Klubová základna jezdila v červnu trénovat do krytého plaveckého bazénu ve Valašském Meziříčí, reprezentace zahájila přípravu soustředěním ve Zlíně. „Pro juniory a seniory je důležitý dlouhý bazén, proto po zlínském kempu trénovali, jak to jen šlo na venkovní padesátce. Samozřejmě svůj díl kilometrů si odmakali také ve Valašské Meziříčí a vyrazili na soutěže," ohlédla se tréninkovými peripetiemi trenérka Laguny Simona Klapcová.

Nejlepší závodníci Laguny si své velké závody odlétali. Martin Mazáč a Jakub Jarolím se v červnu na otočku objevili na prvních Evropských hrách v Baku, kde skončil Mazáč čtvrtý a Jarolím šestý a poté, spolu s Ondřejem Dofkem a Klárou Křepelkovou, absolvovali strastiplnou cestu na Mistrovství světa do daleké Číny. V Yantai získal Jakub Jarolím bronzovou medaili (50 BF) a pak také nepouplární bramborovou medaili (100 BF). Ondřej Dofek se dostal dvakrát do finále, když dobyl finálovou šestku (200 BF) a osmičku (100 BF). Junioři zase cestovali do Bělehradu na Mistrovství Evropy, kde si Klára Křepelková vyplavala bronzovou medaili (100 RP) a jedno čtvrté místo (50 RP), na kterém skončil také Lukáš Fojtík (100 RP).

V parném létě pak Laguňáci nahradili auta, autobusy nebo letadla koly a bruslemi, když ploutvaře čekala kondiční příprava v Lipníku nad Bečvou a jeho okolí. Plavecká příprava pak probíhala v kryté přerovské a venkovní lipníkovské padesátce.

„Pak následoval opět týdenní program ve Zlíně. Bazén, spinning, trampolíny a na odpočinek horolezecká stěna. Celodenní tréninkový kolotoč, na který se většina ploutvařů těší, si tak ještě zopakujeme," usmála se trenérka úspěšných ploutvařů a ploutvařek. Po letních prázdninách se pak vypravil výběr sportovců Laguny do daleké Francie. Mladé sportovce čekala jízda autobusem za přípravou (kolo, plavání) i zážitky. Po návratu následovala znovu příprava na silnici na trase Nový Jičín – Hodslavice – Valašské Meziříčí.

Momentálně se klub připravuje v kopřivnickém bazénu, kde se připravují nejmladší děti a ve Valašském Meziříčí je pak tréninková základna. „Cestování je náročné, jak finančně, tak i psychicky. Nad vodou nás drží myšlenka, že to již brzy skončí a poplaveme zase doma. Finančně mladé sportovce podpořilo město Nový Jičín, především finančními příspěvky na nájmy bazénů, dopravu i soustředění," prozradila Klapcová.

Ploutvaři Laguny na podzim startovali po oblastních závodech i na kole Středoevropského poháru dětí a mládeže a také na tradičním Nemo Trophy v nedalekém Zlíně, kde, jak jsme vás před týdnem informovali, vyhrál Martin Mazáč. Klub se účastnil také nové mezinárodní akce pro dorostence, kterým byl Evropský pohár v polském Opoli.

„Bohužel finanční situace nám neumožnila obhajovat loňské vítězství juniorek ve Světovém poháru. Jarní kola Světového poháru 2015 byla absolvována s dobrými výsledky pro tým i jednotlivce. V čele „svěťáku jsou juniorky a také Klára Křepelková, Lukáš Fojtík, Jakub Jarolím i Martin Mazáč. Podzimní finále se letos ovšem plavalo v Egyptě a tam jsme odletět nemohli," konstatovala trenérka novojičínských ploutvařů.

V následujících týdnech čeká novojičínské sportovce ukončení celoročních soutěží pro mládež - finále Ligy mládeže ve Žďáru nad Sázavou, finále Středoevropského poháru v Banské Bystrici a Mikulášské závody, které v tomto roce místo Nového Jičína pořádá Přerov.

„Na ostatní soutěže finance nestačí, tak je klub stejně jako v minulých letech musí vynechat. Další rok je pak v očekávání všech," uzavřela Klapcová.