Studentka Univerzity obrany v Brně Vladěna Pustková získala před několika dny na zimní univerziádě na Slovensku společně s Michaelou Doleželovou bronz v závodě týmů a po třinácti letech dává skokanským lyžím vale.

„Cítím, že dál už nemohu jít. Je na čase se někam posunout," vypráví posluchačka čtvrtého ročníku oboru Personalistika a Řízení lidských zdrojů.

Svoji jedinou medaili z vrcholných světových akcí získala paradoxně po dlouhém odpočinku. „Měla jsem státnice a od skákání jsem si dávala pauzu. To mi na univerziádě kupodivu pomohlo. Po delší době jsem se cítila opět dobře a předvedla pěkné skoky," povídá. „Lidé z okolí mi říkali, že je škoda, že končím, ale já jsem rozhodnutá," doplňuje Pustková.

Se skoky začala rodačka z Čeladné v devíti letech, kdy si ji vyhlédli trenéři klubu z Kozlovic, kde bydlela, při hodině tělocviku. S žádnými negativními reakcemi, že si vybrala pro holku netradiční sport, se nesetkala. „Možná od kluků, které jsem postupně začala porážet. Moc se jim to nelíbilo," usmívá se účastnice třech seniorských světových šampionátů. „Od většiny lidí spíš sklízím obdiv," dodává.

Mezi současnými reprezentantkami je nejstarší, po ní následuje dvacetiletá Doleželová. „O budoucnost českých ženských skoků ale strach nemám. Za námi je několik holek, které mě nahradí," neobává se.

„Chystám se, že pomůžu s tréninkem mladých u nás v Kozlovicích. Ze skokanského prostředí se tedy úplně nevypařím," objasňuje své plány.

Skokanský sport je známý tím, že mnoho závodníků dodržuje přísnou dietu. Těžcí skokani nemají šanci. „Je to jedna z věcí, od které si oddychnu. Od šestnácti let jsem se dost hlídala. Trenéři nás do toho tlačili, nebylo to příjemné," vzpomíná Pustková na věčný boj s kily.

„Teď před univerziádou jsem jídlo neřešila a přijela jsem tam s ideální váhou. Asi zafungovalo, že jsem před tím odpočívala a nebyla ve stresu," podivuje se.

Měla štěstí, že se jí v nebezpečném sportu vyhýbala zranění. „Pamatuji si na jeden ošklivý pád. Jinak nic," je ráda brněnská studentka.

Vladěna PustkováNarozena: 11. července 1992 v Čeladné
Bydliště: Frenštát pod Radhoštěm
Sport: skoky na lyžích
Oddíl: Sokol Kozlovice
Studium: Univerzita obrany v Brně, obor Personalistika a Řízení lidských zdrojů
Úspěchy: 10. místo na MS juniorů v Kranji (2006), účast na seniorském MS Liberec (2009), Oslo (2011), Val di Fiemme (2013), bronzová medaile na letošní univerziádě na Slovensku