Hotel Freud nacházející se v centru Ostravice má za sebou bohatou historii. Prošel už několika rekonstrukcemi. Poslední před šesti lety. V současnosti představuje jediný plně klimatizovaný hotel situovaný v srdci Beskyd.

„Jsme hotelem rodinného typu s ubytovací kapacitou pro 68 osob v osmnácti pokojích, dvou rodinných pokojích a dvou apartmánech. Veškeré pokoje jsou moderně a designově zařízené s kvalitními postelemi a vysokými matracemi. K dispozici máme i dva apartmány, které jsou plně vybavené jako byty,“ uvedla ředitelka hotelu Freud Simona Cimmer s tím, že hotel disponuje také dvěma velkými sály k pronájmu.

„Jsou ideální pro konání svateb, konferencí, větších oslav, plesů, divadelních představení a koncertů. Pojmou dohromady až 300 osob. K hotelu patří velká zahrada s posezením pod pergolou a atriem. Zahradní posezení je v období letní sezony s obsluhou. Na zahradě je k dispozici velký dětský koutek s pískovištěm. U hotelu je privátní velké parkoviště pro hotelové hosty zdarma,“ pokračovala.

Hospůdka Opálená se nachází ve svahu stejnojmenné sjezdovky.
Beskydská hospůdka na Opálené, skvělé borůvkové knedlíky, likér a portáši

Součástí hotelu je také restaurace vyhlášená výbornou gastronomií. „Absolutním favoritem je domácí kulajda, která je stálicí už několik let. Hosté si ji ohromně oblíbili a je u nich velmi žádaná. Na rozdíl od jiných podniků si u nás mohou vybrat z pestré nabídky pokrmů také vegetariáni a vegani. Získali jsme také nálepku rostlinný hotel. A jsme na ni patřičně hrdí,“ poznamenala Cimmer.

Burger se sýrem a avokádem? Nají se i vegani

„Momentálně jsou především u mladých lidí hodně v oblibě burgery. Nabízíme asi sedm druhů. A nechybí ani vege burger s vege sýrem a avokádem. Je netradiční, ale zároveň velice chutný. Hodně jídel je bezlepkových, včetně denního menu,“ zdůraznila Cimmer.

„Vysokou úroveň gastronomie držíme i díky kuchařům a cukrářkám. Všichni jsou velmi kreativní. Objíždíme biofarmy, místní sádky. Pokud jde o cukrovinky, naše cukrářky umí i raw, bezlepkové či bezlaktózové dezerty. Velikým hitem je tak bezlepkový větrník. Ostatně je třeba jít s dobou a učit se novým trendům,“ řekla ředitelka hotelu.

Při návštěvě Libušína dýchne na návštěvníky jedinečná atmosféra. Rok 2022.
Pustevny, jak se provozují restaurace v ikonickém místě Beskyd? S respektem!

Pro sportovně založené hosty jsou k pronájmu tenisové kurty, beachvolejbalové hřiště, pingpongové stoly s příslušenstvím a také půjčovna elektrokol. „Hosté mohou využít také privátní saunu s odpočívárnou až pro šest osob. U sportovišť je situován privátní club s krbem pro konání rodinných akcí, oslav, teambuildingů a degustací. Zařízen je v anglickém clubovém stylu. K pronájmu na soukromé oslavy a firemní akce máme také dva salonky,“ popsala Cimmer.

V nejbližší budoucnosti chtějí na střeše hotelu Freud stavět solární elektrárnu, aby byli energeticky co nejsoběstačnější. „Nyní je to velmi aktuální téma. Reagujeme na prudký nárůst cen energií. Budujeme také elektro nabíjecí stanici pro elektromobily, aby si je mohli jejich majitelé dobít přímo u nás na parkovišti. Chceme upravit také okolí hotelu. A sice postavit plot, zídku kolem areálu, aby byl estetický ze všech stran,“ uzavřela Cimmer.

