Moravskoslezský krajský přebor ovládl znovu po roce zástupce z Novojičínska. Na loňský titul Jokeritu Kopřivnice letos navázal Top Dogs Nový Jičín, který ovládl soutěž se sedmibodovým náskokem před nováčkem soutěže FU Kopřivnice, a má tak možnost postoupit do třetí nejvyšší futsalové soutěže u nás. Sílu celého mužstva podtrhla dvojice Martin Bajger, Jiří Jachník, která nastřílela 66 ze 128 branek novojičínského celku v soutěži. Gólová mašina v podobě Martina Bajgera se nakonec zastavila na čísle 38, Jiří Jachník si pak připsal o deset zásahů méně.

Přestože Top Dogs téměř po celou sezonu útočil ze druhého nebo třetího místa, díky drtivému finiši posbíral v sezoně 2013/2014 52 bodů a všechny soupeře nechal za sebou. To mu zajistilo premiérový titul v krajském přeboru. „Naše největší síla byla jednoznačně v týmové souhře. Podařilo se nám skloubit mladé hráče se zkušenými starými pardály. Navíc jsme dobrá parta a hráči si sedli hlavně lidsky. A jak vyplývá z názvu, hrajeme s hrdostí psa, kterého máme ve znaku," uvedl kapitán a předseda Top Dogs Nový Jičín Milan Miloševič.

Krajský přebor jste nakonec vyhráli se sedmibodovým náskokem. Co rozhodlo o vašem prvenství?

Určitě morální síla mužstva, jeho zkušenosti a touha zvítězit. Samozřejmě nejdůležitější byl odvetný vzájemný duel s vedoucím FU, který jsme vyhráli. Zápas měl velice slušnou úroveň, hodnou II. futsalové ligy. Hrálo se paradoxně v krásné nové hale v Krnově. Také nám pomohl návrat kapitána novojičínských fotbalistů a naší dlouholeté opory, Lukáše Bajera. Dlouhodobě byl ale bohužel zdravotně indisponován. Přinesl do našich obranných řad klid a zkušenost. Rovněž rozhodly vynikající výkony brankářů Miroslava Poláška a Davida Juráka a samozřejmě pak forma útočníků Bajgera, Šimka, Slámy, Lumíra Dorotíka a Vavříka a futsalová kouzla Jiřího Jachníka, stejně jako zdravé hecování hrajícím trenérem Františkem Hrachovcem a zapojení všech hráčů do chodu celé sezony. Tím se omlouvám všem, které jsem nejmenoval. V neposlední řadě pak pomoc futsalového oddílu FC Smíšené Bílovec, který v závěru sezony porazil FU Kopřivnice.

Kteří soupeři patřili v sezoně k nejtěžším?

Budu se opakovat jako na začátku soutěže, ale moravskoslezský krajský přebor (MSKP) ve futsale je jednou z nejtěžších soutěží. Týmy jsou hodně vyrovnané a klidně se může stát, že i poslední celek porazí první. V soutěži hrají hráči, kteří prošli prvoligovými futsalovými kluby, jako Čavera, Lalák, Jachník a další, nebo hráči hrající vyšší fotbalové soutěže, což znamená minimálně divizi. Ale objevují se zde i hráči z MSFL a druhé fotbalové ligy, i když fotbal s futsalem srovnávat úplně nelze, jedná se o zcela jiný sport. Rezerva Vítkovic, zde nastupovala převážně s A týmem, hrajícím II. ligu, kde zaujímají druhou pozici. A navíc s takovými soupeři hrajete dva nebo tři zápasy a někdy i dva zápasy po sobě. To jste pak rádi, že druhý den vstanete z postele anebo se dobelháte do práce (usměje se). Ale teď vážně. V letošním ročníku bych chtěl smeknout před týmem R.T. Hukvaldy, který po těžkém začátku předvedl nečekaný útok na špici, a jednoznačně pak FU Kopřivnice, který s námi bojoval o titul. Samozřejmě mezi kvalitní celky patří také dlouhodobý účastník MSKP Krnov. Líbila se mi sázka na dravé mládí u mužstev Beach Boys Odry a FC Smíšené Bílovec, které se budou určitě postupem času také zlepšovat. Soutěž měla vysokou úroveň a zápasy mnohdy řídili prvoligoví rozhodčí.

Po většinu soutěže jste byli na druhém, třetím místě. Kdy nastal váš útok na titul?

