Discgolf je v podstatě golf, jen s tím rozdílem, že se hráči netrefují míčkem do jamky, ale plastovým talířem, neboli diskem, do kovového koše. „Nehraje se v družstvech, každý hraje na sebe," upozornil hlavní organizátor, Martin Olšina z oderského klubu D.U.B. hill.

Na více než čtyři desítky hráčů z České republiky, Slovenska a Rakouska čekalo ve Veselí osmnáct jamek. „U každé jamky se začíná na výhozišti. Místo, kam dopadne disk, se označí a z něj se vede další hod. Hráč se snaží dostat disk do koše na co nejmenší počet pokusů," připomněl stručně způsob hry Martin Olšina.

Podobně jako v golfu je u každé „jamky" označen počet pokusů znamenající par. „To ale není závazné, je to takové doporučení, na kolik se ta jamka může zahrát, už třeba proto, že par pro juniora je určitě vyšší než pro mastra," poznamenal Martin Olšina.

Na turnaji byli přítomni dva poradci, kteří uměli poradit v případě, že by se hráči dostali do situace, v níž by přesně nevěděli, co mohou udělat.

Discgolf prý do Oder „dotáhl" jeden z přítomných hráčů, Marek Fojtík. „Když se vrátil z Ameriky, pár lidí se na to nabalilo a začali jsme to tady hrát. Udělali jsme i několik turnajů. Ty turnaje se hrají po různých místech republiky, v Praze, Liberci a podobně. No, a dali jsme si žádost, že máme zájem o pořádání mistrovství republiky, a nakonec to na nás padlo," vysvětlil Martin Olšina, proč se mistrovství v zatím ne moc známém odvětví hraje právě u Oder. Přítomnost zahraničních účastníků prý nebyla ničím výjimečným. „Běžně se navštěvujeme. I proto se může stát, že vítězem tohoto turnaje se může stát některý cizinec, ale mistrem ligy musí být hráč z České republiky," podotkl organizátor akce. Hráči s brašničkami nacpanými různobarevnými disky postupovali po hřišti ve tří až čtyřčlenných skupinách a pokoušeli se zdolat nástrahy terénu, v němž nebyla nouze o stromové porosty. V těch také nezřídka disk skončil a nastalo hledání, kterého se účastnili i soupeři hráče, jemuž disk někam zalétl. „Ten disk je drahý a nikdo by o něj nechtěl přijít. Kdyby ho hledal jen ten samotný hráč, tak by se mohlo stát, že by ostatní v podstatě zablokoval, protože oni by tu jeho jamku nemohli hrát," doplnil Martin Olšina. Discgolf je hlavně o zábavě a pobytu ve volné přírodě. Dodržování pravidel si hlídají zejména samotní hráči. „Když si náhodou některý hráč všimne, že jeho soupeř porušil pravidla, a druhý to potvrdí, tak viníka, pokud se sám nepřizná, upozorní. Když to ten hráč udělá podruhé, pak už má trestný bod. Ale většinou si to každý hlídá," uzavřel Martin Olšina.

Z VÝSLEDKŮ

V nádherném počasí a na perfektně připraveném terénu bojovalo o titul mistra ČR 43 hráčů ve čtyřech různých kategoriích Open (22), Masters (9), Women (7) a Juniors (5). Mistrovského turnaje, který byl již tradičně součástí České discgolfové ligy, a byl také zařazen do série asociace PDGA Europe, se zúčastnili i hráči ze sousedního Slovenska a Rakouska.

V sobotu se odehrála dvě soutěžní kola, která již svým průběhem naznačila, kdo po nedělním třetím kole postoupí do finále. Každé ze tří kol se hrálo na 18 jamek, a po jejich odehrání se pět hráčů s nejlepšími výsledky v jednotlivých kategoriích utkalo ve finálovém boji na 9 jamek.

Finále ve všech kategoriích bylo opravdu velmi těsné. První místo, a titul mistra České republiky v kategorii Masters, získal, s převahou 12 hodů, Daniel Hokeš z Prahy, druhé místo vybojoval Martin Slížek (JGM Praha) a na třetím místě se po tzv. "rozhozu" umístil domácí Martin Olšina (D.U.B. hill Odry).

Po napínavém boji v nejprestižnější kategorii Open, kde ani tři kola a finále, ani následný rozhoz na čtyřech jamkách o vítězi nerozhodl, došlo až na CTP (Close To Pin) rozhoz o hod nejblíže koši. Pohár pro vítěze si nakonec odvezl Lukáš Filandr z Prahy (Prague Devils), druhý se umístil oderský Lukáš Jedlička (D.U.B.hill Odry) a na třetím místě byl Jiří Blahout (ultimo.cz). V kategorii Women zvítězila Daniela Filandrová (JGM Praha) a v Juniors Jaroslav Pavlas (ultimo.cz).

Turnaj, organizovaný discgolfovým klubem D.U.B. hill Odry, by se patrně neuskutečnil bez grantového programu města Odry a podpory kulturního domu Dělnický dům Odry, který poskytl vše potřebné pro zdárný průběh této ojedinělé sportovní události.