Na začátku února se sešli k tradičnímu bilancování uplynulé sezony, ve které navázali na úspěchy z předešlých let. Judisté ze Závišic letos načnou již 18. sezonu.

„V jeho počátcích nikdo ani nepomyslel, že bychom se mohli dopracovat k tak široké členské základně, která letos čítá 48 členů a posbírat tolik úspěchů, jak na domácí, tak na zahraniční scéně,“ sdělil trenér úspěšné závišické líhně Libor Kahánek.

Závišický oddíl juda se za dobu své existence může pochlubit třemi individuálními tituly mistrů ČR a celkem deseti cennými kovy z těchto vrcholných republikových šampionátů.

Olympijský park v Bílé je plný zábavy.
První den Olympijského festivalu v Bílé příliš nelákal

„Dále jsme získali nespočet titulů a medailí z krajských mistrovství. A nejde nevzpomenout početnou sbírku medailí a pohárů ze zahraničních turnajů z celé Evropy. Když navíc připomenu ještě aktivní působení v české reprezentaci Adama Kahánka, a nyní i Radka Rýpara, tak si myslím, že můžeme být na co pyšní,“ vypočítával největší klubové úspěchy zkušený kouč.

Několik výrazných úspěchů zaznamenali Závišičtí také v loňském roce, ve kterém se Radek Rýpar představil na mezinárodní scéně, když se zúčastnil mistrovství Evropy dorostenců v litevském Kaunasu a také olympiády mládeže v maďarském Györu. Rýpar nechyběl ani na Evropských pohárech v Bratislavě (2. místo), Teplicích (3. místo) či ruské Tule (5. místo).

Právě Radek Rýpar, jenž byl vidět i na Českých pohárech v Brně, Ostravě a Olomouci, odkud si shodně přivezl bronzové medaile, obhájil v závišickém oddílu titul judisty roku.

Raška expres vyrazil z Prahy do Brna.
Na počest Raškovi. Expresem dojel přímo na výstaviště i jeho vnuk Mazoch

Vloni se výrazně činili i další zástupci Závišic. Adam Kahánek vybojoval v seniorské kategorii v Českých pohárech bronzová umístění v Jičíně a Brně, a navíc obhájil titul Krajského přeborníka, který mezi juniory uzmul David Hyvnar. Ten navíc získal cennou bronzovou medaili na jarním juniorském mistrovství ČR v Hranicích.

Slušnou formu pak prokázal i Filip Hanzelka, jenž by mohl jít v dorostenecké kategorii ve šlépějích Radka Rýpara, jenž už letos bojuje mezi juniory.

„Filip bral v závodech Českého poháru bronz z Jablonce nad Nisou a dalšími dobrými výsledky se posunul ke žhavým kandidátům na medailové příčky v této kategorii. A nezaháleli ani naši nejmladší judisté, kteří své mnohdy první medaile vybojovali na menších turnajích ve Frýdku Místku, Ostravě nebo Štramberku,“ připomněl závěrem Libor Kahánek s tím, že v polovině června budou v Závišicích opět pořádat další ročník turnaje pro začínající judisty.