Ondřej Fierla, jenž už třetím rokem obléká dres novojičínského Formanu, jak sám říká, triumfoval na domácí trati. „Na Lysou toho mám hodně najeto. Dost tam trénuju, protože to mám hned za domem a chtěl jsem tam vyhrát. Je to skoro moje domácí trať," přiznává Fierla, jemuž se v týmu přezdívá Tichonov.

„Že prý moc nemluvím. Jednou přišel šéf Onďa, řekl mi Tichonov a od té doby mi to zůstalo," směje se orlovský rodák.

Kdy se nakonec v letošním ročníku šampionátu amatérských cyklistů rozhodovalo o vašem vítězství?

Rozhodoval až samotný výjezd na Lysou horu. Celý závod měl pod kontrolou tým Lawi Author, ale nepodařilo se jim ujet, a tak se to lámalo až při výjezdu na Lysou.

Věřil jste si v závěrečném stoupání, že by to mohlo vyjít?

Až na třetím kilometru jsme ujeli s jedním z týmu Lawi Author, který jel potom až nahoru docela dobré tempo. Já jsem mu nastoupil kilometr před cílem a vyšlo mi to, takže super. Zatím je to určitě můj největší úspěch kariéry.

Závod byl pro vás o to těžší, že jste ho z týmu absolvoval sám…

Hlavně na těch okruzích to bylo těžší, když jsem tam byl sám. Takže když nastupovali jezdci z Lawi, tak jsem musel každý únik chytat.

Co říkáte na letošní ročník Grand Prix Forman, která pro vás nakonec, po vítězství Petra Hudečka, dopadla výborně?

Bylo to těžké, protože celkově je tato trať těžká. Hlavně výjezd k zámečku je hodně těžký a tohle mi moc nesedí. Je to na mě až moc prudké. Nakonec to pro nás ale dopadlo vítězně.

Co očekáváte od závodu v Maďarsku, který vás čeká tento týden?

Je to skoro týdenní etapák, který má celkem šest etap. Jedná se o závod světového poháru, takže uvidíme. Pořád je to pro nás velká zkušenost. Konkrétně tady na tento závod jedeme poprvé, ale už jsme letos jednou v Maďarsku byli. Je to úplně jiná liga, než tady tyto závody u nás. Člověk, když přijede tam, tak vidí, že ti kluci jsou úplně někde jinde. Člověk se pořád učí.

V červnu jste se zúčastnili společného česko-slovenského šampionátu v Žilině, který opanoval slovenský fenomén Peter Sagan, jenž zvítězil před Čechy Vakočem a Königem. Atmosféra, která závod doprovázela, byla prý obdivuhodná…

Byli tam profíci a atmosféra byla neskutečná. Slovenští fanoušci po Saganovi šíleli. Co dokázali vytvořit v jednom kopci, tak to bylo jako na Tour de France. Určitě to byla nejbouřlivější atmosféra, kterou jsem kdy u cyklistiky zažil.

Jak jste se vlastně dostal do novojičínské stáje?

Začínal jsem závodit za Petřvald u Karviné. Když se pak jezdily závody, tak si mě tady všimli, dali mi nabídku, kterou jsem vzal a od té doby závodím tady. Teď už je to třetím rokem, co jezdím za Forman.

Jaké máte ještě v letošní sezoně ambice?

Určitě bychom se chtěli předvést v nějaké etapě v Maďarsku. Čtvrtá etapa má cíl na kopci, takže se tam určitě chceme ukázat. Pak jsou na programu ještě dva české poháry.