Obřady pod otevřeným nebem

Tento rodinný hotel se po rekonstrukci, kterou prošel před šesti lety, změnil takřka na svatební hotel. Pravidelně se v něm konají svatby i se svatebními obřady. Oblíbili si jej novomanželé z blízkého i vzdálenějšího okolí. Svatební obřady už dávno neprobíhají jen v kostelech, na zámcích a obřadních síních. V posledních letech jsou stále více v oblibě na různých místech pod otevřeným nebem. Novomanželé často hledají pro svůj významný den takové místo, kde mohou svatební obřad spojit se svatební hostinou. Jedním z nich je hotel Freud v centru Ostravice, kde se na svatby hodně zaměřují.

„Míváme každý týden svatbu a někdy i v týdnu, neboť víkendy jsou již plné. Jedna je hezčí než druhá. Každá je originální, každá má jinou výzdobu. Žádné dvě svatby nejsou stejné,“ uvedla Simona Cimmer, ředitelka hotelu Freud. „Svatebčané si nás vybírají především díky tomu, že máme k dispozici dva velké sály, které jsou propojené, takže se jimi dá procházet. Není problém v nich uspořádat svatbu pro 150 až 200 lidí. Mnoho hostí pak u nás může i přespat. K dispozici máme pokoje a apartmány až pro 68 lidí. Takové ubytovací kapacity nabízí svatebčanům málokteré zařízení,“ upozornila Cimmer.

Podnik KOVÁRNA, Čeladná, červen 2022.
KOVÁRNA v Čeladné, kouzelné místo s výborným kafem, hosté tu relaxují i pracují

Svatební obřady se konají venku, na zahradě hotelu Freud nebo uvnitř v sále. „Ihned po něm se svatebčané přemístí dovnitř, kde jsou připravené svatební tabule. Vzhledem k tomu, že jsme získali nálepku rostlinného hotelu, dokážeme vyhovět i vegetariánům a veganům. Pokud chce někdo jiné jídlo, než to, které je připravené pro všechny ostatní, nemáme s tím problém. Přitom je běžné, že na velkých svatbách jsou vždycky nějací hosté, kteří nejí maso. Dokážeme se jim maximálně přizpůsobit,“ ubezpečila Cimmer.

Svatebčané se pak do hotelu, kde si řekli své ano, rádi vracejí. „Někteří tady pak přijedou strávit výročí svatby nebo oslavit narození dítěte. Využívají našich služeb také při větších rodinných oslavách. Dobře ví, že se v takových případech svěřují do rukou profesionálního týmu a je o ně dobře postaráno,“ poznamenala Cimmer.

Za vzděláním i kulturou

Kromě svatebních hostin se hotel Freud zaměřuje také na různá školení, konference, eventy, teambuildingové akce, semináře i vánoční večírky. „V tomto ohledu nám nahrávají především dva velké sály umožňující uspořádat akce většího rozsahu. Pro Moravskoslezský kraj zajišťujeme řadu školení, přičemž musíme projít výběrovým řízením. Aktivně tak vyhledáváme pobídky na akce tohoto typu a nečekáme jen pasivně, než nás někdo osloví,“ popsala Cimmer.

V hotelu Freud pak podporují také kulturu, kterou nabízí nejen místním lidem, ale i těm z okolí. „Na podzim se mohou zájemci těšit na dvě divadelní představení. V prosinci se zase uskuteční vánoční koncert Lenky Filipové. Na své si tak přijdou příznivci divadla i hudby,“ nastínila ředitelka hotelu, jehož stěny zdobí obrazy místního umělce Jana Satiny. „I tímto způsobem podporujeme kulturu a umění. Jana Satinu není třeba představovat v Ostravici. Jeho obrazy dokonale podtrhují interiéry hotelu, který se nachází v samém srdci Beskyd,“ uzavřela Cimmer.