„Pro všechny krasobruslaře z Ostravy byl letošní ročník Velké ceny strašně těžký. Vítězství pro mě proto znamená opravdu hodně, doma jsem ukázal to, co mě paní trenérka naučila, a ona se určitě dívala shora,“ těžce hledal osmnáctiletý krasobruslař po závodě slova a v jeho očích se zaleskly slzy.

„Byl to šok pro všechny. Ivana, kromě toho, že byla výborná trenérka, byla taková pozitivní super osobnost, která nám bude moc chybět,“ řekl Stanislav Žídek, předseda Bruslařského klubu Ostrava a místopředseda českého svazu.

„Celou závěrečnou přípravou se od středy prolínala smutná atmosféra. Ze začátku to vypadalo, že tréninky zrušíme, ale děcka chtěla pokračovat, tak jsme chodili i na ty večerní, i když to bylo pro všechny náročné,“ přiznal Žídek s tím, že příští ročník Velké ceny by klub chtěl věnovat památce trenérky Tokošové.

„Po těch letech byla skoro členka našich rodin, od středy byl každý trénink těžký. I v závodě jsem to kazil a můj výkon šel postupně dolů. Bylo mi strašně líto, že paní trenérka tady se mnou není,“ přiznal Kurnik, který do volné jízdy zařadil i trojitého axela.

Ivana Tokošová.Zdroj: Deník„Hodně jsme na něm pracovali. Nebyl sice dotočený na dva háčky, ale mám z něho dobrý pocit,“ řekl Kurnik, který v říjnové Grand Prix juniorů v Itálii obsadil 14. místo.

V Ostravě měl v kategorii juniorů jenom tři soupeře. „Byla by ostuda nevyhrát, ale na jiných závodech by bodové hodnocení bylo o hodně horší a umístění nižší. S těmi nejlepšími z Česka se utkám až na prosincovém mezinárodním mistrovství republiky v Košicích nebo v únoru na juniorské republice v Liberci,“ upozornil Kurnik, že tam už půjde o hodně ve hře je nominace na lednové mistrovství Evropy v Moskvě a světový šampionát juniorů v březnu v Sofii.

Velkou cenu zvládli s medailí i další svěřenci Ivany Tokošové Samuel Tran ve svém prvním závodě mezi juniory skončil druhý, v soutěži juniorek vybojovala bronz Aneta Janiczková. I ona by ráda startovala na MSJ. „Budeme bojovat dál, čeká nás ještě hodně práce. Půjdeme krůček za krůčkem a snad nám to pomůže překonat ten velký smutek, který v nás je,“ uvedl předseda BK Ostrava.

Poslední rozloučení s trenérkou Ivanou Tokošovou se koná v úterý od 13 hodin ve smuteční síni v Kopřivnici.

Takhle skáčou mistři z BK LR Cosmetic Ostrava při rozcvičce na suchu. Zleva nejlepší český žák Jan Kurník, zlatý junior Petr Coufal a bronzová juniorka Jana Coufalová.
Krasobruslař Kurník zdolal soupeře i stobodovou hranici