Začalo to v únoru. Poslední tři turnaje před koncem soutěže, kdy jsme vyhráli anketu o nejoblíbenější sportovní kolektiv města Nový Jičín. Řekli jsme si, že musíme soutěž vyhrát nejen pro sebe, ale i pro všechny, kteří nás podporují, ať to jsou naši fanoušci, rodiny nebo také sponzoři. Taky jsme se konečně začali scházet v kompletní sestavě. A v neposlední řadě to byl také excelentní výkon hráčů Bajgera, Jachníka, Šimka a Bajera a také výkony brankářů Míry Poláška, který opravdu doslova „zraje jako víno", a Davida Juráka. Všichni tito hráči se objevovali také v sestavách kol jednotlivých turnajů. Navíc hrající trenér Franta Hrachovec nasadil na zápasy vždy správnou sestavu a já, jako hrající předseda, jsem několikrát musel zvýšit hlas. Za to se klukům omlouvám, ale jinak to nešlo (usměje se).

Jak moc pro vás bylo důležité duo Bajger, Jachník, které ovládlo střeleckou tabulku soutěže?

Tito dva hráči jsou pro náš klub zcela nepostradatelní. Jedná se o hráče, kteří by mohli z fleku nastoupit v první futsalové lize. Martin Bajger k nám přišel jako dorostenec před čtyřmi roky. V dorosteneckém věku hrával velký fotbal za Baník Ostrava a má i zkušenosti z mužské kategorie fotbalu, kde hrával MSFL za Zábřeh, divizi za Nový Jičín a Šumperk, kde patřil ke klíčovým postavám svých týmů. Postupně se svou rychlostí a kvalitou vypracoval v obávaného snipera ve futsale a nejenže vyhrál střeleckou tabulku s 38 góly, ale vyhrál také nejlepšího hráče celé soutěže právě před Jiřím Jachníkem. Škoda, že mu ještě některé góly nepadly. Mohl totiž zaútočit na rekord soutěže, který drží z loňské sezony se 42 brankami Petr Zapalač, momentálně fotbalista druholigového Frýdku-Místku. Jsem rád, že mezi nás zapadl a doufám, že se mu bude dařit i nadále.

A Jiří Jachník, jenž hraje fotbal v dresu FC Libhošť?

To je hráč, který prošel bývalým prvoligovým klubem Megas Frenštát. U nás už hraje skoro deset let. V minulosti o něj projevil zájem i bývalý prvoligový slavný klub CC Jistebník, který Jiří odmítl a zůstal u nás, za což mu mnohokrát děkuji. Jiřina je hráč, kterého nám závidí každý futsalový klub. Jeho kličky, přehled a tah na branku jsem ještě ve futsale neviděl. I když hrává v obraně, stal se s 28 góly druhým nejlepším střelcem a druhým nejlepším hráčem soutěže. Doufám, že klukům vydrží zdraví a budou nadále hájit barvy Top Dogs. Pokud přijdou nabídky z vyšších lig, určitě jim nebudeme bránit v kariéře.

V čem jste ještě viděl největší sílu Top Dogs v letošním ročníku?

Jednoznačně v týmové souhře. Podařilo se nám skloubit mladé hráče se zkušenými starými pardály, jako je František Hrachovec, Daniel Dorotík, já, Petr Strnadel, Lukáš Bajer, Jan Koval, Lumír Dorotík a Ivan Kudra. Samozřejmě, když pominu Bajgera, Jachníka a oba brankáře, v týmu jsou talenti jako Jiří Šimek, hráč bývalé prvoligové Mikesky Ostrava, jenž byl čtvrtým nejlepším střelcem soutěže, Pavel Sláma a nejmladší člen Top Dogs, devatenáctiletý talent Michael Vavřík, který má za sebou fotbalové angažmá v pražské Slávii, kde nastupoval za starší dorost v celostátní lize. Zároveň bych chtěl poděkovat futsalovému oddílu Dreadlock Nový Jičín, který s námi po celou sezonu poctivě trénoval.

Jak probíhaly oslavy mistrovského titulu?

Slaví se dodnes (směje se). Oslavy proběhly již v šatně na ostravské hale Sareza, kde padlo šampaňské a doutníčky s dále pak v baru 007, kde máme sídlo. Majitel Jarda Havran nachystá vždy něco na zub a také jsou tam všechny naše trofeje, kterých už za ta léta není málo. V restauraci Nové Slunce pro nás ještě večer uspořádal náš hráč Daniel Dorotík koncert. Je to výborný muzikant a bylo to opravdu famózní. Až se oteplí, rádi bychom udělali akci někde venku i s rodinkami a přáteli. Je to taková tradice. Dáme si sele a pivko, samozřejmě nealko (usměje se).

