Ani v letošní sezoně, kterou už odstartovali prvními závody, by nechtěli nic slevit ze své vydobyté pozice. I v loňském roce o nich bylo totiž pořádně slyšet a díky úspěchům z tatami proslavili obec daleko za hranicemi našeho kraje.

Judisté Závišic toho v loňské úspěšné sezoně stihli hodně. Z úspěchů čněly především cenná umístění z republikového šampionátu dorostence Davida Hyvnara, staršího žáka Radka Rýpara nebo mladší žačky Anny Lošákové.

Na slavnostním vyhodnocení sezony si titul judisty sezony, stejně jako vloni, odnesl Radek Rýpar, jenž skončil na přeboru České republiky na 5. místě.

V závodech Českého poháru vybojoval tři první místa (Teplice, Chomutov, Jablonec) a dvě třetí místa.

Dále pak bral talentovaný judista 1. místo na krajském přeboru, 1. místo ve francouzském Ruenu a 7. místo v Maďarsku. Celkově pak v roce 2014 získal 15 zlatých a 2 bronzové medaile.

„I v letošní sezoně 2015 budeme chtít vozit medaile ze závodů českého poháru, které jsou kvalifikačními závody na přebor České republiky, a to ve všech kategoriích jako v loňském roce, tedy v mladších žácích a žačkách, starších žácích, dorostencích a mužích. Tady by ty medaile mohly být reálné," zamýšlel se nad aktuální sezonou trenér závišického juda Libor Kahánek.

Když se v klubu řekne rok 2014, jaké největší úspěchy se vám vybaví?

Určitě je to mistrovství české republiky družstev dorostenců, kde skončil David Hyvnar na druhém místě. V družstvech soutěžil za Železo Hranice, kde si ho vybrali, a celý rok vozil body a byl šikovný. Byl v kategorii plus 100 kilogramů. Měl ale smůlu, že se v posledním utkání celého šampionátu zranil, když si přetrhl kolenní vazy. Nyní s tím laboruje a chodí ke specialistovi do Ostravy, k panu doktoru Širokovskému. Z nejhoršího by měl být venku a čeká na rehabilitace. Doufejme, že letošní sezonu nějakým způsobem odstartuje. Snad bude moci za měsíc, dva nastoupit k plnému tréninku.

Cenných úspěchů dosahovala také talentovaná Anna Lošáková. Co říkáte na její výkony?

Anička soutěžila v kategorii mladších žaček vloni poprvé. Už na prvních startech dokázala, že patří ke špičce. Vozila medaile ze závodů českého poháru, které jsou kvalifikačním turnajem na přebor České republiky, a na základě bodů z těchto turnajů se získávají kvalifikační body ke startu na jediném turnaji přeboru České republiky. Vloni byl v Olomouci. Na ten se kvalifikovala a dařilo se jí. Jeden zápas prohrála, ale potom prošla opravami vítězně a získala bronzovou medaili, takže opravdu klobouk dolů. Čekáme letos obdobné výsledky, ale konkurence je velká. Celkem jsme za loňský rok získali 104 medailí 47 zlatých, 25 stříbrných a 32 bronzových. Je to celá škála závodů, od těch nejobyčejnějších pro benjamínky, až po medaile z republiky.

Kdo další by se mohl drápat směrem vzhůru?

Kromě Lošákové, Hyvnara a Rýpara začíná koketovat s předním umístěním i Filip Hanzelka, který má ale smůlu v tom, že jeho kategorie je strašně nabitá. Myslím si ale, že letos má šanci. Bude druhým rokem starším žákem. Snahou bude získávat kvalifikační body ze závodů českého poháru. Vloni na přeboru ČR obsadil 5. místo, což je velmi slušné. Konkurence je velká a v judu se může stát jakákoliv malá chybička, kvůli které závodník prohraje.

O tom, že závišické judo má zvuk nejen v našem kraji, netřeba pochybovat, ale jaká je momentální situace?

Jsme klubem, který má opravdu pár špiček. Jenomže taková Ostrava nebo Frýdek-Místek mají obrovské zázemí a takových špiček několik. Mají třeba čtyři sta členů. Ale o tom, že pracujeme dobře, svědčí fakt, že jak oddíly v Ostravě, tak oddíly v Hranících si stahují naše závodníky do svých týmů. Berou si je, aby svůj kádr vylepšili. Problémem je, že družstvo čítá sedm závodníků v různých váhových kategoriích. Může se stát, že oddíl má třeba čtyři dobré závodníky ve váze do 60 kilo a potom je hluché místo, kde nemá nikoho, a tak hledá.

Třeba v Závišicích…

Opravdu je o nás zájem. Třeba Radek Rýpar soutěží za Ostravu, Filip Hanzelka a David Hyvnar za Hranice. Adam Kahánek pak za muže také za Hranice. Jsou s nimi spokojeni a opravdu je berou jako vlastní, chovají se k nim slušně a třeba jim i za vystoupení platí.

Kdy jste vstoupili do nové sezony?

Bylo to v Českém Těšíně, kde získal Filip Hanzelka třetí místo. Pak byl Čoko turnaj ve Frýdku-Místku, kde se soustředí začínající judisté, protože zvlášť ty starší kategorie nemají možnost sparingu. Když totiž začínají a hned se postaví někomu na republikové úrovni, jsou bez šance. Takže se tam byli poprat s podobnými soupeři a Dan Žárský, který začínal s judem poměrně pozdě a teď je starší žák, skončil první a Tomáš Horák třetí. Na větších závodech v České Třebové pak byli Radek Rýpar a Anna Lošáková a oba skončili druzí. Koncem února bude první závod českého poháru v Ostravě, kam se chystají Hanzelka, Rýpar a Lošáková, a zkraje března jsou pak na řadě muži Hyvnar a Kahánek, a tím už vlastně sezona pořádně začne.

Jak je to vašimi účastmi na závodech v cizině?

Závody v cizině jsou většinou namátkové. Vloni jsme byli ve Francii v Ruenu, kde byl Radek na takovém pobytu, kde měli soustředění s Francouzem a měli tam i závody, které vyhrál. Byli jsme i v Maďarsku, Rakousku nebo ve slovenském Martině. Také jezdíme do Polska. Jinak v červnu pořádáme jako každý rok u nás v Závišicích závod pro začínající benjamínky.

Jak jste na tom momentálně s trenéry?

Jejich počet se nuceně rozrostl. Třeba Radek Honč dělá vysokou školu v Ostravě, a aby uspěl na republikové úrovni, tak musí mít minimálně čtyři tréninky v týdnu plus nějaké fitko a běhy. Je to tvrdá řehole, a když toto člověk nedělá, tak nemůže pomýšlet na nějakou konfrontaci s vrcholovým judem, takže nám pomáhá v trénování. Kromě mě pak ještě syn Adam, Honza Musil a Karel Žárský, který se kdysi sám věnoval judu, nyní je v důchodovém věku, ale pořád má k tomu vztah, což je dobře. Přibyly nám také děti z okolí, takže kromě Kopřivnice nebo Rybího to jsou také noví členové z Nového Jičína, Prchalova, Skotnice nebo Mošnova.

Závišické judo bilancovalo úspěšnou sezonuVyhodnocení sezony, které by mohl závidět leckterý klub z kteréhokoliv sportovního odvětví, uspořádal již tradičně ve čtvrtek 29. ledna závišický oddíl juda.

To, že závišická judistická líheň patří k nejlepším v kraji, dokazuje zájem okolních klubů z větších měst, které si závišické talenty stahují „pod svá křídla". K největším úspěchům loňské sezony patřilo 2. místo Davida Hyvnara na mistrovství České republiky, které obsadil v družstvech v barvách Železa Hranice. Talentovaný judista se momentálně dává do pořádku po zranění kolene, které utrpěl v závěru loňské sezony.

Závišické judo bilancovalo úspěšnou sezonu.

Výrazně na sebe upozornila také Anna Lošáková, které dokazovala v kategorii mladších žaček, že patří do užší špičky. S předními umístěními koketoval také Filip Hanzelka. Každý judista nebo judistka si ze slavnostního vyhlášení, které svým vystoupením zpestřily mladé gymnastky z Kopřivnice pod vedením Dany Rýparové, odnesli malý pohár a medaili.

Ocenění „judista sezony" pak nakonec získal Radek Rýpar, který se blýskl 5. místem na přeboru ČR. Třikrát zvítězil také na závodech Českého poháru (Teplice, Chomutov, Jablonec) a první místo si přivezl také ze závodu ve Francii.

Závišičtí judisté získali během celého roku 2014 celkem 104 medailí (47 zlatých, 25 stříbrných, 32 bronzových) a to na všech turnajích, od těch nejmenší až po republikové závody.