Ze druhého kola Světového poháru plavání s ploutvemi, které hostilo italské Lignano, přivezli před nedávnem devět medailí (3-5-1) a celkovou čtvrtou příčku, ale také dvě diskvalifikace mužského týmu ve štafetách. Ploutvaři novojičínské Laguny startovali v Itálii, kde se představilo 450 závodníků z 88 týmů, téměř v totožném složení, jako při úvodním kole, které hostil maďarský Eger.

Lagunu, ale také město Nový Jičín a Moravskoslezský kraj, reprezentovali mezi ženami Vendula Mizerová, v juniorkách Barbora Svobodová, Johana Chovancová, Karolína Horáková a Simona Hrnčířová, v juniorech Jakub Klimpar a Jakub Kovařík a v mužích pak Jakub Jarolím, Lukáš Fojtík a pouze Ondřeje Dofka nahradil v Itálii Martin Mazáč.

Na Apeninském poloostrově vyplavali pro Lagunu zlato tři Jakubové. Vítězství na 100 metrů rychlostního potápění s dýchacím přístrojem vybojovali Jakub Jarolím a Jakub Kovařík. Zlatou medaili na 100 metrů kraulem v krátkých ploutvích pak vyplaval Jakub Klimpar, jenž pak ještě přidal stříbro na dvojnásobné trati a kompletní sbírku cenných kovů zakončil bronzem ze sprintu na 50 metrů.

Vítěz podvodní disciplíny (100 RP) Jakub Jarolím si do své kolekce připsal ještě dvě stříbra ze své hlavní disciplíny 50 a 100 metrů Bifins, v nichž zaznamenal progresivní zlepšení, což je vzhledem k jeho účasti na letošních Světových hrách velké pozitivum. Jakub Kovařík pak bral, kromě zlata, ještě jedno stříbro na trati 50 metrů s ploutvemi na hladině, ale v disciplíně 100 PP byl diskvalifikován.

Juniorky si pro medaile doplavaly ve štafetách. V kratší bifinářské, na 4x50 metrů, doplavaly ve složení Chovancová, Svobodová, Hrnčířová a Horáková na stříbrné pozici. V delší štafetě na 4x100 PP pak dohmátly na cenném 4. místě.

Nadějné výsledky dovezl z Itálie i Martin Mazáč, jenž se vrací na závodní scénu, a který si připsal šestou a sedmou pozici. Umístění v první sedmičce pak dosáhly i Barbora Svobodová a Karolína Horáková, které bojují o účast na juniorském mistrovství světa.

Sezona nyní pokračuje 13.-14. května v novojičínském krytém bazénu, kdy se koná tradiční Modrý mítink. Poté následuje mistrovství ČR jednotlivců, které je v plánu poslední květnový víkend ve Zlíně a pak už přijde na řadu příprava na vrcholy sezony, kterými budou seniorský evropský šampionát, mistrovství světa juniorů a Světové hry.