O největší úspěch se postaral talentovaný Radek Rýpar, jenž je navíc členem české reprezentace, a který začal od letošního školního roku chodit na sportovní gymnázium v Ostravě.

„Má tam výborné podmínky a více sparingpartnerů. Trénují i v rámci školy. Abychom získali podobné podmínky i u nás, tak musí kluci jezdit i na tréninky do okolních klubů Hranic, Ostravy nebo Frýdku-Místku, tak aby byli v častějším kontaktu s kvalitními sparingy. Radek se tak může zúčastnit i reprezentačních srazů, kde potkává i reprezentanty jiných zemí.

Na pilování techniky jsou tréninky, ale tam se můžou prát třeba tři hodiny v kuse, když je jich tam ve váze třeba třicet. Je to sice hrozně náročné, pot z nich jenom teče, ale hodně jim to dá," vysvětloval trenér úspěšné závišické líhně Libor Kahánek, jenž zašel také do minulosti.

„Když jsme začínali, tak jsme se snažili objet co nejvíce turnajů. To mohlo být třeba i pětapadesát závodů za sezonu, což je v dnešní době až neuvěřitelné. Ale i z toho mála co máme, se pořád snažíme vychovávat talentované judisty, ze kterých v poslední době vyšli hlavně Radek Rýpar, Filip Hanzelka, David Hyvnar nebo Anička Lošáková, která bylo předloni třetí na republice, ale vloni se bohužel při druhém zápase zranila a nemohla dále pokračovat," litoval šestapadesátiletý trenér úspěšných judistů, pro jehož svěřence letošní sezona pozvolna začíná.

Hyvnar laboroval se zraněním

Kromě Rýpara, jenž se stal nedávno už poněkolikáté závišickým judistou sezony, má klub ale také další talenty. Velice dobrou formu prokazoval David Hyvnar, jenž ale loňský rok promarodil. „Zranil se někdy vloni v březnu. David má okolo sta kilo, takže když má na sobě ještě stokilového soupeře, tak koleno dostává opravdu zabrat. Dlouho se dával dohromady.

Byl i u vyhlášené doktora Širokovského, který dává dohromady známé sportovce. Prodělal operaci křížového vazu, dávali mu plastiku, takže si užil svoje," vzpomínal Kahánek.

Když však přišlo na věc a Hyvnar, jenž závodí v družstvech za hranický Cement, absolvoval první závody, zranění se znovu ozvalo. „Vymysleli jsme nějaké rehabilitační cvičení s konzultací s lékaři, ale když šel ke konci roku na první závody, tak si to nějak natáhl. Naštěstí ne vážně, takže se kousnul a znovu se musel dávat dohromady.

Věřím, že snad bude v pořádku. Zhruba za měsíc je mistrovství ČR juniorů, takže uvidíme," dodal zkušený kouč na adresu poctivého judisty, jenž v době zranění vypomáhal v klubu s trénováním začínajících dětí.

Judo to není jen pot a dřina, ale také složité shazování váhy, se kterou se musí poprat i ti nejzkušenější borci. „Shazování kil je někdy věda. Ale velcí judisté, jako třeba Krpálek, už v tom umí chodit. Mají speciální obleky, kdy se tělo totálně zpotí a dostane ze sebe vodu. My jsme se to taky museli učit, i když se mi to na těch mladých moc nelíbí. Právě třeba David už dokázal před závody shodit deset kilo," připomněl trenér závišického juda, jehož vznik se datuje do roku 2001.

Dalším závišickým žhavým želízkem je ještě Filip Hanzelka, jenž však ve své kategorii starších žáků doplácí na silnou konkurenci.

„Od příštího roku už bude dorostenec. Jeho kategorie je ale opravdu narvaná a na mistrovství ČR má vždy smůlu na velice silné soupeře," potvrdil Kahánek.

Cíle? Hlavně motivovat děti

V dnešní době se v Závišicích snaží především vést děti k tomu, aby se sportu vůbec věnovaly. „V tom nižším věku už to je horší. Je tam problém s motivací, protože lákadel je dneska hodně. Nedá se jim upřít snaha, ale ještě by to mohlo být lepší. Kdysi děti více makaly i doma. My máme tréninky dvakrát týdně a děti už třeba na závody nejezdí tak pravidelně, jako dříve.

Judo je těžký sport na to, aby se tím mohl člověk živit, i když ti nejlepší toho samozřejmě dosáhnou. Judo je hlavně nehorázná dřina. Musí se pilovat chvaty do posledního detailu a judista musí být hodně obratný, silný, odolný a mít dobrou fyzičku, protože bez ní to na mezinárodní scéně nejde," vyjmenovával nutné potřeby pro úspěch Kahánek.

V Závišicích nyní do tréninku zařadili jednu zajímavou novinku. „Jedná se o speciální lano, které má asi šestnáct metrů. Většinou se přetáhne přes žebřiny a vzniknou dva kusy lana, které se chytnou na konci a využívají se právě kmity toho lana. Namáhají si tak celý vrch těla a pro judistu je to ideální," pochvaloval si dále trenér závišického juda, jenž byl před dvěma lety oceněn v tradiční sportovní anketě v kategorii trenér okresu Nový Jičín.

Také v letošní sezoně by v Závišicích nechtěli nic slevit ze svých vydobytých pozic. „Vloni jsme vozili poměrně dost medailí z krajských přeborů, a taky bychom se chtěli opět prosadit v závodech Českého poháru, kde se objevuje česká špička. Snad se naši nejlepší prosadí také na republikových šampionátech.

Radek se sice pere za družstvo Ostravy, ale jako jednotlivce spadá pořád ještě k nám. Anička Lošáková vloni také vozila medaile z českých pohárů, takže uvidíme. U Davida Hyvnara je to otevřené, protože po tom zranění nikdo neví. No a snad protrhne smůlu Filip Hanzelka. Takže šancí je dost a věříme, že by nějaká medaile z republiky mohla vyjít.

V plánu máme také nějaké turnaje v zahraničí. Judo ale nemá úplně přesně ucelený kalendář, takže teprve uvidíme, kam bychom mohli vyrazit," zamýšlel se závěrem trenér Závišic Libor Kahánek.

V polovině června pak závišický oddíl pořádá již tradiční závišický pohár pro začínající judisty, kde se utkávají nejmladší nadšenci z celého kraje. V předchozích ročnících už se v Záviších objevili také zahraniční účastníci z Polska či Slovenska.

Trenéři Judo Závišice: Libor Kahánek, Adam Kahánek, Jan Musil, Karel Žárský, Nael Masud (fitness trenér)