Na jednoznačné záležitosti proti Frýdku-Místku, který dokázal novojičínský IHC v prvním vzájemném měření sil porazit 6:4, se hattrickem podíleli Kubičík s Uhlárem. „Do zápasu jsme šli s tím, že ho musíme zvládnout za každou cenu. Bylo to pro nás takové malé play-off, ale taky trošku výstraha, protože jsme s Frýdkem poprvé prohráli. Do zápasu jsme šli hodně zodpovědně a víceméně jsme soupeře do ničeho nepustili. Hráli jsme výborně dozadu a byli jsme velmi efektivní," vracel se k povednému utkání, jež se odehrálo v páteční podvečer na novojičínském zimním stadionu, hrající předseda IHC Nový Jičín Zbyněk Kubičík.

V polovině utkání dostal příležitost také druhý z novojičínských gólmanů, Polách, jenž dokázal tým ve zbylých minutách podržet. „Byli jsme rádi, že jsme mohli od půlky nasadit i našeho druhého brankáře, který ale neměl jednoduchou pozici, protože jsme ve druhé polovině hodně zvolnili. V první polovině jsme si nahnali náskok a pak už nebylo co řešit," dodal Kubičík.

Díky pátečnímu zaváhání Boskovic měli Novojičínští jistotu prvního místa už před posledním zápasem základní části proti Karviné. IHC však dokázal otočit nepříznivý průběh a zvládl i druhé víkendové utkání, pod které se čtyřmi trefami podepsal Uhlár.

11. kolo

IHC Frýdek-Místek - IHC Nový Jičín 5:15 (0:3, 0:8, 3:2, 2:2)

Branky IHC NJ: Kubičík 3, Uhlár 3, Zedník 2, Andrýsek 2, Hruška, Zahradníček, Gilar, M. Chvostek, F. Chvostek.

IHC Nový Jičín: K. Gebauer (25. Polách) Bartko, Kubičík, Toman, Zedník Hruška, Andrýsek, Uhlár, Gilar Zahradníček, M. Chvostek, F. Chvostek.

12. kolo

IHC PMN-Nerez Karviná - IHC Nový Jičín 7:8 (3:2, 1:2, 2:3, 1:1)

Branky IHC NJ: Uhlár 4, Ostřížek 2, Toman, F. Chvostek.

IHC Nový Jičín: K. Gebauer Bartko, Kubičík, Toman, Zedník Hruška, F. Chvostek, M. Chvostek, Ostřížek Zahradníček, Andrýsek, Uhlár, Gilar.

Kubičík: O extraligu se porveme

Zbyněk kubičíkPrvní část svého cíle splnili. Dlouhodobou část 1. ligy, sk. Východ zakončili dvěma výhrami a se čtyřiadvaceti body skončili na první příčce. In-line hokejisté Nového Jičína by se na finálovém turnaji v boji o extraligu rádi porvali o účast v nejvyšší soutěži. „Do víkendu jsme šli s tím, že musíme dvakrát vyhrát, ale po prvním utkání už jsme se dozvěděli, že Boskovice doma ztratily dva body se Šternberkem. Už od pátku tak bylo jasné, že jsme první a nikdo nás nemůže předehnat. Splnili jsme si tak cíl, kterým bylo udělat první místo a jít přímo na finálový turnaj o extraligu," uvedl obránce a předseda IHC Nový Jičín Zbyněk Kubičík (na snímku).

Po páteční výhře nad Frýdkem-Místkem a zaváhání Boskovic jste měli už před soubojem s Karvinou jistotu prvního místa. Jaký byl poslední zápas dlouhodobé části?

V sobotu už se o tolik nehrálo. Už to bylo uvolněnější, ale určitě jsme chtěli vyhrát. Byli jsme v sestavě, ve které bychom pak chtěli i na finálový turnaj. Byl i David Ostřížek, který měl v Kometě ještě dopoledne trénink. Nebyl to jednoduchý zápas a určitě tam byly oproti pátečnímu zápasu mezery. Byly tam některé chyby, které však vyplynuly z toho, že jsme hráli po třech letech zápas, kdy jsme nemuseli vyhrát. Po dlouhé době jsme tak hráli zápas, ve kterém jsme „nemuseli".

Co zatím víte o finálovém turnaji?

V tuhle chvíli víme, že se hraje 21. a 22. června. Představí se na něm osm nejlepších týmů první ligy, čtyři vítězové jednotlivých skupin a čtyři postupující z play-off, kde proti sobě hrají druhé a třetí týmy tabulky. Na finálovém turnaji pak budou dvě skupiny po čtyřech. Budeme chtít vyhrát skupinu a pak se ve finále porvat o extraligu. V každém případě do toho půjdeme s cílem hrát finále a zkusit vybojovat extraligu. Dějištěm budou východní Čechy, předpoklad je, že to bude Polička. Je tam nově udělaná plocha a myslím si, že i zrekonstruovaný stadion a podpora ze strany města. Druhou variantou jsou údajně Pardubice, ale obojí je ještě neoficiální.

Jak jste spokojen s představením týmu v základní části?

Naše cíle byly jasně dané tím, že jsme chtěli vybojovat finálový turnaj o extraligu. K tomu vedlo umístění do třetího místa. Zápas od zápasu jsme se začínali zlepšovat, a naše cíle se tak začaly zvyšovat, ale do posledního kola nebylo téměř nic jisté. Pak už jsme chtěli urvat první místo, ať nemusíme do play-off. Máme teď alespoň volný víkend. Určitě jsme tedy spokojeni. Dvě porážky řadíme do kategorie zbytečných, ale vloni jsme si první porážkou prošli až na finálovém turnaji, takže jsme rádi, že jsme se letos s porážkou seznámili dříve, a doufáme, že už žádná nepřijde.

Budete mít na finálovém turnaji k dispozici také hráče z hokejové extraligy Davida Ostřížka z Komety Brno a Daniela Vrdlovce ze Slavie Praha?

David Ostřížek s námi chodil téměř celou základní část, takže ten bude. Daniel Vrdlovec by měl být na finálovém turnaji také k dispozici. Otázkou je, zda budou všichni zdraví. Když tak bychom využili i Víťu Lederera (hokejový rozhodčí, který se účastnil i nedávného MS v Bělorusku), který už začal trénovat.