O valentýnském víkendu bojovali jako první mladší a starší žáci, v neděli pak dorostenci a junioři. „Kromě tradičních účástníků ze Slovenska a Polska přijeli poprvé závodníci z Kazachstánu," prozradil Martin Pavlica, předseda pořádajícího 1. JC Baník Ostrava.

„Proti rekordu z loňského roku, kdy startovalo 870 judistů, byla letos účast o něco nižší, zřejmě ji trochu ovlivnily virózy a chřipky. Sedm stovek závodníku byl ale optimální počet, kvalita tím vůbec neutrpěla – Grand Prix melo opět vysokou sportovní úroveň," potěšilo Pavlicu. Mezi nabitou konkurencí se tak neztratili ani judisté Závišic, kteří vybojovali dva cenné kovy.

Svou formu z loňského roku potvrdila závišická Anna Lošáková, jež bojovala v kategorii mladších žaček do 57 kg. V semifinále si poradila s Novákovou ze Slezanu Opava a zvítězila na ippon. V boji o zlato pak podlehla Janouchové z Chlumce nad Cidlinou. Závišická judistka tentokráte na svou soupeřku z Čech nevyzrála a brala tak z úvodního turnaje Českého poháru výbornou stříbrnou medaili.

V kategorii starších žáků do 42 kg reprezentoval Závišice Filip Hanzelka. V prvním kole pavouka měl volný los a ve druhém jej čekal favorit této váhy Martin Burian.

„Od začátku zápasu vyvíjel Burian velký tlak a v polovině už vedl na wazari. Filip ale využil drobné zaváhání v soupeřově nedotaženém chvatu a v boji na zemi dostal Buriana do držení kamišiho gatame. Přes více než úpornou snahu Buriana se z držení vymanit, ale slavil nakonec úspěch Filip a zvítězil na ippon," vzpomínal na vítěznou bitvu trenér závišických judistů Libor Kahánek.

Hanzelka čekal ve čtvrtfinále Polák Strelczyk a zápas se pro závišického borce vyvíjel velmi dobře. „V polovině zápasu už vedl 2:0 na yuko, ale 45 vteřin před koncem zápasu přišlo jeho nepatrné zaváhání. To Polák blesku rychle využil, dostal Filipa do držení, zvítězil a odkázal jej do bojů v opravách. Tady ale bylo znát více než měsíční tréninkové manko, zapříčiněné zraněním," přiznal trenér Závišic, jehož svěřenec už dál nepostoupil a zůstal na 9. místě.

Rýparovo nucené pocení

V nedělních bojích byl závišickým želízkem na ostravském rozpáleném tatami Radek Rýpar, který letos poprvé bojuje v kategorii dorostenců. Jeho první velký turnaj v nové kategorii byl od začátku pořádně dramatický a to již při úvodním vážení, které u závišické naděje ukázalo 37 deka přes předepsanou váhu 46 kg.

„Znamenalo to zabalit se do několika vrstev oblečení, půl hodiny běhat a potit se. Tvrdá práce slavila úspěch a ručička váhy se nakonec zastavila přesně na daných 46 kg. Pro Radka tak mohly začít první boje v této váze," vracel se na úvod jeho zlaté neděle Kahánek.

Talent judistického oddílu ze Závišic začal znamenitě a první zápas s jihlavským Štolbou vyhrál na držení. Heřmánka ze stejného oddílu pak zdolal stejným způsobem. V semifinále si po výborné práci na zemi na škrcení nepřišel na Rýpara ani Schejbal z Litoměřic. V cestě za prémiovým vítězstvím z Českého poháru v dorostenecké kategorii pak stál v cestě litoměřický Bartoň.

„Po úvodním opatrném oťukávání obou soupeřů se Radek pokusil o svůj oblíbený chvat uči mata. Hned první nástup se mu podařilo přetavit na ippon a tudíž na zlatou medaili," pochvaloval trenér judistické líhně ze Závišic.

Z úvodního turnaje Českého poháru v Ostravě si tak reprezentanti Závišic přivezli domů medaile stříbrného a zlatého lesku. „Je to velký úspěch, ale zároveň i závazek do dalších turnajů tohoto prestižního seriálu," dodal závěrem Kahánek.

Úvodní díl seriálu soutěží Českého poháru mužů a žen Grand Prix Ostrava pořádá opět 1. JC Baník a to v sobotu 21. března.