Ploutvař Petr Španihel získal ve čtenářské anketě Novojičínského deníku nejvíce hlasů, a může se tak pyšnit titulem Sportovní hvězda Deníku 2012. Novojičínští ploutvaři a ploutvařky Laguny prožili úspěšnou sezonu. Oba týmy zvítězily v celkovém hodnocení světového poháru, když za sebou v obou případech nechaly favorizovaný ruský Ural Team. „Měli jsme všichni výborně natrénováno a všechno sedlo tak, jak mělo," vrací se k loňskému roku juniorský mistr světa a student třetího ročníku novojičínského gymnázia Petr Španihel, jehož čeká příští rok maturita.

Jak jste si užil slavnostní večer? Cítíte se lépe s ploutvemi ve vodě než s mikrofonem na pódiu?

Raději jsem ve vodě, protože tam nejde vidět, jak se tvářím nebo co dělám. (usměje se). Z vyhlášení jsem byl trošku nervózní, ale večer jsem si užil.

V minulé sezoně jste měl řadu úspěchů. Na které vzpomínáte nejvíce?

Nejvíce vzpomínám určitě na mistrovství světa v rakouském Grazu a na finále světového poháru v Egyptě, kde se mně i celému týmu dařilo.

Kde hledáte důvody úspěšné sezony?

Tak jedním z důvodů je určitě to, že jsem měl hodně natrénováno. Taky jsem byl v kategorii juniorů nejstarší. Příprava a tréninky probíhaly naprosto výborně a potom se vydařily také závody, takže sezona byla opravdu výborná.

Kdy vás čekají první závody nové sezony, ve které už budete, společně s Jakubem Jarolímem a Martinem Mazáčem, startovat v mužské kategorii?

Mladší ploutvaři jedou teď o jarních prázdninách na světový pohár do Maďarska a my starší si dáme trošku pauzu, ať pořádně natrénujeme, a pak nás čeká světový pohár v Polsku.

Jaké máte vyhlídky a očekávání z přechodu do mužské kategorie?

Na sezonu se moc těšíme. Naším hlavním cílem je dostat se na mistrovství světa, které se bude letos konat v Rusku, v Kazani. A tam bychom se chtěli probojovat aspoň do finále.

Ve čtenářské anketě jste zvítězil těsně před voltižérkou Eliškou Kociánovou. Dokážete si sám sebe představit, jak děláte na koni gymnastické prvky?

No, to by pro mě asi nebylo moc vhodné, protože bych na koni dlouho nevydržel a hned bych spadnul. (směje se). Je to zajímavý a jiný druh sportu, kterého bych se však mohl zúčastnit jen jako divák.

Úspěchy Petra Španihela v loňské sezoně:

Juniorský mistr světa v disciplíně 400 m PP (plavání s ploutvemi na hladině delfínovým vlněním s monoploutví) juniorský reprezentant ČR na MS juniorů vyplaval 4 medaile (1x zlatou 400PP, 3x bronz na 800, 100 PP a ve štěfetě na 4x100 PP).

Vítěz Světového poháru CMAS v celkovém bodování juniorů ve čtyřech kolech vybojoval z 15 disciplín 14 medailí, z toho 12 zlatých a 2 bronzové. Juniorský mistr ČR na 400 PP a mistr ČR 4x100 PP, RP a 4x200 PP na mistrovství ČR vyplaval celkem 12 medailí. V roce 2012 překonal 5x český rekord v disciplínách plavání s ploutvemi.

Čtenářská anketa „Sportovní hvězda Deníku"

Nový Jičín Na loňské vítězství Matěje Obšivače navázal další člen KVS Laguna, Petr Španihel, který zvítězil před druhou, voltižérkou z TJ Slovan Frenštát pod Radhoštěm Eliškou Kociánovou. Třetí místo ve čtenářské anketě obsadil další úspěšný ploutvař, Jakub Jarolím.

Voltižérku však v přípravě na novou sezonu postihla nepříjemná situace. „Byl to fajn večer. V současnosti mám ale bohužel nemocného koně, takže teď doufám v koně druhého a uvidíme, jak to půjde. Máme na přípravu ještě něco přes měsíc, tak snad to bude dobré," sdělila svěřenkyně trenérky Adély Svobodové Eliška Kociánová, kterou čekají, společně s ostatními členy frenštátského oddílu, první závody 6. dubna v domácím prostředí.

Sportovní hvězda Deníku 2012:

1. Petr Španihel, KVS Laguna Nový Jičín, plavání s ploutvemi

2. Eliška Kociánová, TJ Slovan Frenštát p. R., jezdectví voltiž

3. Jakub Jarolím, KVS Laguna Nový Jičín, plavání s ploutvemi

Zleva Nikol Zátopková, Miroslav Vašinka, Petr Španihel a Jakub Jarolím.

NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ SPORTOVCI ROKU 2012. Včera jsme vám ukázali pětici oceněných sportovců Novojičínska za uplynulý rok, dnes přinášíme zbylé čtyři. Zleva Nikol Zátopková, Miroslav Vašinka, Petr Španihel a Jakub Jarolím. Foto: Deník/Dalibor Tobola