Při pohledu na obsazení finálové osmičky je nad míru jasné, že favoritem číslo jedna je český gigant z Nymburku, mimochodem tým, který tuto trofej uzmul pro sebe v posledních čtyřech letech. Otázkou je, zda je letos vůbec schopen někdo postavit se mu. Dobré reference jdou letos třeba na Prostějov, ale nechme se překvapit. Právě v Orlech z Hané je vidět největší konkurence Nymburku. V sobotu něco okolo sedmnácté budeme chytřejší. Na škodu možná je, že účast v poháru šla v minulosti pro jeho aktéry i fanoušky trochu stranou. Letos tomu možná bude jinak. Kluby berou účast v této soutěži vážně, alespoň to tvrdí jejich trenéři.

„Letošní ročník bereme prestižně, kvitujeme už i to, že se závěrečná fáze hraje v Opavě,“ podotkl kouč Děčína a zároveň České reprezentace Pavel Budínský. Jeho tým dorazil do Slezska už ve středu. „Ve čtvrtfinále nás čeká Ostrava. Nebude to jednoduchý zápas, já ale věřím, že se dostaneme dál, a tím si zajistíme možnost odehrát další dvě střetnutí. Zápasové vytížení není letos, vzhledem k novému systému, tak velké, takže i z tohoto pohledu je pohár dobrou konfrontací se silnými soupeři, která může odhalit naše slabiny,“ doplnil kouč národního týmu, jenž věří, že jak v Opavě, tak v Novém Jičíně přijde na utkání hodně diváků. Novojičínský stratég Zbyněk Choleva se dívá na účast svého týmu v pohárové bitvě jinýma očima: „Pro nás je prvotní Mattoni NBL, prestiž poháru však v posledních letech také stoupá. Takže bychom chtěli i v poháru uspět, přestože aktuálně nemáme nijak oslnivou formu.“ Loni se jeho tým dostal až do finále. „Rádi bychom loňský výsledek zopakovali,“ doplnil trenér Unibonu. Stejně jako Opava, tak i Nový Jičín bude mít v rozjezdu výhodu domácího prostředí. „Domácí prostředí je výhodou pro každý tým. Pro nás to dlouhou dobu platilo také, v posledních dvou zápasech Mattonky jsme ale doma klopýtli,“ podotkl Choleva.

Opava narazila ve čtvrtfinále na Nymburk a dá se říci, že v její postup nevěří ani ten největší optimista. Nicméně ve Slezsku se k utkání staví statečně. „Letos to bude možná naše jediné utkání s Nymburkem, takže jsem si ho na jednu stranu přál. Na druhou stranu by si pak asi každý trenér dovedl představit v prvním kole poháru lehčího soupeře,“ uvedl trenér domácího výběru David Klapetek a dodal: „Na pohár se chceme samozřejmě co nejlépe připravit. V posledních kolech jsme nepředvedli nejlepší výkony, přestože jde naše forma pomalinku nahoru.“

Zkušený šéf lavičky Nové Huti Ostrava Zdeněk Hummel se na pohárové bitvy těší. „Zápasů je letos v lize poměrně málo, takže naší snahou bude dostat se v poháru co nejdále,“ přeje si trenér Nové Huti. „V dlouhodobé části ligy jsme kromě Děčína porazili všechny týmy ze špice tabulky, takže bychom byli hrozně rádi, kdybychom je tentokrát porazili. Děčín bude v utkání favoritem, ale nic mu nedarujeme zadarmo,“ zdůraznil kouč, jenž vedl v minulosti i reprezentaci. Další z účastníků závěrečné fáze poháru, Pardubice, se zatím nachází v super formě, v nadstavbě zatím ani jednou neprohráli. „Pro nás je pohár prvním vrcholem sezony, do Nového Jičína pojedeme s ambicemi na celkové vítězství. To znamená, že musíme vyhrát tři těžká utkání,“ říká odhodlaně trenér Pardubic Jan Slowiak. Případného měření sil s Nymburkem se Slowiak nebojí: „Nymburk byl častokrát v televizi, takže to není žádná neznámá. Spíš bych očekával určitý hlad ze strany ostatních týmů, které se s jeho kvalitami budou chtít porovnat.“

Podle papírových předpokladů je vedle Nymburku druhým největším favoritem Prostějov. „Naše cíle v poháru jsou jen ty nejvyšší, chtěli bychom jít až do finále. Snažíme se připravovat jako na každý zápas, byť to mohou být tři utkání za sebou. Los pro nás není příznivý. Pardubice jsou nyní na vítězné vlně, takže první utkání bude klíčové,“ říká kouč Orlů Peter Bálint. Řada fanoušků by ráda viděla přímou konfrontaci jeho týmu s Nymburkem. „Nemyslím si, že do finále musí jednoznačně postoupit Nymburk. Opava umí být doma hodně nepříjemná, překvapit může i Děčín. Pokud bychom se do finále dostali a hráli proti Nymburku, máme mu určitě co vracet,“ podotkl Bálint.

