Družstvo starších žáků oddílu národní házené ze Studénky se před nedávnem zúčastnilo poháru České republiky v OstravěSvinově, konajícího se za účasti šesti družstev z celé republiky, na který však tým čekala dlouhá cesta.

Starší žáky ze Studénky, po úspěchu v předchozí sezoně v podobě 2. místa na mistrovství ČR a po generační obměně hráčského kádru, převzala nová trenérská dvojice Ladislav Malchárek a Jiří Cedidlo.

Vzhledem k těmto změnám nebyl stanoven ani tak cíl v podobě postupu na některou z vrcholných akcí, jako spíše udržení a stabilizace kádru. „Tento cíl se, i přes zdravotní problémy některých hráčů, podařilo v průběhu sezony splnit, a to i díky výpomoci hráčů z družstva mladších žáků," vysvětloval jeden z trenérů, Jiří Cedidlo.

V průběhu sezony dokázalo mužstvo, po úvodní porážce ve Svinově, kromě „povinných" vítězství s Chropyní a Rokytnicí, zvítězit doma s pozdějším vítězem oblastního přeboru, TJ Stará Ves nad Ondřejnicí, a také oplatit na domácím hřišti porážku Svinovu. Na hřišti Staré Vsi pak už Studénka neuspěla. „Jednotlivé výkony a výsledky byly v průběhu sezony jako na houpačce," komentoval uplynulý ročník trenér Studénky.

Po nevydařené zimní přípravě a neúspěchu na zimním halovém poháru byl i start do jarní části soutěže ze strany Studénky poněkud vlažný. „Přesto jsme uhráli povinné body se slabšími soupeři, prohráli jsme ve Staré Vsi, ale o branku jsme doma porazili Svinov," doplnil Jiří Cedidlo.

Porážka o jednu branku na hřišti outsidera v Rokytnici u Přerova, navíc po velice špatném výkonu, měla za následek sestup na nepostupové třetí místo v tabulce, za Svinov. „To byl paradoxně rozhodující okamžik. Po tomto utkání se však družstvo semklo a dokázalo po velice dobrém a bojovném výkonu zvítězit právě na hřišti ve Svinově. Tím svému soupeři opět odskočilo v tabulce a následně také potvrdilo postup na pohár ČR vítězstvím s Chropyní," zmínili jeden z rozhodujících faktorů celé sezony oba trenéři mladíků ze Studénky.

Vyvrcholení celoročního snažení

V Ostravě-Svinově, který Pohár ČR v národní házené v letošním roce pořádal, čekalo na Studénku pět utkání. První hrací den turnaje porazili svěřenci Ladislava Malchárka a Jiřího Cedidla v dopoledním utkání Čakovice 27:20 a odpoledne pak s přehledem zvítězili nad Raspenavou 23:6.

Rovněž druhý den si v dopoledním duelu bez větších potíží poradili s Ejpovicemi 20:13. „Do samotného turnaje jsme nešli s cílem v podobě konkrétního umístění, a to i z toho důvodu, že jsme těsně před začátkem turnaje přišli o jednoho z brankářů, Lukáše Kempného, kterého skolila chřipka. Naštěstí nám ve druhé polovině turnaje vypomohl Jakub Falhar, opora družstva mladších žáků. Další komplikací bylo zranění jednoho z nejlepších útočníků ve své kategorii, Honzy Falhara, který s námi sice na turnaj odjel, ale do jednotlivých zápasů nemohl plnohodnotně zasáhnout a nastupoval jenom v krizových okamžicích. Cílem tedy bylo pro hráče hrát co nejlépe, bojovat a prodat na hřišti vše, co umějí," objasnil plány trenér národní házené u družstva starších žáků ve Studénce Jiří Cedidlo, který dodal: „Důležitým momentem byla skutečnost, že jsme měli k dispozici dvě kompletní útočné řady, i když jednu věkově mladších žáků, a tudíž fyzicky slabších oproti ostatním, ale právě v těchto jednodušších utkáních se podařilo rozložit zátěž v útočné fázi, a uspořit tak síly do dalších utkání, což se nakonec ukázalo jako rozhodující."

Opravdové bitvy čekaly na národní házenkáře ze Studénky ve zbylých dvou střetnutích. První vrchol turnaje přišel s domácím Svinovem, který dopoledne podlehl Drakenu Brno, a pokud si chtěl zachovat naději na celkové vítězství, musel Studénku porazit.

