Úvodní turnaj Českého poháru hostila před nedávnem Ostrava a tamní mezinárodní Grand Prix se konala ve vítkovické atletické hale.

„Pořadatelé tohoto mezinárodního judistického klání si dali opravdu záležet a kvalita turnaje dosahovala špičkové evropské úrovně,“ zdůraznil trenér oddílu juda Závišice Libor Kahánek, jenž měl ve startovním poli dvojici Radek Rýpar, Filip Hanzelka.

Rýpar, jenž byl při březnovém vyhlašování ankety Nejúspěšnější sportovec Novojičínska za rok 2017 oceněn v kategorii jednotlivců, se představil v juniorské kategorii ve váze do 60 kg jako nasazená jednička, díky čemuž měl v prvním kole volný los. 

Jeho prvním soupeřem tak byl ve druhém kole brněnský Preis, proti kterému talent ze Závišic zaútočil v polovině zápasu technikou uchi mata a bylo z toho vítězství na ippon.

Letošní ročník Mořkovského zajíce nabídl rekordní účast.
Úvodní závod Lašské běžecké ligy ovládl Jakub Ambros

Následně se rozhodovalo o postup do finále, ve kterém Rýpar neponechal nic náhodě a po bleskově provedeném nožním poslal Slováka Jurču do oprav.

V boji o zlato se Rýparovi postavil dobře známý Bruno Banský z Dukly Banská Bystrica, se kterým měl judista ze Závišic nevyřízené účty.

„V minulém vzájemném utkání měl totiž Banský navrch, a tak mu měl Radek co vracet. Situace ovšem nebyla vůbec jednoduchá. Touhu po vítězství měli oba a vývoj utkání tomu nasvědčoval. V základním čase nikdo nevyhrál, proto muselo o vítězství rozhodnout golden skóre. V něm až po velkém boji rozhodl Radek krásným chvatem uchi mata,“ vzpomínal Kahánek na Rýparův zlatý triumf.

Basketbalisté Nového Jičína stále živí naději na účast v play-off 1. ligy.
Novojičínské torzo padlo v Písku

Druhým reprezentantem Závišic byl dorostenec Filip Hanzelka, v jehož váze do 66 kg byla veliká konkurence, když o cenné kovy bojovalo 49 judistů.

Závišický mladík, který se také řadil k medailovým adeptům, načal kosit své soupeře v boji s plzeňským Aidakrevem a ve druhém souboji si pak poradil chvatem ouči gari na wazari s Vrtalem z Hranic.

Nový kouč bíloveckých fotbalistů Martin Štverka.
Bílovec na úvod jara neuspěl v Českém Těšíně

Dalším na řadě, kterého Hanzelka odklidil z cesty, pak byl Černý z Hradce Králové. Rozjetého Hanzelku pak nezastavil ani žižkovský Šťastný, po jehož skalpu už se závišický judista ocitl v bojích o medaile, kde ale nestačil na Vosáhla z Olomouce a i přes vynikající výkon bral v Ostravě nepopulární 4. příčku.

V zápřahu byli také závišičtí benjamínci, kteří se zúčastnili kvalitně obsazeného turnaje O pohár Euroregionu Beskydy v Raškovicích. Neztratil se především Jan Michálek, jenž ve váze do 30 kg vybojoval bronz.

Fotbalisté Frenštátu pod Radhoštěm zahájili jarní část krajského přeboru porážkou v Orlové.
Frenštát pod Radhoštěm nechal body v Orlové

Jeho mladší bratr Štěpán se ve váze do 24 kg k zápasům o stupně vítězů nedostal, když po velmi dobrém výkonu skončil ve skupině na třetím nepostupovém místě. 

Ilustrační foto
Město opráší krásu měšťanských domů
Ilustrační foto.
Po silnicích se o víkendu proháněli opilí řidiči