Jediným zástupcem z druhé nejvyšší soutěže v pohárové osmičce je Ústí nad Labem, které už hraje ve své soutěži play off. „Termínová listina pro nás v tomto směru není úplně ideální. Máme ale štěstí v neštěstí, protože hrajeme play off v Opavě a do Nového Jičína to máme kousek,“ pousmál se trenér Severočechů Roman Bednář. „Musíme se s tím vyrovnat, protože pohár je pro nás zajímavá příležitost. Bereme ho jako možnost udělat si představu o síle týmů z Mattoni NBL. I když už jsme s některými hráli před sezonou a celkem se nám dařilo,“ uzavřel Bednář.
(rob, lu)

Jízdní řád basketbalového poháru

Nový Jičín – Na pořádnou porci zápasů a přehlídku toho nejlepšího, čím současná basketbalová Mattoni NBL disponuje, se mohou těšit fanoušci v Opavě a Novém Jičíně. Jedna skupina se odehraje v Opavě, druhá v Novém Jičíně, totéž platí o semifinálových duelech. Ten v Novém Jičíně bude vysílat Česká televize v přímém přenosu. Utkání o třetí místo a finále se budou hrát v Opavě, s tím, že pohárový vrchol bude rovněž za asistence televizních kamer.

Rozpis zápasů (hraje se v Opavě a Novém Jičíně): čtvrtek 17. března 2011: 16.00 - BK Děčín - NH Ostrava (Hala Opava), 18.15 - BK Opava - ČEZ Basketball Nymburk (Hala Opava), 16.15 - BK Prostějov - BK JIP Pardubce (Hala bazén Nový Jičín), 18.30 - UNIBON Nový Jičín -Ústí nad Labem (Hala bazén Nový Jičín). Pátek 18. března 2011: 18.00 - vítězové čtvrtfinálových utkání (Hala Opava), 18.00 - vítězové čtvrtfinálových utkání (Hala bazén Nový Jičín). Sobota 19. března 2011: 12.00 - zápas o třetí místo (Hala Opava), 15.00 - finále (Hala Opava).

Historie českého poháru, Nový Jičín triumfoval hned pětkrát

Opava - Celkově si nejvíce triumfů v Českém poháru připsal Nymburk, který pohár získal ještě v letech 2004 a 2005, 5x se ze zisku poháru radovali v Novém Jičíně (1995, 1996, 2000, 2002 a 2006) a taktéž v Opavě. Dvakrát se vítězem poháru stal celek NH Ostrava a jednou Pardubice. V posledních dvou letech je pohár rozdělen na dvě fáze. V té první spolu hrají vyřazovacím způsobem celky z nižších soutěží a celkový vítěz postupuje do závěrečné osmičky. V loňském ročníku se tak mezi osm nejlepších málem dostala dvakrát Opava, jejíž rezervní celek vypadl až před branami Final 8 s Ústím nad Labem. V dřívějších letech byly týmy z nejvyšší soutěže nasazovány přímo do třetího, respektive čtvrtého, kola poháru, takže i slabší celky mohly narazit na někoho z Mattoni NBL a utkat se s ním na domácí palubovce. V loňském roce se vedení svazu rozhodlo pohár využít k propagaci basketbalu ve městech, ve kterých existuje basketbalové podhoubí, ale nehraje se v nich nejvyšší soutěž. Osmičku nejlepších tak viděli diváci v Klatovech a Strakonicích. Letos byla za pořadatele vybrána dvě města, v nichž se basketbal na nejvyšší úrovni hraje již řadu let – Opava a Nový Jičín. V průběhu času se měnil také název poháru, který doplnila jména několika sponzorů. Kromě Českého poháru se tak hrál také Český GALA pohár, v loňském roce Tipsport Cup Final 8 a letos se stala partnerem poháru Česká pošta, proto nese název Pohár České pošty mužů.