Důležitosti odpovídalo i nasazení a duel byl od první do poslední minuty vyrovnaný. Zápas se navíc neodehrával jen na hřišti, ale také v ochozech, kde fanouškovské tábory obou týmů hnaly své oblíbence vpřed za pomoci bubnů, řehtaček nebo trubek. „Za takovouto atmosféru by se nemuselo stydět jakékoliv ligové utkání. Na hřišti se vedení přelévalo z jedné strany na druhou a vše vyvrcholilo v infarktovém závěru, kdy my jsme svou šanci proměnili, ale Svinov z protiútoku v posledních vteřinách nastřelil pouze tyč naší branky," radoval se z vítězství 20:19 Jiří Cedidlo.

Po tomto výsledku bylo jasné, že o konečném vítězi turnaje rozhodne přímý souboj dvou neporažených družstev, SK Studénka a Draken Brno.

Závěr z říše snů

Vstup do zápasu o celkové prvenství vyšel lépe Studénce, která se dostala do tříbrankového vedení a po poločase nakonec vedla 11:10.

Na začátku druhého poločasu však přišla herní krize a náskok soupeře pomalu narůstal.

K obratu nepomohl ani oddechový čas Přibližně osm minut před koncem vedl Draken Brno o čtyři branky a situace vypadala beznadějně. „A právě v tomto okamžiku se projevila důležitost rozložení zátěže na více hráčů, kdy jsme změnili taktiku, začali jsme hrát osobní obranu proti útočníkům soupeře, a ti tento tlak nezvládli. Fyzicky v podstatě zkolabovali, protože díky úzkému kádru nemohli střídat. Do konce utkání už nevstřelili branku, a navíc kupili jednu chybu na druhou. Naproti tomu náš útok našel ztracenou jistotu a se sebezapřením nastoupil i Honza Falhar, jenž pouhé dvě vteřiny před koncem vstřelil rozdílovou branku," vracel se k posledním vteřinám dramatického zápasu, který rozhodl o velkém úspěchu národní házené ve Studénce v podobě vítězství v celostátním poháru, trenér Jiří Cedidlo.

Mládež SK Studénka

SK Studénka se práci s mládeží věnuje dlouhodobě, a to jak v chlapeckých, tak dívčích složkách. Tato systematická práce přináší své ovoce. Jednotlivá družstva se pravidelně zúčastňují vrcholných mládežnických akcí, kde se prosazují i na stupních vítězů. Posledním velkým úspěchem bylo vítězství družstva mladších žáků na mistrovství České republiky v roce 2011 a právě hráči tohoto úspěšného kolektivu tvoří dnes kostru úspěšného družstva starších žáků.

Letní příprava na další sezonu začíná poslední týden v červenci, kdy proběhne tradiční soustředění mladšího i staršího žactva.

SK Studénka - Vítěz Poháru ČR 2013 v národní házené v kategorii starších žáků (do 15 let)

Brankáři: Jan Šenkeřík, Jakub Falhar.

Obrana: Jiří Burček (kapitán), Jakub Groman, David Urbánek, Radek David, Pavel Skopal.

Útok: Tomáš Hrbáček, Dominik Dybal, Jan Falhar, Aleš Falhar, Kamil Krupa, Oliver Ribánský, Maxmilián Kovář.

Trenéři: Ladislav Malchárek a Jiří Cedidlo.

Účastníci poháru ČR 2013: družstva z druhých míst jednotlivých oblastních přeborů Svazu národní házené TJ Sokol Ejpovice (západní Čechy), Draken Brno (jižní Morava), TJ Avia Čakovice (střední Čechy), TJ Jiskra Raspenava (severní Čechy), SK Studénka (severní Morava), Sokol Svinov (pořadatel).

Konečné pořadí: 1. SK Studénka 10 b., 2. Draken Brno 8 b., 3. Sokol Svinov 6 b., 4. TJ Avia Čakovice 3 b., 5. TJ Sokol Ejpovice 2 b., 6. TJ Jiskra Raspenava 1 b.

Vítězství Studénky očima trenéra Jiřího Cedidla:

„O našem vítězství v obou rozhodujících utkáních nerozhodlo to, že bychom byli herně lepší, ale to, že jsme byli bojovnější. Naši hráči více chtěli vyhrát a věřili si i v krizových situacích. V každém družstvu jsou lídři, na kterých je úspěch postaven. V našem týmu to byli kapitán Jirka Burček, jenž byl vyhlášen nejlepším obráncem turnaje, a útočník Tomáš Hrbáček, který se stal s 50 brankami nejlepším střelcem celého turnaje. Ale ani tito lídři by sami nemohli ničeho dosáhnout. Na našem vítězství mají zásluhu všichni hráči, od obou brankářů, přes všechny obránce, až do posledního útočníka. Každý přinesl svůj podíl."