Ve dvaatřiceti zápasech ztratily pouhé dva duely a druhými Kylešovicemi už nemůžou být předstiženy. „Holky poctivě trénovaly celou sezonu, což se jim vyplatilo. I přesto, že nás bylo málo, jsme to zvládly," těší trenérku Markétu Kudělovou.

S jakým cílem jste vstupovali do letošní sezony?

Zprvu jsme ani nevěděli, jaká bude v krajském přeboru konkurence, nebo spíše jaká družstva se v soutěži sejdou. Do soutěže jsme se přihlásili s tím, aby si holky zahrály a udržela se skupina, která skončila u starších žaček, protože holky chtěly hrát i nadále. V průběhu první poloviny soutěže jsme si to zhodnotili tak, že v soutěži není až taková konkurence, jakou jsme si představovali. Začali jsme tvrdě trénovat a holkám se to vyplatilo.

Co stálo za vynikajícími výkony vašich svěřenkyň?

Určitě to byl poctivý trénink, který holky absolvovaly. Ale bylo nás málo, a s tím jsme se potýkali celou sezonu. Holky musely vynechat veškeré lyžování a volný čas a musely se scházet na zápasy, abychom je vůbec odehráli.

Které zápasy pro vás byly v sezoně nejtěžší?

Největší soupeř byl jeden, a to Kylešovice. Zápasy s nimi byly nejtěžší, o tom svědčí i to, že se umístily v tabulce hned za námi. Jinak by se dalo říct, že ostatní soupeři takových kvalit jako Kylešovice nedosahovali.

Jako vítěze krajského přeboru vás čeká kvalifikace o první ligu. Jaký je její systém?

Kvalifikace by se měla odehrát na konci dubna, ale ještě se neví, kde se odehraje. Pan Šloff (předseda klubu) usiluje o to, aby se pořádala u nás v Bílovci, abychom mohli hrát v domácím prostředí. Budou to tři nebo čtyři skupiny po šesti nebo po osmi družstvech, do vyšší soutěže by měla postoupit dvě družstva. Ale to se ještě všechno dozvíme. Bude to určitě dost náročné.

S jakými ambicemi půjde do kvalifikace vaše družstvo?

Rádi bychom se dostali do vyšší soutěže. Budou končit šikovné holky, které teď hrají za starší žačky a které by nás mohly doplnit. Kádr se tak pro příští sezonu rozšíří. Doufáme, že bychom mohli postoupit a hrát zase trošku větší náročnost volejbalu. Ať si holky zkusí zase něco jiného.

Přecházejí po letošní sezoně některé juniorky do ženského družstva?

Další výhodou je právě to, že z našeho kádru nekončí žádná volejbalistka. Všechny totiž věkově spadají do soutěže kadetek, což je ještě kategoricky pod juniorkami. Do kádru ještě přijdou asi tři nebo čtyři holky ze starších žaček, takže se tým ještě rozšíří, což je jenom dobře.

Tabulka

Juniorky zvládly závěr bez zaváhání

Bílovecké juniorky neponechaly v posledních dvou kolech krajského přeboru nic náhodě a bez zaváhání porazily jak béčko Frýdku-Místku, tak Porubu. Ve čtyřech zápasech stihly ztratit pouhý jeden set a v neúplné tabulce už mají jistotu prvního místa. Tým trenérky Markéty Kudělové už má odehrána všechna utkání. Poslední zápas proti Krnovu už má předehraný, a s jistotou se tak stal vítězem krajského přeboru. Jako vítěz bude mít Bílovec možnost hrát kvalifikaci o 1. ligu juniorek, která se uskuteční na konci dubna.

Výsledky: ŠSK Bílovec - Frýdek- Místek B 3:1 a 3:0. ŠSK Bílovec - Sokol Poruba 3:0 a 3:0.

Vítěz krajského přeboru juniorek v sezoně 2012/2013: ŠSK IR-Progres - Bílovec

Hana Rozehnalová, Silvie Černinová, Denisa Lubojacká, Denisa Hošová, Jana Harabišová, Denisa Hermanová, Nikola Strojilová, Klára Kaletová, Barbora Břežná, Lenka Swierczková. Trenérka: Markéta Kudělová.