VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Češi jsou národ do služeb. V Rakousku tvoří i 50 procent personálu

Najít kvalitní personál bylo vždy těžké. Vhodné uchazeče je třeba maximálně zaujmout a vytvořit jim takové podmínky, aby se mohli stát mistry svého oboru a podílet se aktivně na rozvoji podniku, ve kterém pracují, říká Roman Taťák z Augustiniánského domu v Luhačovicích.

4.1.2017
SDÍLEJ:

Roman TaťákFoto: DENÍK/Archiv

Míní, že se nejedná vždy čistě jen o peníze. „I když ty samozřejmě hrají velkou roli," zdůrazňuje.

Co ještě rozhoduje?
Uchazeči o zaměstnání ve službách a gastronomii obzvláště se rozhodují podle atraktivity prostředí, nabídky služeb, podle osobností, které v podniku pracují a tak dále. Velmi pozorně vnímají, jakou značkou je daný podnik na trhu práce. Důležité je vybírat lidi do týmu nejen podle odborného hlediska, ale především i podle charakteru. Lidé, kteří spolu pracují často více než 12 hodin denně, by si měli lidsky rozumět a sdílet společné hodnoty.

Jak si personál stojí v porovnání s kolegy ve vyspělých evropských zemích?
Dříve jsem si myslel, že v servisu zaostáváme. Ale změnil jsem názor a hned vám vysvětlím proč. Když jezdíte po Rakousku, Německu a třeba Švýcarsku, tak v mnoha podnicích tam vidíte pracovat Čechy a Slováky, kteří odvádí výbornou práci a jsou součástí služeb 4- a 5hvězdičkových hotelů. Nedávno jsem byl v Therme Laa, otevřeli tam nové wellness centrum „Silent Spa". Přijde za mou číšník a podle přízvuku jsem poznal, že to není Rakušák. Říkal mi, že 90 procent obsluhy je z ČR včetně provozního manažera.

Gastronomie jižního Tyrolska Gastronomie jižního TyrolskaGastronomie jižního Tyrolska

Co z toho vyplývá?
Nikdo nemůže objektivně říci to, co jsem dříve slýchával, že Češi nejsou národ do služeb. Tím, že v jiném prostředí odvádí práci, která je dobrá pro tak náročný trh, tak to tudíž není pravda. Je to jeden z mýtů. Myslím, že je to o jednotlivcích, správném výběru vhodných typů lidí a pak samozřejmě o podmínkách, které lidi ve službách motivují, aby dosahovali lepších výsledků. A pak je to samozřejmě o nás, o klientech, kteří dokážou rozpoznat kvalitu.

Bývá na první pohled patrné, kdo působil ve špičkovém několikahvězdičkovém podniku a kdo má zkušenosti třeba jen z rodinné hospůdky?
Co se týče servisu, tak i zde můžete některé návyky ihned zpozorovat. Obecně platí pravidlo, že v lepších podnicích vždy, když jdete kolem hostů a nesete něco přes „plac", tak byste to neměli držet v ruce, ale na podnosu, minimálně na dezertním talířku. Pro hospodskou obsluhu je naopak typické, že vše nejraději nosí v rukou. Od příboru po skleničky a tak dále. Tím, že jsem prošel více podniků a po hotelích a restauracích se rád pohybuji, tak jedním z aspektů, kterého si můžete všimnout, je například chůze. Chůze hotelového číšníka by měla svým způsobem připomínat balet. Neměl byste mít pocit, že k vám letí uřícený člověk, jako by spěchal na vlak.

Dochází k přechodu českých pracovníků do zahraničí?
Jak jsem se zmínil, jsou podniky, například Therme hotel Laa, kde v novém Silent Spa pracuje devadesát procent Čechů. Což je jistě výhoda pro české a slovenské hosty, kteří se nedomluví dobře německy.

