Jak je Sokol srostlý s českými, moravskými a slezskými obcemi, dokazuje i pohled na žebříček nejčastějších názvů ulic. Tyršova, Fügnerova nebo Sokolská patří s přehledem do první desítky. A ve většině v nich najdete tělocvičnu.

A byť sokolů už nejsou miliony jako před válkou, patří Česká obec sokolská stále k největším sportovním organizacím v zemi a například v oblasti sportu pro všechny hraje dominantní roli.

„Jsme tradičním spolkem s moderním obsahem činnosti, což dokládá věkové složení našich členů – dvě třetiny z nich je mladších 26 let,“ uvádí starostka ČOS Hana Moučková, která sokoly vede už osmým rokem.

Bedřiška. Bývalá hornická kolonie je místem žijícím vlastním životem a s jedinou (slepou) příjezdovou cestou, cizího návštěvníka zde lze těžko potkat.
Bedřiška? Kdepak, lidi v Ostravě více zajímá kolonie Červený kříž!

V současné době má Sokol 160 tisíc členů sdružených v 1100 jednotách. „Nejvíc radosti nám dělá fakt, že se k nám hlásí stále více dětí ve školním věku,“ dodává starostka Moučková s tím, že na mnoha místech je Sokol díky dostupnosti a ceně pro rodiče sportujících dětí volbou číslo 1. Zájem tak mnohdy překonává kapacity sokolských jednot. „Abychom mohli přijmout všechny, potřebovali bychom více cvičitelů a trenérů,“ říká Hana Moučková.

Své zkušenosti s všestranným pohybovým rozvojem sokolové nově předávají i předškolním dětem – do jejich nového projektu se zapojilo více než 50 tisíc dětí ve školkách.

Naprostá většina sokolské činnosti je vykonávána na bázi dobrovolnictví, bez nároku na odměnu. „Je to obzvlášť v dnešní době naprosto výjimečný jev, který dělá Sokol unikátním. Smutné je, že dnešní společnost nedokáže dobrovolnickou činnost náležitě ocenit,“ říká Hana Moučková.

Olympijský festival v Ostravě
Olympijské atrakce v Ostravě: Zabruslete si na domácím ledě Vítkovic

Situaci v regionu přiblížil Deníku místostarosta Sokolské župy Moravskoslezské Vlastimil Bulawa. „Momentálně probíhají ve 42 jednotách Sokolské župy Moravskoslezské valné hromady nebo lépe řečeno výroční schůze,“ uvedl Bulawa.

„Obě župy našeho kraje (Moravskoslezská a Beskydská J. Čapka) se intenzivně připravují na oslavy významných výročí v roce 2018. Čekají nás dvě velké akce: Krajský sokolský slet (2. a 3. června) v Ostravě k oslavě 100. výročí vzniku Československa a konání XVI. všesokolského sletu. Jde o navázání na dlouholetou tradici sokolských průvodů, ukázky pódiových skladeb ze sportovní činnosti, kulturních vystoupení a vlastního cvičení v 11 skladbách,“ poznamenal Bulawa.

Sletové dění v zemi vyvrcholí v Praze od 1. do 6. července.