Letos se na 22,3 km dlouhou kopcovitou trať spojující rodiště legendárního vytrvalostního běžce v Kopřivnici s místem jeho posledního odpočinku v Rožnově pod Radhoštěm vydalo 227 účastníků.

Akce byla navíc součástí projektu České unie sportu ČUS Sportuj s námi, jehož mediálním partnerem je Deník.

„Počasí bylo pro běžce ideální, v noci přišel osvěžující déšť a v den závodu bylo příjemných 16 °C. Náš závod je poměrně obtížný, takže kolem 20 až 30 procent závodníků se do dalšího ročníku nepřihlásí – i tak se ale vždy najdou noví odvážlivci, kteří počet doplní. Letos se kromě hlavního závodu zapojilo 110 běžců do doprovodného Lidového běhu pro veřejnost v centru Kopřivnice a v dětských kategoriích se představilo dokonce 482 malých běžců,“ uvedl Jiří Harašta z pořádajícího Atletického klubu Emila Zátopka Kopřivnice.

Běh rodným krajem Emila Zátopka 2018.Zdroj: Archiv pořadatele

Žhavými favority na vítězství byli keňští atleti z Benedek teamu, kteří na Valašsko dorazili z Maďarska, kde se připravují. Vysoká očekávání skutečně potvrdili, ovšem jak v mužské, tak v ženské kategorii se mezi ně na stupně vítězů dokázali vklínit domácí borci – Marek Chrascina a Martina Vévodová.

Zatímco Mark Kipchumba Rotich si pro zlato doběhl v podstatě systémem start–cíl, mezi ženami byl souboj vyrovnanější a vítězná Susan Watheke Muthoniová soupeřkám utekla až v závěru.

Běh rodným krajem Emila Zátopka 2018.Zdroj: Archiv pořadatele

„I další kategorie přinesly zajímavé příběhy. Posedmnácté trať proběhli Miroslav Vrobel a Jiří Engliš, kterému už je přitom osmdesát let! Mezi ženami se na celkové sedmé místo dostala Kateřina Polášková. Ta se přitom začala před časem připravovat na běžecký závod úplně od nuly spolu s dalšími nadšenci v rámci klubu Pomalé šípy pod vedením bývalého reprezentanta v maratonu Saši Neuwirtha,“ prozradil Jiří Harašta.

Velkým zážitkem pro zúčastněné závodníky bylo setkání s legendou české atletiky – dvojnásobnou olympijskou medailistkou Danou Zátopkovou, která oslavila 96 let a která závod tradičně odstartovala a spolu s dalšími členy Českého klubu olympioniků jeho průběhu přihlížela. Na závěr ji i ostatní potěšilo v Dřevěném městečku v Rožnově pod Radhoštěm vystoupení lidového souboru z Vacenovic, kde slavná oštěpařka vyrůstala.

Výsledky Běhu rodným krajem Emila Zátopka 2018
muži: 1. Mark Kipchumba Rotich (Benedek team) 1:14:30,38 h, 2. Marek Chrascina (1. běžecký Jablunkov) 1:15:12,91, 3. Isaac Kimutai Ngeno (Benedek team) 1:16:00,82;

ženy: 1. Susan Wacheke Muthoniová (Benedek team) 1:28:25,58 h, 2. Martina Vévodová (AK Perná) 1:29:41,57, 3. Emily Jemutai Cheruitichová (Benedek team) 1:31:48,14.

Svatováclavské slavnosti. Ilustrační foto
Tipy na prodloužený víkend v kraji: koně a dravci i oslavy svatého Václava
Praděd, ráno 25. září 2018
Praděd pod sněhem. Vrchol Jeseníků zbělal jak uprostřed zimy