V celém sportovním areálu se prohánělo na 180 dětí z mateřských škol a z 1. a 2. ročníků základních škol. Akce se zúčastnily nejen děti z Bílovce a jeho místních částí, ale dorazily také děti z blízkého okolí. „Cílem je přilákat děti ke sportu a k pohybu vůbec," informoval hlavní organizátor vydařené sportovní akce Petr Gelnar.

Pro nadšeně sportující děti byly připraveny různé dovednostní soutěže, jako střelba na cíl, štafetové hry, honičky, přetahování, podlézání, obratnost, skákání v pytli, kreslení sportovní tematiky a další. Po soutěžích následoval turnaj trojic ve fotbale.

Celkový počet organizátorů se vyšplhal až k číslu třicet a u jednotlivých disciplín byli přítomni trenéři, kterým pomáhali fotbalisté žáci devátých tříd ZŠ na ulici Komenského.

„Vytipované děti pozveme na tréninky. Zveme kluky i holky, v přípravce není mezi dětmi rozdíl. Na trénink mohou samozřejmě přijít i ostatní děti, jsme rádi za každého, kdo má o sport zájem," doplnil dále Gelnar, jenž v Bílovci, kromě mládeže, trénuje také muže v I. A třídě.

To, že bílovecká mládežnická líheň je vyhlášená, se dobří ví a důkazem toho jsou i úspěchy bíloveckých odchovanců. Lukáš Hejda získal na začátku tohoto týdne mistrovský titul s plzeňskou Viktorií, futsalista Michal Seidler se stal za rok 2013 a 2014 nejlepším futsalistou ČR a fotbalistka Monika Cvernová hraje 1. ligu žen za 1. FC Slovácko a také za reprezentaci.

Pospěch akci kvitoval

Akce se zúčastnily i známé tváře. Dětem se věnoval bývalý fotbalový reprezentant Libor Radimec, který donesl zlatou olympijskou medaili z Moskvy 1980, a nechyběli ani další hosté, jimiž byli předseda OFS Nový Jičín Antonín Patka, předseda sportovní komise v Bílovci Miroslav Kratochvíl a starosta města Bílovec Pavel Mrva. Ceny předávala ředitelka ZŠ Komenského Bílovec Hana Bajnárková.

V Bílovci se ukázal také bývalý hráč Opavy nebo Slavie Praha, a v současnosti sekretář SFC Opava, Lumír Sedláček, který přijel společně se Zdeňkem Pospěchem.

„Organizátoři měli všechno moc hezky přichystané. Je to jenom dobře, když se pro děti něco takového dělá. Vyšlo i počasí, takže si myslím, že si to každý užívá," uvedl bývalý reprezentační bek, jenž oblékal i dresy ostravského Baníku nebo Sparty Praha, dále pak působil v FC Kodaň a před svým letním příchodem do rodné Opavy ještě v německém Mainzu, odkud byl na podobné akce zvyklý.

Opavě patří dvě kola před koncem Fotbalové národní ligy 9. příčka. „Hlavním úkolem bylo zůstat ve druhé lize a pohybovat se někde v horní polovině tabulky, kde ještě nejsme, ale mohli bychom to těmi dvěma zápasy napravit. Měli jsme období, kdy se nám nedařilo, ale zase jsme měli dobrý začátek jara.

Musíme se zvedat postupnými kroky a nechtít hned všechno najednou. Když to shrnu, tak si myslím, že sezona není tak špatná," ohlédl se za svým návratem do Slezska šestatřicetiletý zadák s ofenzivními choutkami.

Na dotaz, zda se někdy, jako začínající fotbalista, proháněl po bíloveckém pažitu, se usmál: „Možná v žácích, když jsem hrál za Kylešovice, protože to není až tak daleko. Takže na nějakém turnaji jsem se tady možná kdysi objevil."