Tuzemský kalendář Mezinárodního mistrovství České republiky v motokrosu PROFI AUTO IVECO CUP 2009 odstartoval závod v Pacově. Zde po druhém a třetím místě zaujímá čtyřiadvacetiletý jezdec stáje LR Cosmetic - ADOS Racing Team, Josef Kulhavý, v průběžném pořadí třetí příčku v kategorii MX2. Ta zažila dvě jízdy, kdy nedošlo k žádnému překvapení. Na špici jezdili Martin Kohút, František Smola a Josef Kulhavý. V první jízdě dojeli jezdci v pořadí: 1. Smola, 2. Kulhavý, 3. Kohút. Druhá jízda skončila 1. Kohút, 2. Smola, 3. Kulhavý.

O něco lépe si vede v zahraničí, kdy na mistrovství Slovenska, po druhém a prvním místě v Myjavě a Levoči, zaujímá první místo průběžného pořadí.

Seriál MČR pokračuje 17. května v Kaplici, kde se jezdci představí ve známém motokrosovém areálu Blanské kotliny, 28. června v Kramolíně, 26. července v Šumperku, 16. srpna v Přerově a 5. září v Jiníně. Poslední závod, závod družstev hostí 26. září Loket.

„Start do sezony byl výborný a po těch lapáliích se zápěstím jsem ani netušil, že to tak půjde,“ prozradil Josef Kulhavý a pokračoval: „V Pacově byl celkem silný vítr, ale podmínky měli všichni stejné a navíc, pořadatelé trať dobře připravili.“

Bílovecký rodák startuje i na mistrovství Slovenska. „Podle mě je české mistrovství o něco náročnější, ale i na Slovensku jezdí špička od nás, takže se nedá tvrdit, že by některé mistrovství bylo snadnější. Závody se nekryjí, takže možná nastoupím i v nějakém závodu Evropy,“ doplnil.

Přestože jsou jeho výsledky vynikající, na zranění se zapomenout nedá: „Samozřejmě, že mě to někdy napadne, ale když člověk sedne na motorku, nemá čas na to myslet.“

Podle jeho slov rozhodují o pořadí hlavně chyby. „Je to hodně o startu. Samozřejmě, že mnohdy dochází i na boj lokty a k nějakému pádu, ale to k motokrosu patří,“ prozradil Kulhavý.

A jak vypadá vůbec příprava jezdce během roku? „Přes zimu je hlavní náplní přípravy posilovna, běh na pásu či běžky. V létě je to hlavně o tréninku na motorce,“ popsal.

Přestože motokros není na obrazovkách televize tak častým sportem, je o něj zájem. „Za bývalého režimu byl tento sport dost populární. Nyní si myslím, že v povědomí diváků je, ale už to není to, co bývalo. Přesto, když se letos pojede například v Přerově, tak věřím, že tam bude účast obrovská, protože na této trati se pojede po delší době,“ přiznal Kulhavý.

Start do letošní sezony tedy usměvavému závodníkovi vyšel. Přesto jej čeká ještě takřka celý podnik mistrovství. „Rád bych šel ještě výše. Na Slovensku jsem zatím na první příčce průběžného pořadí, ale doufám, že i u nás půjdu jen nahoru,“ řekl rozhodně Josef Kulhavý a uzavřel: „Další možnost přijde tuto neděli v Kaplici.“