Valašsko Patnáct rychlostních zkoušek na osmi úsecích a více než 174 ostrých soutěžních kilometrů. Taková porce čeká na posádky letošního úvodního podniku Autoklub MČR v rally 37. KOWAX Valašské rally ValMez.

FULNEK, ODRY I KOPŘIVNICE

Její slavnostní start se uskuteční v pátek 23. března v 17 hodin na náměstí ve Valašském Meziříčí. O sekundy začnou posádky bojovat během soboty a neděle 24. 25. března.

Oproti minulému ročníku doznala Valaška podle organizátorů zásadní proměnu. Platí to zejména pro sobotní etapu. Sobotní program odstartuje ranními testovacími jízdami v areálu kopřivnického polygonu, v jedenáct hodin pak první posádka vyrazí vstříc vlastní soutěži. V sobotu soutěžící absolvují sedm rychlostních zkoušek na čtyřech úsecích. Tři klasické jsou Fulnek, Odry a Lešná.

„Fulnek bude jednoznačně patřit k nejrychlejším zkouškám soutěže. Proto jsme na trať v rizikových místech umístili zpomalovací prvky, zejména před vesnicemi, případně jsme několikrát zavedli vložku na místní komunikace,“ přiblížil šéf organizačního výboru rally Jaromír Tomaštík.

Druhý test Odry nabídne to nejtechničtější, co lze letos na Valašce najít. „Bude to necelých sedm kilometrů ze zatáčky do zatáčky, první část z kopce, od diváckého místa v Odrách zase do kopce. Za návrat této rychlostní zkoušky do harmonogramu soutěže jsem nesmírně rád,“ netajil Tomaštík.

Třetím testem sekce je Lešná. „Pro letošní rok se nám ji podařilo natáhnout na více než dvacet kilometrů a posádky čekají dvě delší pasáže, na kterých se nikdy na Valašce nezávodilo. První hned po startu, další mezi Hostašovice a Jasenicemi.“ V sobotu večer čeká na jezdce i diváky letošní největší novinka městská rychlostní zkouška ve Valašském Meziříčí. „Městská erzeta součástí Valašky nikdy nebyla. Při této příležitosti musím zase a znovu zmínit vstřícnost a porozumění vedení města Valašské Meziříčí a Meziříčanů,“ komentoval zařazení divácké zkoušky Jaromír Tomaštík.

OPĚT POLYGON

Neděle je složena z osmi zkoušek, na čtyřech úsecích. Den otevře průjezd testem Hukvaldy, následovat budou Bystřička, Juřinka a znovu Hukvaldy. Poté se soutěžní vozy vrátí do Kopřivnice, kde po dvou průjezdech polygonem se vydají vstříc posledním dvěma zkouškám, Bystřičce a Juřince, která program soutěže uzavře. „Bystřička je na Valašce každoročně pojmem, letos jsme ji prodloužili na více než patnáct kilometrů, startujeme v obci Vidče. Diváky samozřejmě zveme do JTRT Areny, která má tradiční, osvědčenou podobu,“ ujistil Tomaštík.

Z cíle Juřinky ve Lhotce nad Bečvou zamíří přední posádky už na náměstí ve Valašském Meziříčí, kde bude po půl čtvrté odpoledne na programu předávání cen vítězným posádkám.

Město Příbor. Ilustrační snímek.
Lidé mohou navrhnout čestného občana Příbora