Na to, jaký je v době úbytku studentů o školu zájem, co všechno mladým lidem nabízí a jaké mají studenti navštěvující hotelovku možnosti, jsme se zeptali zástupkyně ředitele pro teoretické vyučování Anny Blažkové.

Kolik má vaše škola v současné době studentů. Pocítili jste nějaký zřetelný úbytek oproti předchozím letům?

V současné době máme asi šest set žáků. Není to malé číslo, ale bývaly doby, kdy se to tady hemžilo až dvanácti sty studenty.

Jaké obory hotelovka v současné době nabízí?

Mezi ty základní patří obory gastronomické, ty jsou čtyřleté a ukončené maturitou, a také klasické tříleté výuční obory. Dále nabízíme také nástavbové studium a tříletý dálkový obor pro kuchaře-číšníky.

O který obor je největší zájem?

Nejvíce zájem je klasicky o obor hotelnictví, ale také o tříleté obory.

Jaký je poměr dívek a chlapců na hotelovce? Přeci jen nabízíte obory zajímavé spíš pro ženské pohlaví.

Poměr dívek a chlapců z hlavy přesně nevím, ale každopádně je tady, jak se dá předpokládat, více dívek. Ale zase například v oboru kuchař či gastronomie máme i poměrně dost chlapců, takže třídy jsou občas dost vyrovnané.

Co soutěže? Účastníte se některých pravidelně, a jaké máte úspěchy?

Soutěží, na které pravidelně jezdíme, je hodně. Co se týká cukrářů, tak největší úspěch zaznamenáváme v soutěži Priessnitzův dortík. Zrovna před pár dny se naše žákyně Hana Parmová umístila na krásném druhém místě v celkovém hodnocení. Dále jezdíme na soutěž Moravský pohár, v jehož pořádání se střídá několik měst, také na cukrářské soutěže Gastrojuniorů. Tam soutěží kromě cukrářů také naši kuchaři a už se umístili i ve zlatém či stříbrném pásmu. Z těch dalších slavíme úspěchy na Gastro festivalu v Ostravě, AHOL Cupu či dnes velmi oblíbených barmanských soutěžích.

Když jsme u barmanství, dá se jeho umění na vaší škole naučit?

Jako samostatný obor barmanství nefunguje, ale žáci mají možnost každý rok absolvovat týdenní kurz, o který je v posledních letech opravdu velký zájem a v němž se tyto věci naučí. Je otevřen všem oborům a naplníme jej vždy.

Pořádáte i nějaké další zajímavé kurzy?

Každý rok máme kurz studené kuchyně, o ten je také velký zájem, a pak také kurz sommeliérský a baristický, který je poslední tři roky hodně moderní. Všechny jsou akreditovány, absolventi tedy dostávají osvědčení platné v zemích EU i budoucím zaměstnání, což se jim mnohdy hodí.

Co zahraniční studijní pobyty? Spolupracujete se školami v cizině?

Stáže máme v rámci programu Leonardo. Ty bývají třítýdenní a konají se během školního roku. Díky nim se žáci podívali do Francie, Španělska, Lotyšska a také do Anglie či Itálie. Pro tento rok plánujeme také Turecko, protože se nám odtamtud ozvali. Dále u nás nabízíme výměnné pobyty, u kterých si žáci musí hradit dopravu a škola jim v cizině zajišťuje ubytování, praxi a stravování. U těchto pobytů spolupracujeme s Maďarskem, Francií a Slovenskem. A pak fungují ještě stáže dlouhodobé, tříměsíční, které by se spíš daly nazvat výdělečnými brigádami. Jsou v Německu a ve Švýcarsku a jezdí na ně ti nejlepší. Každý rok se nám daří, že z naší školy vyberou jednoho nebo dva.