Závišická naděje Anna Lošáková se v kategorii mladších žaček ve váze nad 57 kg předvedla jako zkušená bojovnice, když si po suverénním výkonu poradila nejprve s Dominikou Petrákovou z Rumburku, potom bodovala na ippon bočním chvatem harai goši s Anežkou Fišerovou ze stejného oddílu a předposlední soupeřku táborskou Elišku Albertovou udržela na zemi.

Závišickou judistku mohla připravit o naději na celkové prvenství už pouze Barbora Ondroušková z Hranic, která byla do té doby rovněž bez porážky. Lošáková však nepřipustila žádné problémy a soupeřku hodila už za minutu chvatem tao toši na ippon. Zpod Krušných hor si tak po zásluze přivezla nejcennější medaili.

Radek Rýpar a Anna Lošáková
Na snímku mladší žačka Anna Lošáková a dorostenec Radek Rýpar.

Mezi dorostenci ve váze do 50 kg pak hájil závišické barvy Radek Rýpar. Závišický klenot se ukázal na tatami po měsíční pauze zaviněné zraněním kotníku, ale jeho výkon rozhodně neztratil nic na původní kvalitě. Sebejistým způsobem se probil až do semifinále, kde jej čekal horký favorit této kategorie Radomír Musil z Prahy Vršovic.

„Hned na začátku zápasu Radek využil nepozornosti soupeře, zaútočil na jeho chybně zvednutou nohu a chvatem de aši harai si otevřel cestu do finále. Tam se utkal s litoměřickým Svobodou, a i když s ním měl letos Radek aktivní bilanci, tentokrát si vítězství pohlídal borec z Litoměřic," vzpomínal trenér závišického juda Libor Kahánek.

Rýpar si tak nakonec vystoupal pro vynikající 2. místo a stříbrnou medaili. Závišický trojlístek pak v Chomutově uzavřel starší žák Filip Hanzelka, jenž však v pavouku hned na začátku narazil na favority turnaje. Benešovský Novák a Mravec z Brna mu tak i přes jeho bojovný výkon vystavili do dalších bojů stopku.

Závišický pohár zůstal doma

Předminulou neděli hostil oddíl závišického juda na domácí půdě turnaj benjamínků a malých mini benjamínků „Závišický pohár". Více než šedesát začínajících judistů z našeho kraje, ale i také z Olomouce, Hranic nebo Prostějova se utkalo nejen o medaile, ale taky o poháry pro tři nejúspěšnější družstva.

Pro závišické barvy vybojovali zlato v benjamíncích Jan Štihel a Max Bartoň, v kategorii mini pak Ema Olajošová, Jan Michálek a Jan Socha. Stříbrnou medailí se pak ozdobili Adam Socha, Markéta Čapková, Matyáš Peroutík, Leon Socha a Tomáš Horák mezi staršími a Jakub Štihel, Daniel Jahn, Daniel Socha a Markéta Suchánková v mini benjamíncích. Pro bronz si pak vystoupali benjamínci David Musil, Tobiáš Bartoň, Daniela Suchánková a Jiří Šeděnka, za mini potom Marek Čapka.

„Všichni tito mladí borci měli nakonec zásluhu na tom, že jejich tým obsadil první místo v soutěži družstev a Závišický pohár tak zůstal na domácí půdě," pochvaloval si hlavní muž závišického juda Libor Kahánek.