Česká pošta šetří, a proto se rozhodla převést na dvě stě svých ztrátových poboček na takzvané franšízy. Lidé by tak chodili posílat dopisy ne na poštu, ale třeba na obecní úřady nebo do obchodů.

Doručování zásilek by dál zajišťovala pošta. Výdejní místo totiž po obci neroznáší poštu, jenom vybírá zásilky, a podle toho, jaká forma franšízy se v obci zřídí, narůstá rozsah poskytovaných služeb. „Pošta Partner poskytuje příjem a výdej zásilek, prodej cenin, příjem reklamací a poskytuje vybrané služby Poštovní spořitelny, operace Maxkartami vklady, výplaty a příkazy. Výdejní místo II zajišťuje vybrané poštovní služby: výdej uložených listovních a balíkových zásilek, prodej cenin, příjem reklamací, podání listovních a balíkových zásilek, poštovních poukázek a plateb SIPO. Výdejní místo I zajišťuje vybrané poštovní služby, výdej uložených listovních a balíkových zásilek a příjem reklamací," vysvětluje na svých stránkách jednotlivé formy služby Česká pošta.

Na Novojičínsku by se tato přeměna měla týkat deseti pošt. Oslovení starostové dotčených obcí však s touhle změnou nesouhlasí a chtějí své pošty bránit, co to půjde.

„Nejsem zastáncem toho, aby obecní úřad dělal všechny služby v obci, ale ono to tak asi dopadne, protože za chvíli tu nebude ani obchod. Ale budeme se bránit," odvětil starosta Albrechtiček Miloslav Čegan a dodal, že s vedením pošty v uplynulých dnech jednali a čekají na další informace. „Pošta poštovní přepážku v Albrechtičkách tak, jak je v plánu, v nejbližší době zřejmě uzavře. Budou probíhat jednání o tom, jak budou služby pošty v obci zajišťovány dál. My s tím nesouhlasíme, ale stejně nám to asi nebude nic platné. Možná že časem budeme i prodávat rohlíky a čepovat pivo," dodal starosta Albrechtiček.

Proti převodu pošty je také Petra Vojkůvková, starostka Kujav, která podotkla, že na obecním úřadě nemají na vydávání prostory.

„Máme jen dvě místnosti, navíc jsme tady jenom dvě, takže nemáme možnosti, abychom to mohli dělat za ně. V obci je jediný obchod, kde by to mohlo být realizováno, ale nejsem si jistá, jestli by s tím souhlasili," povzdechla si Petra Vojkůvková a dodala, že se tuto informaci dozvěděla minulý týden z médií.

Kujavy se však nevzdávají a chtějí o osudu své pošty ještě jednat.

Stejný názor má také starostka Ženklavy Karla Mlčáková: „Nesouhlasíme s tím, ale nevíme, jak dalece se s námi budou bavit. Přišel nám akorát dopis, že nás navštíví, protože jsme spadli do programu Pošta partner," řekla Deníku starostka a připomněla, že na úřadě je jen ona, jako jediný neuvolněný funkcionář, a jedna zaměstnankyně, která dělá účetnictví a všechno ostatní kolem. „V mojí kanceláři se děje všechno to, co na městech v třiceti kancelářích. Nemáme na to na obecním úřadě absolutně žádný prostor," dodala Karla Mlčáková. Podle ní by to byla pro obec docela velká komplikace. „Nesouhlasíme s tím, jak ale dopadne jednání, nevím. Jestli po nás budou chtít nějaké ústupky, nebo co jim budeme ochotni nabídnout my… Ale je to prostě zoufalé," povzdechla si. V Ženklavě sice mají obchod, ale jak řekla starostka: „Já se bojím, že zaměstnankyně s tím nebudou chtít mít nic společného."

Ve stejném duchu hovořila i Zdeňka Ambrožová, starostka Jakubčovic nad Odrou. „Ještě přesně nevíme, co po nás chtějí, nebo nechtějí. Příští týden ve středu má přijet manažerka pošt, která nám to vysvětlí, ať o tom máme nějakou představu. Ale díváme se na to skepticky," sdělila Zdeňka Ambrožová, která na jednání pozvala celé zastupitelstvo obce, aby se k tomu mohli vyjádřit i oni. I v Jakubčovicích úřadují jen ve dvou lidech a nedovedou si představit, jak by to zvládali. „Spádově to máme dobré do Oder, ale to není pro všechny. Lidi mají účty u pošty, kde si budou třeba vybírat peníze?" zamyslela se starostka.

A třeba Luděk Míček, starosta Slatiny, neměl o rušení tamní pošty žádné informace: „My jsme o tom vůbec nic nevěděli, minulý týden jsem sehnal kompetentní osobu z Nového Jičína. Máme domluvenou schůzku na příští týden. Podrobnosti zatím nevím."

Dalšími obcemi, kterých by se měla tato změna dotknout, jsou Bernartice nad Odrou, Lubojaty, Tísek, Trnávka a Vražné.

Obec Tísek však zatím žádné konkrétní ani předběžné informace neobdržela. „Předpokládáme, že v případě jakýchkoliv připravovaných změn bychom byli v dostatečném předstihu vedením České pošty informováni a tyto připravované změny by s námi, jakožto zástupci samosprávy, byly prodiskutovány a na naše potřeby by byl samozřejmě brán ohled. Stále totiž Českou poštu chápeme jako poskytovatele služeb občanům," napsal v prohlášení starosta Tísku Radomír Tichý.

SIMONA MIKŠOVÁ