Hotel Doner AlgundHotel Doner Algund

Co je tam čeká a jaké jsou na ně kladeny požadavky?
Požadavky jsou rozdílné podle úrovně zařízení a filosofie. Jsou podniky, kde se jako číšník například třikrát za den převlékáte, máte jiné oblečení na snídani, jiné na oběd a na večeři jste oblečen tak, jako byste šel do tanečních. Před večeří bývají porady, které se účastní kuchaři a číšníci a každý den si zopakují, z čeho se menu skládá, aby zákazníkům poskytli ty nejlepší informace. Někde nechybí ani bílé rukavičky. Pak jsou podniky, a jsou to i čtyřhvězdičkové hotely, které mají jiný koncept, a pracovním oblečením jsou třeba trička s límečkem. Nicméně určitě v každém podniku musí být přidaná hodnota, která se projevuje ve znalostech nápojů, pokrmů, techniky obsluhy, znalosti jazyků a samozřejmě gastronomických standardů. V zahraničí je ceněna velká flexibilita. Tedy ti zaměstnanci, co mají schopnosti a dokážou zaskočit i v jiných oblastech, která nemusí souviset s jejich hlavní náplní práce. Například když číšník pomáhá portýrovi nosit kufry a podobně.

Která zahraniční místa jsou pro práci v hotelnictví a restauratérství mezi Čechy nejoblíbenější?
Přesnou statistiku nevím, ale v Rakousku mají zaměstnanci v hotelnictví a gastronomii velmi slušné podmínky. Nástupní platy bývají 1600 eur hrubého, k tomu 13. a 14. plat. U kuchařů to bývá vždy více, záleží na pozici a schopnostech. Někdy výběr státu souvisí i s kurzem dané měny. Když byl před lety hodně vysoko dolar a libra, tak to hodně lidí táhlo do Ameriky a UK.

Znáte příklady, kdy se z obyčejného českého barmana či kuchaře stal v zahraničí uznávaný odborník?
Ano, znám jich několik, příkladem je můj kamarád Brungi Marek, který odešel do Jižního Tyrolska jako číšník a téměř po 20 letech se vrátil jako šéfkuchař, který velmi dobře zná mezinárodní a jihotyrolskou kuchyni, která je kombinací italské, francouzské a tyrolské. Případní zájemci se od něj mohou inspirovat prostřednictvím skupiny www.facebook.com/jobvhotelu.

