Jestliže ve skokovém poháru trvala přestávky zhruba měsíc, v případě samotného extraligového závodu to bude dokonce šest týdnů. „Důvodem je zrušení Velké ceny Opavy, neboť krátce před hlavní soutěží se v neděli 23. června přehnala nad opavským kolbištěm v Kateřinkách silná dešťová přeháňka, po které travnatý povrch nedokázal veškerou vodu absorbovat a stal se pro vrcholový sport neregulérním," sdělil Josef Malinovský, PR manager Skokového poháru České pojišťovny.

Také areál Tělovýchovné jednoty Slovan Frenštát pod Radhoštěm má travnaté kolbiště, všichni ale věří, že tentokrát bude počasí milosrdné. Pořadatelé v uplynulých měsících do úpravy kolbiště investovali desítky tisíc korun, aby podmínky pro účastníky byly co nejlepší. „V letošním roce je náš travnatý povrch kolbiště měkký a příjemný. Díky provedené úpravě bylo dosaženo optimální hustoty a pružnosti," uvedl předseda TJ Slovan Frenštát, JUDr. Čeněk Šrubař.

Frenštátské klání bude nejen posledním na trávě, ale také na Moravě. Všechna další kola se totiž uskuteční v Čechách. Na účastníky třídenních závodů ve Frenštátě pod Rdahoštěm čeká celkem třináct soutěží, mezi něž patří tradičně i kvalifikace rámcových seriálů Kolowrat Junior Cup a Equiservis Amateur Tour.

Sobotním vrcholem bude Memoriál Zdeňka Fialky na úrovni ST*, jemuž bude předcházet již 43. ročník Ceny Radegasta. Nedělní Velká cena se pojede na stupni obtížnosti T* o dotaci 70 tisíc korun a její začátek je naplánován na 14 hodin. V prvních dvou dnech začnou závody v 9.00 hodin, v neděli jezdci začnou o hodinu dříve.

Pořadatelé akce pamatují nejen na skalní příznivce skokového ježdění, ale i na širší diváckou obec, která jistě uvítá bohatý doprovodný program. „V sobotu se zhruba hodinu po poledni bude křtít hříbě a na večer je nachystána hudební produkce," upřesnil Čeněk Šrubař z TJ Slovan Frenštát a doplnil, že v neděli nebude chybět programová vložka nazvaná Kůň a motokára, kdy jezdci budou muset překonat nejen parkur na koni s překážkami vysokými 110 centimetrů, ale také vytyčenou dráhu v motokáře.

Dalším zpestřením bude jistě ukázka voltiže, ktreá je z pohledu mezinárodních výsledků pravděpodobně nejúspěšnější jezdeckou disciplínou v České republice. „V sobotu a v neděli bude probíhat vození dětí na ponících, instalován bude skákací hrad a nejen ti starší návštěvníci jistě nepohrdnou bohatým občerstvení formou domácí kuchyně, stánkem s Valašským trdelníkem, míchanými nápoji, zmrzlinou, palačinkami a dalšími specialitami," uzavřel Čeněk Šrubař.

IVAN PAVELEK
JOSEF MALINOVSKÝ