Už čtyři utkání v nové sezoně mají za sebou a v tom prozatím posledním přivezli první výhru z Pelhřimova. Druholigové basketbalistky Příbora, jež v loňské sezoně obsadily celkově 7. místo, počítaly před sezonou spíše ztráty.

Rozpis 2. ligy, sk. B, 2014/2015 BK Příbor
1. kolo: BK Příbor - OSK Olomouc 48:56
2. kolo: BK Příbor - Gemini Zlín 54:67
3. kolo: Prostějov - BK Příbor 61:35
4. kolo: BK Pelhřimov - BK Příbor 43:55
5. kolo: 18. října, 14.00 BK Příbor - SBŠ Ostrava B
6. kolo: 1. listopadu BK Příbor - Sokol Manver Pečky
7. kolo: 2. listopadu BK Příbor - Basket Poděbrady
8. kolo: 15. listopadu BK Brandýs n. L. - BK Příbor
9. kolo: 16. listopadu Basket Slovanka P-H - BK Příbor
10. kolo: 29. listopadu Gemini Zlín - BK Příbor
11. kolo: 30. listopadu OSK Olomouc - BK Příbor
12. kolo: 13. prosince BK Příbor - BK Pelhřimov
13. kolo: 14. prosince BK Příbor - Prostějov
14. kolo: 11. ledna 2015 SBŠ Ostrava B - BK Příbor
15. kolo: 24. ledna Basket Poděbrady - BK Příbor
16. kolo: 25. ledna Sokol Manver Pečky - BK Příbor
17. kolo: 7. února BK Příbor - Basket Slovanka P-H
18. kolo: 8. února BK Příbor - BK Brandýs n.L.

Rozhodování o tom, zda se příborské basketbalistky opět představí v druholigové konkurenci, nebylo jednoduché. „Bylo to opět složité, ale nakonec jsme se s holkama dohodli na tom, že zkusíme odehrát další sezonu ve druhé lize. Klubu se podařilo zajistit finance pro zajištění sezony a zájem byl znát i ze strany děvčat," sdělil trenér BK Příbor Miroslav Slovák, jenž se ještě ohlédl za loňským představením ve druholigovém kolotoči.

„Celkové sedmé místo hodnotím kladně. Hráli jsme na hranici svých tehdejších možností a schopností. Po nepostoupení do play off jsme dokázali s přehledem vyhrát skupinu o udržení," připomněl kouč příborských basketbalistek.

Příprava

Tým načal přípravu na sezonu již v prvním týdnu v srpnu.

„To proto, že první kolo soutěže bylo naplánováno již na 21. a 22. září. Tentokrát probíhala celá příprava pouze v hale Masarykova gymnázia v Příboře a byla společná pro A i B tým žen," prozradil dále Slovák, jenž v letošní sezoně nemůže počítat s oporou z loňské sezony, Michaelou Dlouhou, jež odešla do prvoligového Šumperka.

Kariéru se pak rozhodla ukončit Michaela Broskevičová. „Před startem sezony jsme tak opět začali počítat ztráty. Zuzka Bartošová bohužel nestihla absolvovat operaci kolene a celá sezona pro ni skončila. Venda Stodolová nám otěhotněla a hostování Violy Valasové se bohužel neuskutečnilo z důvodu toho, že její mateřský oddíl nakonec bude hrát stejnou soutěž s námi," počítal ztráty šéf příborské lavičky.

Co se týče příchodů, tak v kádru je nově Dominika Lukacsová, jež jako starší dorostenka hostuje v Příboře z Frýdku-Místku, odchovankyně Barbora Štastná, která restartovala svou kariéru v ženách, a další z odchovankyň Zuzana Sorková, jež přešla do žen z dorostu.

Oproti loňsku opustily druholigovou skupinu týmy Šumperka a Nymburka, které budou hrát 1. ligu. Sestup se týkal Týniště a Bílovic nad Svitavou. Proti Příboru se postaví loňský vítěz základní části OSK Olomouc, a dále Zlín, Poděbrady, Pelhřimov a Slovanka Praha. Z první ligy pak sestoupily Pečky, ze druhé druholigové skupiny bylo přeřazeno zkušené družstvo Brandýsa nad Labem a z kvalifikací postoupila družstva SBŠ Ostrava B a TJ Prostějov.

Ambice budou skromnější

Omlazený kádr příborských basketbalistek vstupuje do letošní sezony s pokorou. „Cíle jsou o hodně menší než loňské, protože opět došlo ke zúžení a omlazení kádru. Méně zkušené družstvo bude zřejmě hrát o záchranu a naším cílem je uhájit 2. ligu v Příboře i pro další sezonu," má jasno lodivod BK Příbor, jehož svěřenkyně už mají za sebou čtyři utkání.

„V prvních dvou utkáních jsme na domácí palubovce přivítali naše dobře známé soupeře ze Zlína a Olomouce. V obou utkáních jsme bohužel odešli poraženi, ale obě utkání byla vyrovnaná. Při prvním letošním výjezdu na hřiště soupeřů jsme nejprve odehráli nepovedené utkání v Prostějově, kdy jsme utkání ztratili více méně již v první čtvrtině, kterou jsme prohráli propastně 3:22. O den později jsme pak v Pelhřimově po dobrém výkonu urvali první letošní vítězství," bilancoval vstup do sezony Slovák. Příbor hostí dnes na domácí palubovce Masarykova gymnázia nováčka SBŠ Ostrava B.

„Soupeř k nám přijede s mladým a kvalitním týmem, který tvoří méně vytěžované hráčky ostravského extraligového týmu žen, jež jsou doplněny hráčkami extraligového dorosteneckého týmu, včetně dorosteneckých reprezentantek České republiky. Očekáváme těžké utkání, ve kterém jsou asi hosté favoritem," zamýšlel se nad dnešním duelem Slovák.

Soupiska BK Příbor sezona 2014/20154 (číslo dresu) Kristína Štupáková, 6 Jana Cvernová, 8 Leona Holubová, 9 Zuzana Sorková, 10 Zuzana Monsportová, 11 Barbora Šťastná, 12 Jana Nenutilová, 13 Simona Rečková, 15 Monika Göttlicherová, 17 Dominika Lukácsová, 18 Michaela Drtilová.

Trenér : Miroslav Slovák. Asistent: Luděk Nývlt.