Využijete možnost postupu do divize? Dokdy se musíte rozhodnout a jak složité rozhodování to bude?

Rádi bychom možnost postupu využili. Ještě bychom ale rádi přivítali v mužstvu nějakého obchodního partnera, který by spojil svou značku s naším týmem, a věřím, že bychom mu udělali vzornou reklamu. Pokud by měl někdo z řad firem nebo podnikatelů zájem, může nás kontaktovat. Zatím nás podporuje město Nový Jičín a moji rodiče, za což jim moc děkujeme. Něco si také hradíme sami. Samozřejmě divize už je nákladnější, ale slíbil jsem, že pokud vyhrajeme MSKP, bude se v Novém Jičíně hrát třetí nejvyšší futsalová soutěž v republice, a rád bych své slovo dodržel. Zároveň bychom byli první celek přímo z Nového Jičína, komu by se to povedlo. A rádi bychom dali inspiraci i dalším futsalovým celkům města pro další rozvoj. Chtěl by také poděkovat Deníku za vzornou propagaci futsalu v našem regionu. Konečný verdikt o tom, kterou soutěž budeme v příští sezoně hrát, by měl padnout do konce července.

K TÉMATU

V pondělí 24. března vyzvou v poháru druholigový TřinecVedle vítězství v krajském přeboru bylo pro Top Dogs druhým cílem sezony přivítat na domácí palubovce v rámci krajské části poháru FAČR, v novojičínské hale ABC, účastníka z vyšší soutěže. I to se partě kapitána Miloševiče splnilo a v pondělí 24. března bude Top Dogs Nový Jičín hostit ve 3. kole krajské části poháru FAČR účastníka II. ligy, sk. Východ, SKP Likop Třinec. „Rád bych pozval všechny sportovní nadšence, protože se bude jednat o utkání s prvním celkem II. ligy, který má zkušenosti i z první ligy. Určitě to bude zajímavá podívaná. Loni jsme ve stejné části poháru podlehli druholigovému VŠB. Od té doby uplynula spousta času a po futsalové stránce jsme zase o kus dál. Před soupeřem máme obrovský respekt. Zhlédli jsme pár jejich videí a jejich palebná síla je obrovská. Budeme bojovat a samozřejmě bychom chtěli postoupit do semifinále krajské části," vyjádřil se kapitán a předseda Top Dogs Nový Jičín Milan Miloševič. 
Zbylé dvojice 3. kola: Beach Boys Odry - United Frýdek-Místek, Jokerit Kopřivnice - KFV Roub Vítkovice (28. března, 20.30), FU Kopřivnice - FC VŠB TU Ostrava. 

Počátky vzniku Top Dogs Nový Jičín Od jeho vzniku už uplynula pěkná řádka let. Rok 2014 však bude v klubové kronice zaznamenán jako jeden z nejúspěšnějších. Celku Top Dogs Nový Jičín se totiž podařilo vyhrát krajský přebor Moravskoslezského kraje, díky čemuž si vybojoval možnost postupu do třetí nejvyšší futsalové soutěže v zemi, kde má momentálně novojičínský okres dva zástupce Baracudu Jakubčovice a Jokerit Kopřivnice. Top Dogs vznikl v roce 1998 a v roce 2001 se stal právnickou osobou. „Top Dogs jsem založil ještě asi v roce 1997 spolu se svými spolužáky a kamarády ze střední školy. Název vymyslel Zdeněk Eliáš. Začali jsme hrát na betoně novojičínskou malou kopanou, kterou tady rozjel člověk, jenž pro futsal udělal snad nejvíc v Moravskoslezském kraji, pan Luboslav Kapsa. Asi po roce a půl se naše cesty rozešly a Top Dogs se rozdělil na dva kluby Top Dogs a Bidolido Team. Klukům z Bidolida jsme nechali dresy a já s Frantou Hrachovcem jsme si ponechali název Top Dogs a vybudovali nový futsalový tým. Začali jsme hrát, stejně jako Bidolido, oficiální futsalové soutěže, kde se v našem klubu vystřídalo asi 60 hráčů, až jsme společně s Frantou Hrachovcem a bratry Dorotíky vybudovali silné novojičínské impérium Top Dogs. Každopádně bych chtěl klukům z Bidolida poděkovat za inspiraci a skvělý letní turnaj, který každým rokem pořádají," informoval jeden ze zakladatelů a současný předseda klubu, Milan Miloševič.