Tento tým si z Gracie udělal takové malé klubové mistrovství, poněvadž většinu etap vyhrála buď celková vítězka, či její oddílová spolujezdkyně Evelyn Stevens, vítězka z loňska.

„Je pravda, že v minulých ročnících se méně taktizovalo," připustil Petr Koláček, ředitel závodu, zařazeného do seriálu Světového poháru. „Letos závodu dominovaly dva tři týmy, které si mezi sebou hlídaly pozice na špici a závodnice z ostatních týmů dopředu nepouštěly," dodal.

Po závodě ocenil kvalitu a bezpečnost na silnicích, kterou paradoxně narušovali jen někteří nezodpovědní řidiči, jedoucí v protisměru. „Podobné problémy ale řeší i v Německu nebo Polsku. Spolupráce s policií fungovala jako obvykle výborně, bohužel pár aut, nerespektujících pokynů pořadatelů, vám průběh závodu vždy naruší," poznamenal Koláček.

I jeho samotného překvapily letošní pády řady závodnic. „Domnívám se, že to bylo způsobeno nezkušeností závodnic. Peloton hodně omladil a některým pádům se dalo předejít. Občas se děly na místech, která ani nebyla tak kritická," podivoval se Petr Koláček. Pro mladé závodnice je to alespoň nezbytná zkušenost do budoucna.

Kuriozita, na kterou doplatila především Alexandra Burčenkova, se stala po páteční třetí etapě. Ruský profitým Rusvelo nedorazil na start sobotní etapy do Lichnova na Novojičínsku, ale do Lichnova na Bruntálsku. „Posunuli jsme kvůli nim start o dvacet minut, stejně to Ruskám nepomohlo. Statečně bojovaly, ale propadly se v pořadí. Je to i ponaučení pro nás, musíme více apelovat na týmy, aby pořádně četly propozice k závodu," přibližoval perličku Petr Koláček.

Ten ztratil i pár slov ke své oddílové spolujezdkyni z CK Feso Petřvald Denise Bartošové, která se letošní Gracie zúčastnila v barvách českého národního týmu. „Jako Orlováci jsme samozřejmě rádi, že náš podnik odjela přímo Orlovanka. Denisa se v širší světové konkurenci teprve rozkoukává, budu jí držet palce. Letos mě mile překvapila, protože jsem čekal, že hodně českých holek na tom bude lépe. Ale stav české ženské cyklistiky je teď prostě takový," pokrčil rameny Koláček.

Organizátoři oproti loňsku pozměnili páteční den závodu. Dopoledne se jela časovka, odpoledne z Orlové na Visalaje. Jak se změna osvědčila? „Určitě v tom budeme pokračovat, protože to je předskokan na Lysou horu, kam chceme časem cíl páteční etapy umístit. Musíme ale pozměnit trasu, protože v ten pátek se začalo závodit až deset kilometrů před cílem. Do té doby jely všechny holky pohromadě a teprve tři kilometry před koncem se začalo závodit," vidí Koláček jednu mouchu na pátečním dni.

Jinak se závody celkem vydařily. Mohly být napínavější, kdyby hegemonii stáje Specialized Lululemon narušily některé jiné závodnice, na druhou stranu královská sobotní etapa nedopadla nejhůř a do cíle dojela větší skupinka závodnic, což bylo po dlouhých letech poprvé. „Nebylo to jako v minulých ročnících, kdy všem ujela Vosová a s tříminutovým náskokem dojela sama do cíle. Holky se praly o prvenství ve větším počtu," pochvaloval si Koláček.

Z původního počtu 151 závodnic jich do cíle nedělní orlovské etapy dojelo 104. Nejlépe z českých cyklistek dopadla Martina Růžičková, pátá v Orlové. Letos se ale zkušená závodnice soustředila spíše na co největší pomoc svému týmu Pasta Zara-Cogeas. Nezklamaly ani Pavlína Šulcová s Katarinou Hranaiovou, příslibem do budoucna by mohla být mladá Denisa Bartošová, která se při své první účasti na Gracii a na tak významném podniku vůbec vešla do první šedesátky.

VÝSLEDKY
Konečné pořadí: 1. E. van Dijk (NED – Specialized Lululemon) 10:55:12, 2. E. Stevens (USA – Specialized Lululemon) + 00:46, 3. Emma Pooley (GBR – Bigla cycling) + 01:08, 4. T. Antošina (RUS – ruský národní tým) + 01:16, 5. A. Amjaljusik (BLR – BePink) + 01:16, …34. M. Růžičková (CZE – Pasta Zara-Cogeas) + 08:12, …44. P. Šulcová (CZE – český národní tým) + 10:58, 45. K. Hranaiová (CZE – Bigla cycling) + 11:04, …51. V. Bláhová (CZE – český národní tým) + 12:23, …54. D. Bartošová (CZE – český národní tým) + 12:56, …74. I. Berková (CZE – český národní tým) + 18:50, …83. H. Kolářová (CZE – Czech MIX team) + 28:36, … 103. M. Simonová (CZE – Czech MIX team) + 1:16:00, 104. V. Kotalová (CZE – Czech MIX team) + 1:22:08.

IV. etapa: 1. E. van Dijk (NED – Specialized Lululemon) 3:17:48 hod., 2. E. Stevens (USA – Specialized Lululemon) + 00:00, 3. P. Brzeźna-Bentkowska (POL – Pacific Toruň) + 00:00, 4. N. Bojarskaja (RUS – ruský národní tým) + 00:00, 5. T. Antošina (RUS – ruský národní tým) + 00:00, …34. M. Růžičková (Pasta Zara-Cogeas) + 04:15.

V. etapa: 1. L. Rowney (AUS – Specialized Lululemon) 2:39:55 hod., 2. Ch. Ferrier Bruneau (FRA – Faren let´s go Finland) + 00:00, 3. A. Graus (AUT – Bigla cycling) + 00:00, 4. S. Valsecchi (BePink) + 00:00, 5. M. Růžičková (CZE – Pasta Zara-Cogeas) + 00:06, …53. L. Bláhová (CZE – český národní tým) + 00:30.