Dvojnásobná wimbledonská šampionka Petra Kvitová opět ukázala, že je velká hráčka. Zvládla po téměř dvouměsíční pauze oba víkendové zápasy semifinále Fed Cupu s Francií a měla lví podíl na tom, že si Češky po výhře 3:1 zahrají v polovině listopadu počtvrté za posledních pět let o celkový triumf v neprestižnější ženské týmové soutěži světa.

Svěřenkyně kapitána Petra Pály rozhodly semifinále v Ostravě už po třetí dvouhře, nad Francií nakonec zvítězily 3:1.

O klíčový bod se postarala v neděli právě lvice Petra Kvitová, která v souboji týmových jedniček porazila Caroline Garciaovou 6:4, 6:4. Finále sehrají proti Rusku 14. a 15. listopadu opět před domácími fanoušky.

"Největší gratulace patří holkám, kdyby nebyly tak dobré hráčky, tak se tam těžko dostaneme a uspějeme," řekl Pála České televizi. 

Hlavní strůjkyní českých úspěchů je Petra Kvitová. A pozici lídra potvrdila i o víkendu v Ostravě.

Snažila se diktovat tempo

Dvojnásobná vítězka Wimbledonu si soutěž družstev užívá a vždy reprezentuje ráda.

Na kurty se tentokrát vrátila po téměř dvouměsíční pauze, pro kterou se rozhodla, aby nabrala energii. A zdá se, že to byl dobrý tah. Opět vyhrála oba své zápasy, což dokázala již podesáté v kariéře.

V sobotu Kvitová zdolala Kristinu Mladenovicovou 6:3, 6:4 a v neděli s Garciaovou hrála ještě o něco lépe. V obou setech šla jako první do brejku shodně ve třetí hře.

V úvodní sadě sice přišla o podání v šestém gamu, ale vzápětí znovu prolomila Francouzce servis a náskok už udržela.

"Je to souboj, kdo dřív zatlačí a zatím se to Petře daří líp. Zatím dobře servíruje," řekl kouč Kvitové David Kotyza.

Češky zdobí týmový duch. Kvitová: Výborné období, je to něco unikátního

„Je skvělé, že jsme zase ve finále. Doufám, že s pohodou a úspěchy není konec," řekla Kvitová, která připomněla loňský pražský triumf nad Němkami.

Po sobotní výhře nad Kristinou Mladenovicovou jste zvládla i nedělní zápas týmových jedniček s Caroline Garciaovou. Jaké to bylo utkání?
Hodně těžké. Caroline jsem viděla v sobotním utkání s Luckou (Šafářovou), v němž prohrála z pěti mečbolů a připravila nám těžké časy. Zase hrála výborně. O to víc jsem šťastnější, že jsem to zvládla celkem rychle a nebyly to takové nervy.

Po sobotě jste mluvila o nervozitě a celkové svázanosti. Bylo to teď lepší?
Cítila jsem se už daleko lépe, podala jsem myslím o dost kvalitnější výkon. V sobotu jsem dost bojovala s nervozitou, přece jen jsem hrála po téměř dvou měsících ostré utkání, navíc doma před plnou halou. Teď už to bylo v pohodě, byla jsem uvolněnější.

Počtvrté, za posledních pět let jste se probojovaly do finále Fed Cupu…
Není to úplně špatný výsledek, hodně týmů o to bojuje. Doufám, že budeme hrát finále doma, zase se ukážeme českým divákům a dopadne to podobně jako loni.

Když člověk celou vaši partu sleduje, čiší z ní obrovská pohoda…
Je to něco unikátního. Dobře si uvědomujeme, že se to nemusí opakovat, proto si to užíváme a zároveň si toho vážíme. Máme výborné období, kvalitní tým, hodně holek je v žebříčku vysoko. Jsme navíc všechny týmové hráčky. Nemůžeme si na nic stěžovat, atmosféra je super, za což jsme rády.

Pojďme k vám. Co vás nyní vlastně čeká?
Začínají mi turnaje na antuce, kde to bude těžké. Bude třeba si zvyknout na jiný povrch. Odlišný je na něm i pohyb a hra. Přechod z tvrdého povrchu na antuku je vždy náročný. Moc od sebe nečekám, sama jsem zvědavá, jak mi to půjde.