"Samozřejmě mám za cíl být světovou jedničkou, a to už mnoho mnoho let, ale upřímně, hlavní je grandslamový titul," řekla Kvitová. "Kvůli tomu jsem tvrdě pracovala, abych si zase zahrála o velký úspěch a jsem nesmírně šťastná."

Podle osmadvacetileté Kvitové moc lidí nevěřilo, že se po pořezaní prstů a nervů levé ruky, v níž drží raketu, dokáže vrátit do špičky. "Jen málokdo věřil, že zase budu stát na kurtu a hrát tenis na nejvyšší úrovni. Jsem ráda, že je mám okolo sebe, že jsem je a rodinu a další měla, když jsem je potřebovala, když to bylo důležité," vyznala se.

Petra Kvitová a její radost na Australian Open.
Kvitová postupuje do finále Australian Open. Narazí na Ósakaovou

Na tiskové konferenci musela popisovat svůj příběh návratu. "Byla to dlouhá cesta," uvedla s tím, že nevěděla, jestli ještě někdy bude hrát tenis. Musela zvládnout rehabilitaci a vyrovnat se s těžkou situací psychicky. "Necítila jsem se dobře, když jsem byla sama. Výhrou třeba bylo, že jsem byla poprvé sama v šatně," vzpomínala.

Domnívá se, že roky strávené ve sportu jí pomohly k úspěšné léčbě, pracovitosti a pečlivosti při rozhýbávání levé ruky. "Rozhodla jsem se, že se vrátím a udělala jsem pro to všechno. Ruku jsem cvičila víc než kdo jiný," řekla Kvitová. "První tři měsíce byly těžké a teď možná ani sama nevěřím, že jsem ve finále."

Štíhlejší i rychlejší

Do svého třetího grandslamového finále se prodrala bez ztráty setu. Její poslední "obětí" v Melbourne se stala v semifinále Američanka Danielle Collinsová, které po vyrovnané první sadě uštědřila "kanára".

Utkání se hrálo ve velkém vedru a Kvitová si před zápasem zjišťovala, kdy se zatahuje střecha. Takže nebyla překvapená, když za stavu 4:4 v prvním setu byl zápas na pět minut přerušen. "Je skvělé, že tady mají takové pravidlo. Je nebezpečné hrát v takovém vedru a rozhodně jsem to uvítala," řekla.

Petra Kvitová a její radost na Australian Open.
Kvitová je v Melbourne v semifinále, Australanům se po výhře omlouvala

Od loňska je Kvitová štíhlejší a na kurtu rychlejší. "Doběhnu více míčů, dokážu se udržet déle ve výměně a pomáhá to psychice," řekla tenistka. "I v horku vydržím déle běhat a bojovat. Všechno do sebe zapadlo," usmívala se.

Do finále proti Naomi Ósakaové půjde se skvělou finálovou bilancí. V soubojích o titul vyhrála už osmkrát v řadě a na grandslamech zvládla obě finále Wimbledonu v letech 2011 a 2014. "Je příjemně vědět, že mi tyhle zápasy jdou a mám v nich velkou úspěšnost. Každé je jiné, ale vím, že mám šanci vyhrát. Finálové zápasy miluju. Ráda hraju na velkých kurtech a tohle bude ten případ. Už se těším," řekla Kvitová.

Ředitelka tenisových projektů TK PLUS - Petra Černošková.
Černošková o rozjeté Kvitové: Petra se nemusí bát vůbec nikoho