Celkem dodá frenštátský závod pro německého zákazníka GEA Energietechnik 105 kusů elektromotorů, přičemž hodnota této dílčí zakázky je patnáct milionů korun. Motory budou pohánět ventilátory chladicích věží dvou nových elektráren v Egyptě. Ventilátory mají zabezpečit ochlazení horké páry a přeměnit ji zpět do kapalné podoby pro opětovné použití.

Závod vyrobí 75 motorů v nové modelové řadě, o osové výšce 315 milimetrů, a zbylých 30 kusů ve staré řadě, s přepínatelným vinutím. „V současné době máme vyrobené dva kusy z každé řady, na kterých jsme ověřili, že splňují parametry požadované zákazníkem. Motory musí vyhovovat přísným požadavkům na hluk. Proto jsme museli vyrobit speciální rotory s jiným počtem drážek, než je standardní provedení, abychom snížili elektromagnetický hluk motorů," uvedl Tomáš Smolík, vedoucí útvaru Orders and Quotations ve frenštátském závodě.

Hotové elektromotory má závod dodat ve třech plánovaných etapách. První zhruba tři desítky elektromotorů odešle již v říjnu, další dodávky budou také ještě letos, a to v listopadu a prosinci.

Pro společnost Siemens AG je kontrakt, podepsaný s egyptskou stranou letos v červnu, největší jednorázovou zakázkou v její historii. Jeho hodnota je osm miliard eur a součástí kontraktu je výstavba tří největších paroplynových elektráren na světě. Elektrárny posílí objem výroby elektrické energie v Egyptě o více než padesát procent oproti současnému stavu.

U podpisu kontraktu byli egyptský prezident Abdal Fattáh El Sisí, egyptský ministr elektřiny a energie Mohamed Shaker, německý vicekancléř Sigmar Gabriel a Joe Kaeser, výkonný ředitel Siemens AG.