Zvyšování platů je pro lákání nových i udržení stávajících zaměstnanců pro nemalou část firem i v našem kraji nutností. Zároveň ale musejí zaměstnavatelé hledat i nové motivační faktory.

„Penzijní připojištění, stravenky, týden dovolené navíc či mobil a auto jsou dnes běžné a už ani nejsou tolik lákavé. Proto firmy například budují firemní školky, posilovny či vegetariánské jídelny a hledají další nové možnosti. Aktuálním trendem jsou pružná pracovní doba a možnost práce z domu, respektive odjinud, třeba i z chalupy nebo chaty, které jsou zvláště pro mladé lidi důležitou a někdy dokonce někdy nejdůležitější podmínkou,“ uvedla Radka Šušková, specialista na personalistiku z České asociace interim managementu (pozn. red.: asociace, která se zaměřuje na řešení problémů ve firmách prostřednictvím zkušených najatých manažerů).

Václav Kurel, majitel společnosti Benefit Plus, která poskytuje benefity více než 120 tisícům uživatelů, uvedl, že zejména globální firmy přinášejí do českého prostředí stále nové zaměstnanecké benefity.

Zahájení výprodeje v hlučínské prodejně Lidlu. Lidé spořádaně stáli ve frontě, vstup do prodejny regulovala ochranka.
VIDEO: Lidl v Hlučíně zavírá. Na totální výprodej se stála dlouhá fronta

Řadí se mezi ně kurzy odvykání kouření či snižování váhy, letní příměstské tábory, populární jsou ale třeba také programy nákupu zaměstnaneckých akcií.

„Ve firmách se už objevily benefity v podobě zájmových spolků zaměřených na zdraví a odpočinek zaměstnanců. Mezi netradiční patří takzvané dny na charitu. Zaměstnanci mohou dva dny v roce věnovat činnosti pro vybranou neziskovou organizaci a tyto dny mají plně hrazené jako běžnou dovolenou,“ upozornil Václav Kurel.

Dodal také, že oblasti využití nabízených benefitů se navíc stále více rozšiřují. Čím dál častější jsou příspěvky na benefity jako odměna za doporučení známého na volné pracovní místo, protože v době kriticky nízké nezaměstnanosti je to jedna z mála fungujících forem náboru. Hodnoty takových příspěvků se pohybují od 5 do 25 tisíc korun.

JAKÉ BENEFITY FIRMY NABÍZEJÍ?

Největší tuzemský výrobce topenářské techniky, Viadrus, letos zvýšil platy o pět procent. V závěru roku se vedení podniku s odbory dohodlo také na zavedení věrnostního příplatku pro dlouholeté zaměstnance. „Naší snahou bylo vyjít vstříc požadavkům odborů, ale v rozsahu přiměřeném aktuální situaci v našem oboru, která je ovlivněna řadou negativních faktorů,“ uvedl nový generální ředitel společnosti Viadrus Petr Teichmann a dodal: „Podařilo se nám najít kompromis a prosadit novou formu zaměstnaneckých benefitů, která je odstupňována podle odpracovaných let v podniku.

Miloš Zeman (vlevo) a Jiří Drahoš. Dva kandidáti na prezidenta.
Pětice hejtmanů dá hlas Drahošovi. Ivo Vondrák zatím mlčí

Zaměstnanci pracující nepřetržitě v podniku deset let a více dostanou jednorázovou odměnu od 6 do 25 tisíc korun podle odpracovaných let.

Další velký zaměstnavatel, Veolia Energie ČR, zvýší letos platy v průměru o tři procenta.

„Skupina Veolia poskytuje zaměstnancům i další výhody. Například penzijní připojištění, dovolenou navíc, sickdays, úrazové pojištění a další. Netradiční bonus program Minigranty, dotuje mimopracovní dobrovolnické aktivity zaměstnanců. Každý zaměstnanec skupiny Veolia se může jednou za rok ucházet o finanční podporu (grant, až 50 tisíc korun) ve prospěch projektu, který má veřejně prospěšný charakter a na kterém se pracovník podílí ve volném čase (po práci nebo o dovolené). Většinou jde o sportovní aktivity dětí a mládeže, podporu dobrovolných hasičů, včelařů, chovatelů, akcí pro handicapované,“ uvedla mluvčí Veolia Energie ČR Jana Dronská.

Havířovská společnost Gascontrol kromě 13. platů nabízí svým pracovníkům i příspěvky na vzdělávání a možnost bezúročných půjček. Mezi méně obvyklé zaměstnanecké výhody se dá zařadit i nabídka vlastního rekreačního zařízení, které mohou běžně využívat téměř zadarmo (jen za příspěvek na energie) zaměstnanci společnosti Gascontrol.

„Rekreační objekt v Komorní Lhotce je velmi oblíbený a každý víkend i během všech prázdninových dnů je plně obsazený,“ doplnil Milan Slamečka, obchodní ředitel společnosti.

Zahájení přípravy stavební práce. Outletové centrum v Ostravě by mělo být otevřeno na podzim. Snímek z 18. ledna 2018.
Outletové centrum v Ostravě: jedná se o dálničním napojení