Postup do semifinále letošního play-off Národní ligy, sk. Východ, měli na dosah. Florbalisté Kopřivnice totiž nejprve uspěli v sobotu na palubovce Petrovic 8:3, díky čemuž se dostali v sérii do vedení 2:1 a v neděli byli při vedení 5:2 na nejlepší cestě, jak definitivně rozhodnout o svém postupu mezi nejlepší čtyřku letošního ročníku.

Velký petrovický obrat, který hosté korunovali v čase 59:57, kdy vstřelili vítěznou branku na 6:5, měl však za následek to, že se série natáhne až do posledního možného duelu.

Ve středu v 18 hodin si to oba celky rozdají při pátém duelu Petrovicích o postup do semifinálových bojů.

Vikingové v Petrovicích přečkali úvodní tlak soupeře a poté byl blízko otevření skóre zápasu kapitán Sladkovský. Klinka v brance Vikingů pak podržel svůj tým a ve 14. minutě poslal Kopřivnici do vedení Kubátko, jehož tečovaná rána skončila až v domácí síti. Petrovice však nadále dobývaly obranu Jehlárova celku a ve 20. minutě se dočkali vyrovnání.

Vstup do druhé třetiny ale vyšel šestému celku základní části parádně, když se nejprve trefil ve 24. minutě Sladkovský a za další tři minuty zvýšil už na 3:1 dorážkou Vávra. Notně opaření domácí mohli schytat dokonce čtvrtý gólový úder, ale junior Monsport neuspěl. Místo toho udeřilo na druhé straně, když Szweda snižoval ve 33. minutě na rozdíl jediné branky.

Za dvě minuty ale vedli Vikingové díky přesné ráně Jana Matúše už 4:2. Petrovice vykřesaly naději ve 44. minutě, kdy snížily na 3:4. Hosté pak sice nestihli skórovat v početní výhodě, ale pouze dvě vteřiny po jejím skončení se vydařenou střelou z úhlu trefil Uvíra, jenž přidal gól s pořadovým číslem pět. Za minutu už vedli Vikingové 6:3, když se v 55. minutě prosadil svým druhým gólem v zápase Kubátko.

Domácí poté začali hrát power-play, ale na kopřivnickou defenzivu v čele s výborným Klinkou už recept nenašli. Naopak ještě sami dvakrát inkasovali, když se do opuštěné klece trefili Lichnovský a Vávra.

„Podařil se nám udělat velký krok k postupu. Hráli jsme trpělivě, dobře bránili a byli produktivní v útoku. Celý zápas jsme odehráli na tři útoky a mohli rozvrhnout síly. Opět musím vyzdvihnout Honzu Klinku, který nás podržel a byl základním kamenem našeho vítězství," uvedl k sobotní výhře kouč Vikingů Marek Jehlár.

O nedělním čtvrtém utkání série se více dočtete v dnešním tištěném vydání Novojičínského deníku.

3. zápas: Z.F.K. Petrovice - FBC Vikings Kopřivnice 3:8 (1:1, 1:3, 1:4)

Branky: 20. Hochman (Lázók), 33. Szweda (Firda), 44. Oborák (Hochman) - 14. Kubátko, 24. Sladkovský (Baďura), 27. Vávra (Šimíček), 35. J. Matúš (Z. Matúš), 54. Uvíra (Podlezl), 55. Kubátko, 58. Lichnovský (Sladkovský), 59. Vávra (Kubátko). Rozhodčí: Kačer, Vašíček. Vyloučení: 1:0. Bez využití. Diváci: 52. Stav série 1:2.

FBC Vikings Kopřivnice: Klinka – Podlezl, Sladkovský, Baďura, Kresta, Monsport, Kubátko, Lichnovský, Vávra, Soukal, Uvíra, Z. Matúš, J. Matúš, Šimíček. Trenér: Jehlár.

4. zápas: FBC Vikings Kopřivnice - Z.F.K. Petrovice 5:6 (3:1, 2:3, 0:2)

Branky: 12. Monsport (J. Matúš), 15. Šimíček (Kresta), 19. Vávra (Šimíček), 21. Sladkovský (Soukal), 27. Z. Matúš (J. Matúš) – 14. Oborák (Foltinek), 24. Chvastek (Firda), 30. Šmída (Szweda), 39. Szweda (Lázók), 50. Urban (Schulhauser), 60. Oborák (Čížek). Rozhodčí: Sýkora, Tkáč. Vyloučení: 0:1. Využití: 1:0. Diváci: 91.

FBC Vikings Kopřivnice: Klinka – Podlezl, Sladkovský, Baďura, Kresta, Monsport, Kubátko, Lichnovský, Vávra, Soukal, Uvíra, Z. Matúš, J. Matúš, Šimíček. Trenér: Jehlár.

STAV SÉRIE 2:2 (3:7, 8:5, 8:3, 5:6)

Zbylé série play-off Národní ligy, sk. Východ: Torpedo Havířov – Klobouky
Stav série: 3:0 (18:2, 7:2, 5:2)

Brno Gullivers – Žďár nad Sázavou
Stav série: 3:0 (5:1, 3:2, 4:2)

Havlíčkův Brod – Opava
Stav série: 0:3 (4:9, 2:4, 3:4)