Autor: Redakce

4.1.2017
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Montážní dělník 15 048 Kč Montážní dělníci elektronických zařízení Operátor/ka ve výrobě. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 15048 kč. Volných pracovních míst: 86. Poznámka: z: 10.5.2017; a: 9.10.2017, místo vhodné i pro zaměstnaneckou kartu, , podmínkou pro přijetí je úspěšné zvládnutí testů zručnosti!!!, náplň práce: osazování, vizuání kontrola, montáž a testování řídících jednotek;, požadujeme: manuální zručnost,chuť pracovat, zodpovědnost,smysl pro týmovou práci,časovou flexibilitu a ochotu pracovat ve směnném provozu; , nabízíme: příspěvek na dopravu a na rekreaci pro děti, 5 týdnů dovolené, závodní stravování, penzijní připojištění; v případě zájmu kontaktujte p. Brezinovou telefonicky, emailem nebo osobně na adrese pracoviště. Pracoviště: Continental automotive czech republic s.r.o. - frenštát pod radhoštěm, Kopanská, č.p. 1713, 744 01 Frenštát pod Radhoštěm. Informace: Simona Brezinová, +420 556 881 190. Výroba - Výroba Seřizovači 25 000 Kč Seřizovači a obsluha číslicově řízených strojů Operátoři CNC - obsluha 3-osého frézovacího centra. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: z: 19.09.2018, Znalost čtení technických výkresů, vyučen v oboru. , Praxe na CNC strojích (3-osé, 5ti osé frézovací centrum). Schopnost samostatného programování systémů CNC strojů. Ochota pracovat v 1-2 směnném provozu. Dobrá pracovní morálka. Spolehlivost a samostatnost., Zaměstnanecké výhody: stravenky., Kontakt: písemně na email: info@kvmq.cz.. Pracoviště: Kvm quarda s.r.o.pracoviště sedlnice, 742 56 Sedlnice. Informace: Jaroslav Quarda, +420 773 996 084. Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 20 000 Kč Skladníci, obsluha manipulačních vozíků Skladníci/ řidiči sk.B. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 24000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: z: 29.8.2018 a: 21.9.2018, Požadavky: Vzdělání v oboru instalatér - topenář, Kontakt: tel.: 605 779 797, e-mail: schmidt@pelacz.cz, kontaktní osoba: p. Petr Schmidt nebo osobně po- pá od 7.00 - 15.00. Pracoviště: Pela cz, a.s., K Nemocnici, č.p. 2133, 741 01 Nový Jičín 1. Informace: Petr Schmidt, +420 605 779 797. Služby - Služby Pracovníci pro ruční mytí vozidel, oken, 80 Kč Obsluha čerpacích stanic a mycích linek dopravních prostředků Obsluha čerpací stanice. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 80.8 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Z:16.4.2018.A:21.9.2018. Místo výkonu práce Vražné, D1. Smlouva do konce roku s možností prodloužení. Pozice vhodná i pro absolventy. Požadujeme: Řidičský průkaz sk. B., příjemné vystupování, poskytuje kvalitní služby zákazníkům, přesně a rychle zpracovává všechny platební transakce, nabízí a aktivně prodává propagované výrobky, doplňuje zboží, vykonává ostatní práce související s chodem obchodu, pracuje v souladu s plánem pracovní doby a bezpečnostními předpisy. Zaměstnanecké výhody: Bonusy dle výkonu, sleva na palivo. V případě zájmu kontaktujte paní Bc. Michaelu Dubovou na tel. čísle 734 315 989 od pondělí do pátku od 8:00 do 14:00 hod. Životopisy zasílejte na e-mail: shell8155@csshell.net. Rovněž se můžete dostavit osobně na výše uvedené adrese od Po do Pá mezi 8 až 14 hodinou, nejlépe však po telefonické domluvě.. Pracoviště: Martianum s.r.o. pracoviště vražné u oder, 742 35 Odry. Informace: Michaela Dubová, +420 734 315 989.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Koncert pod kaštanem v Sedlnicích zahájila zpěvačka Joyce Hurley s Joe After Triem.
10

VIDEO: V Sedlnicích pod kaštany znělo americké blues

Lysá hora. Ilustrační foto.
26

Technik a správce z vysílače na Lysé hoře: Ve volnu klidně na hory!

Miss Babča z Ostravy vrstevnicím vzkazuje: Nezahrabávejte se u obrazovek!

FOTOGALERIE/ Rok po operaci srdce získala Marie Šubrtová titul Miss Babča 2018. Přítomnost známého sexuologa Radima Uzla po svém boku ocenila při vyhlašování vítězů. „Když zaznělo mé jméno, pomyslela jsem si, že budu potřebovat lékaře. On je sice z jiného oboru, ale i tak mne to uklidňovalo…“ popsala chvíli, kdy se v zábřežském KD Akord stala seniorskou královnou krásy.

Sněmovní komise k OKD vyslechla europoslance Evžena Tošenovského

Sněmovní vyšetřovací komise k privatizaci těžební společnosti OKD si dnes předvolala europoslance a bývalého hejtmana Moravskoslezského kraje Evžena Tošenovského (ODS).

Smrtící drogy na Ostravsku distribuoval i školák. Vzhledem k věku nebude stíhán

Počet obviněných se zvýšil na jedenáct. Vyšetřování dále pokračuje

Vlakové neštěstí ve Studénce: soud v Ostravě zřejmě zrušil zprošťující verdikt

Tragédie ve Studénce ze srpna 2008 se pravděpodobně vrací k novému projednání.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT