Ten loňský se organizátoři rozhodli zatraktivnit tím, že trať závodu tvořily čtyři okruhy v obci. Tím se zvýšil divácký zájem, ale negativem byla nutnost zajistit širokou pořadatelskou síť. I proto se organizátoři letos rozhodli pozměnit trať hlavního závodu, který se koná pod záštitou místního rodáka a bývalého reprezentanta ČR v maratonu Saši Neuwirtha. 

„Právě Saša a Jara Mička navrhli novou trať. Startovalo se nad mořkovským vlakovým nádražím. Pak se běželo po lesní asfaltové cestě. Po pěti kilometrech, následovala odbočka vpravo a v Hostašovicích se napojila trať na cyklostezku. V Mořkově u bývalého vlakového nádraží odbočovali běžci vpravo na silnici mezi Hodslavicemi a Mořkovem. Cíl byl v areálu místního víceúčelového sportovního hřiště,“ připomněl desetikilometrovou trasu jeden z hlavních organizátorů závodu a předseda Atletického klubu Emila Zátopka Kopřivnice Jiří Harašta.

Na start závodu se postavilo rekordních 131 běžců a brzy začal udávat tempo kopřivnický Jakub Ambros, jehož po celou dobu marně stíhal Blaha z Kroměříže. Člen Atletického klubu Emila Zátopka totiž zvítězil v čase 34:26 a v Mořkově získal své čtvrté prvenství. V kategorii 50 – 59 let zvítězil člen pořádajícího klubu Saša Neuwirth a nejstarší kategorii 70+ kraloval taktéž kopřivnický Jiří Bednařík

V ženské kategorii do 34 let byly k vidění vyrovnanější souboje a první trio se vměstnalo do čtvrt minuty. I přes dlouhodobé zdravotní potíže zvítězila Pavlína Poláčková z Drnovic. Kategorii 35+ pak ovládla Helena Kovarčíková z Poličné a bronz brala Iva Kusá (Rozběháme Nový Jičín). „

Veliké poděkování patří i celému organizačnímu týmu, partnerům, sponzorům a obci Mořkov,“ dodal předseda Atletického klubu Emila Zátopka Kopřivnice.

V Mořkově tradičně nechyběl ani dětský závod Mořkovský zajíček, ve kterém se v sedmi kategoriích postavilo na start 109 dětí a pro zpestření nechyběl ani běh maminek s kočárky. „Atmosféra závodu byla výborná, počasí přálo a děti podaly skvělé výkony. Všichni běžci obdrželi za svůj statečný výkon sladkou odměnu, vítězové získali keramické a čokoládové zajíce a diplom,“ uzavřel Jiří Harašta.

Lašská běžecká liga bude pokračovat druhým závodem ve středu 4. dubna, kdy se poběží 25. ročník Běhu na Červený kámen.

Basketbalisté Nového Jičína stále živí naději na účast v play-off 1. ligy.
Novojičínské torzo padlo v Písku