Prestižní celosvětová akce ploutvařů načala před nedávnem svůj 13. ročník. Světový pohár CMAS 2018 v plavání s ploutvemi začal tradičně 1. kolem v maďarském Egeru, kde se představilo 80 týmů z dvaceti států, což dalo dohromady téměř 500 závodníků.

Mezi světovou elitou nechyběli ani ploutvaři Laguny Nový Jičín, kteří ukázali své dovednosti v disciplínách s monoploutvemi (PP), v rychlostního potápění (RP) i v kraulových binis (BF).

Laguna, která měla zástupce v mužích, ženách a juniorech i juniorkách, si v egerské padesátce vylovila prvních pět letošních medailí (4-0-1).

Nejcennější kovy měli na svědomí talentovaní junioři – Jakubové Kovařík a Klimpar, kteří si čtyři zlata rozdělili rovnoměrným dílem.

Kovařík je loňským dvojnásobným mistrem světa a v Maďarsku exceloval především na trati 50 metrů RP, kde zvítězil v novém českém juniorském rekordu (15,25). 

Druhý triumf si pak vyplaval ve své mistrovské trati 100 metrů PP. Na dvojnásobné trati, v níž startoval na tak významné mezinárodní akci poprvé, pak v závěru ztratil a dohmátl čtvrtý.

Svými výkony tak potvrdil pověst nejlepšího juniorského reprezentanta ČR a splnil limity na srpnové mistrovství Evropy juniorů.

Na evropském šampionátu jej doprovodí i bifinář Jakub Klimpar, jenž bral v Egeru dokonce tři medaile. Klimpar to rozbalil ve všech třech kraulových disciplínách v krátkých ploutvích, když zlato vybojoval na 100 metrů a 200 metrů BF.

Ve sprintu na 50 metrů BF pak dohmátl bronzový a v 1. kole světového poháru se stal nejúspěšnějším závodníkem Laguny, co se týče počtu medailí.

V mužské kategorii se postavil nabité konkurenci Jakub Jarolím, jenž vloni získal dva cenné kovy na Světových hrách v Polsku. Letos se představí především v disciplínách rychlostního potápění a v Maďarsku bral 4., 6. a 7. místo.

Pro Lagunu je velmi významný i fakt, že se do kolotoče světového poháru vrátili v seniorské kategorii dva někdejší juniorští mistři světa – Petr Španihel a Klára Křepelková, kteří motivují své mladší kategorii k tréninkové činnosti. 

„Další naši závodníci zaplavali velmi pěkné výkony a klub prezentovali v první desítce,“ připomněla trenérka Laguny Simona Klapcová. Další kolo světového poháru hostí koncem března italské Lignano, po kterém následuje německé Lipsko a premiérově i americké Palm Springs. 

Plavecký Klub Nový Jičín dosáhl se svým mladým kádrem mužů výrazného úspěchu.
Finále těsně uteklo! Zklamání však netrvalo dlouho