„Nebavíme se tady o žádném lokálním, ale globálním problému. Nad dolem stále visí hrozba útlumu," řekl novinářům Ján Fabián. Ocenil, že jednání bylo korektní, byť se na schůzce probíraly i dopady možného útlumu na zaměstnanost v regionu. Na Dole Paskov, který má své provozy ve Staříči a Chlebovicích, pracuje zhruba 2,5 tisíce lidí.

„Je pravda, že emoce se zvedají, naši zaměstnanci jsou velcí srdcaři. Někteří jsou tady 25 let a více, a na trhu práce jsou prakticky nezaměstnatelní. Jde o to, aby získali jistotu i pro příští rok, pokud by důl šel do útlumu," naznačil odborář Rostislav Palička.

Šéf hornických odborů Jaroslav Pytlík varoval, že útlum nepřinese nikomu nic dobrého. A přeje si, aby co nejrychleji došlo k uzavření kolektivní smlouvy. Podle vedení OKD Důl Paskov v současném stavu snižuje konkurenceschopnost celé firmy. Firmě se důl, jenž prý po provozní stránce patří k nejdražším na světě, nepodařilo prodat. Uzavření šachty není jedinou variantou, ale v době, kdy klesá cena uhlí, by podle Jána Fabiána muselo dojít k dostatečnému snížení nákladů na provoz. Nápady, jak těžit výrazně levněji, mají předkládat i zástupci odborů. Ti už firmě navrhli, že v případě špatných ekonomických výsledků bude možné snížení platů až o sedm procent.

Do Staříče přijel i moravskoslezský hejtman Miroslav Novák. „Je to problém, který přesahuje hranice tohoto regionu – a musí ho řešit vláda," prohlásil s tím, že apeluje na to, aby v rámci kolektivní smlouvy byly co nejdříve uzavřeny i sociální doložky. S vedením OKD se sešel rovněž Jaroslav Zavadil, šéf Českomoravské konfederace odborových svazů. Naznačil, že je v kontaktu s premiérem a že už mluvil se třemi „klíčovými" ministry o určité formě pomoci, která by mohla být „poměrně rychlá". Dodal, že o všem informuje i prezidenta.

V průběhu jednání se k novinářům dostala informace, že o možném odkoupení dolu za symbolickou částku by mohlo uvažovat vedení Frýdku-Místku. „Reagoval jsem na prohlášení vedení těžební společnosti, že bude ochotno důl prodat za jednu korunu. Měl jsem za to, že nám všem v sále jde o seriozní debatu, proto jsem tuto větu nenechal bez povšimnutí. O takové nabídce by snad uvažoval každý, proto jsem řekl, že s touto nabídkou seznámím v srpnu zastupitele. Je ale téměř vyloučeno, že by se město stalo vlastníkem dolu, zakročit musí v prvé řadě stát, na hornictví je závislý téměř celý moravskoslezský region," řekl redakci primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký.

„Má přitom několik možností, například Dětmarovická elektrárna by mohla nakupovat uhlí výhradně od OKD nebo by stát mohl společnost na nějakou dobu osvobodit od placení poplatku ve výši 500 milionů korun ročně za to, že vůbec může těžit, případně odpustit jiné odvody státu," dodal primátor.

Horníci, které redakce oslovila v době jednání, byli skeptičtí. „Vidíme to špatně. To už je dávno rozhodnuté. Duklu zavřeli stejně tak – o nás bez nás," tvrdil na parkovišti 48letý muž s přezdívkou Miki. „Bude to jako na Dukle. Za chvíli to zavřou a není co řešit. Myslím si, že je to hotová věc. Já jsem na Dukle dělal a do dvou měsíců to zavřeli. Teď jsem tady," pravil padesátník Josef z Havířova. O čtyři roky mladší Peter se netajil tím, že má strach. „Podle mě bude hodně nezaměstnaných. Je jasné, že je strach. Je to otázka peněz – máme nějaké půjčky, asi nemáme šanci všechno utáhnout."