Mistrem ČR v extrémním závodě se nakonec stal Petr Žákovský z Frýdlantu nad Ostravicí s 13 okruhy, které uzavřel v neděli ráno v 10:18 hodin.

Oproti loňskému vítězi Václavovi Utinkovi byl o téměř hodinu a půl pomalejší. „Největší krizi jsem měl v jedenáctém kole, ale všechno je to v hlavě. V posledním kole mě to začalo znovu bavit a tak jsem jel a jel," řekl po doběhnutí do cíle mistr Petr Žákovský. Mezi ženami kralovala stejně jako loni i předloni Linda Beniačová, když 11 okruhů ukončila deset minut před koncem závodu.

Závodníky letošního eXtrémního závodu „Adidas 24 hodin na Lysé hoře" potrápila sypká sněhová pokrývka, která byla zátěžová zejména při sebězích a i když nebyly velké mrazy, pocitovou teplotu výrazně zvyšovala vlhkost vzduchu, která byla na vrcholu Lysé hory až 95%. Na start závodu v Ostravici se postavilo 993 závodníků, což je v porovnání s loňským rokem o 81 více (na startu jich bylo 912).

Nejstarším závodníkem byl 69letý Emil Trombik z Českého Těšína, který zvládl 5 okruhů, to je o jeden méně než loni. Nejrychlejší okruh závodu absolvovala dvojice Splašení vodníci – Filip Žajdlík a Jan Stoszek v čase 1:13 hodin.

„Letos bylo počasí k závodníkům příznivé, netrápila je zledovatělá trasa jako loni ani omrzliny jako předloni. Náročné ale byly sestupy, protože sníh byl sypký a při sestupech to připomínalo pohyb v písku, takže to podjíždělo a ujíždělo, což odnášela převážně kolena. Velký počet závodníků ocenilo řetízkové nesmeky, které patřily k povinné výbavě, a které nasazovali na boty dobrovolně, protože jim prostě pomáhaly," řekl ředitel závodu Libor Uher s tím, že Horská služba zasahovala jen jednou, a to na Lukšinci, odkud svážela závodníka s utrženým meniskem. Žádný vážnější úraz naštěstí pořadatelé řešit nemuseli.

Mezi závodníky byl letos také zrakově postižený Tomáš Kráčalík z Ostravy, který dokončil druhé kolo v sobotu před sedmou hodinou večerní. Přes noc nabíral síly a v neděli v 7 ráno vyrazil opět na trať. Za necelé dvě hodiny už přikládal čip na měřící bráně na Lysé hoře a za hodinu v 9:51 už byl na Sepetné. Na kontě tak má tři kola. Závodu se letos účastnil taky místní otužilec Ján Čupa, který tradičně i v mrazivých dnech vyráží na vrchol Lysé hory velmi spoře oděný - bez trička, jen v krátkých kalhotách. Takto i odstartoval, během závodu se ale přioblékl a tričko odložil až při odpočívání v depu na Sepetné. Závod ukončil v neděli nad ránem s výkonem pěti okruhů.

Závodníci si závod pochvalovali. Celkově byli spokojení s jeho organizací, od poskytnutého zázemí v hotelu Sepetná, Sluníčko a Ondráš, přes občerstvení v gastrozóně s bohatou obměnou jídel, tak i s nočním značením trati prostřednictvím reflexních terčíků a červených blikaček, které pomáhaly s orientací na trase. 

Z výsledkové listiny

Muži:1. Petr Žákovský (Frýdlant nad Ostravicí) 13 okruhů, 2. Stanislav Najvert (Ostrava – Poruba) 12, 3. Tomáš Štverák (Zubří) 12,…8. Marek Novotný (Nový Jičín) 11, 29. Vladimír Polák (Nový Jičín) 9, 43. Tomáš Zemánek (Nový Jičín) 9, 61. Josef Machů (Příbor) 8, 66. Tomáš Fidra (Nový Jičín) 8, 70. Radek Hrnčíř (Bílovec) 8, 75. Jaroslav Chromý (Kopřivnice) 8, 100. František Janák (Frenštát pod Radhoštěm) 7, 126. Leo Petr (Frenštát pod Radhoštěm) 7, 149. Pavel Skalka (Mořkov) 6, 150. Lumír Soukup (Rybí) 6, 164. René Kvita (Šenov u Nového Jičína) 6, 195. Rostislav Hypl (Starý Jičín ) 6.

Ženy:1.Linda Beniačová (Brno) 11 okruhů, 2. Petra Macurová (Frýdlant nad Ostravicí) 10, 3. Kristýna Skupieňová (Hranice) 9,…7. Ivana Šlachtová (Studénka) 8, 11. Marcela Pargačová (Veřovice) 8, 18. Petra Sedláčková (Veřovice) 7, 50. Martina Pospíšilová (Frenštát pod Radhoštěm) 5, 53. Mirka Mikundová (Lichnov) 5, 61. Zdenka Zátopková (Frenštát pod Radhoštěm) 4, 77. Jaroslava Stránská (Tichá) 3.