trpělivá hra Severní Makedonie slavila úspěch, neustále držela domácí výsledkově pod tlakem. „Nedařilo se nám individuálně, obrana nebyla pevná, nepohoda byla znát. Naštěstí jsme se nevzdali,“ odfrkl si Klíma, který se spoluhráči zavelel ke stíhací jízdě v závěrečné čtvrthodině.

Fyzicky odpadající soupeř začal chybovat, naopak Češi trpělivě ukrajovali ze ztráty gól po gólu. I díky skvělému brankáři Tomáši Mrkvovi. „Ukázalo se, že když hrajeme naši hru, tak to jde.

Věděli jsme, že hrají signály, možná dva góly pro došlap neměly platit. Dostali jsme strašně moc gólů,“ mrzelo českou jedničku mezi tyčemi, který ve středu večer dokázal zneškodnit hned dva sedmimetrové hody.

Stanislav Kašpárek
Házenkář Kašpárek: Na postup nemusí stačit ani desetigólový náskok

„Obrovské absolutorium zaslouží fanoušci - hnali nás, i když to nešlo. Musím smeknout i před týmem, jak se dokázal zvednout. Představovali jsme si jiný, lepší výsledek,“ připustil, aby jedním dechem potvrdil odhodlání v neděli v Makedonii vyhrát a slavit postup na MS.

„Jsme teprve v poločase. Ano, čeká nás bouřlivá atmosféra, ale máme natolik zkušené mužstvo, které je schopné ve Skopje minimalizovat chyby a podat lepší výkon. Věřím, že v odvetě vyhrajeme,“ burcuje nejen kabinu karvinský odchovanec.

ČESKO – SEVERNÍ MAKEDONIE 24:24 (10:13)

Nejvíce branek: Jakub Hrstka 5/2, Klíma 5, Kašpárek 3 – Taleski 6, G. Georgievski 5, K. Lazarov 4/1. Rozhodčí: Erdogan – Özdeniz (oba TUR). Sedmimetrové hody: 2/2 – 4/1. Vyloučení: 4:4. Diváci: 2000.